Skarhults slott

Nu har jag varit på Skarhults slott. Vädret var helt otroligt, solen sken och det var en perfekt dag för ett besök på slottets utställningar. Själva slottet byggdes under renässansen på 1500-talet och som ni ser finns det sådana där klassiska torn som man brukar se i sagornas värld.

Den här stentavlan finns ovanför borgporten i slottets östra länga, och där går det att läsa att Steen Rosensparre lät uppföra detta hus år 1562. I själva verket var det Steens fru Mette Rosensparre som ledde och administrerade byggandet medan Steen var ute och krigade. Slottet stod färdigt år efter det att Steen stupat i kriget.

I utställningen Den dolda kvinnomakten, får man följa med på en liten tidsresa via några av Skarhults slottfruar. I 1500-talsrummet visas en målning av Mette Rosensparre, samt den här fantastiska klänningen som påminner starkt om den hon har på sig på målningen. Jag kan inte låta bli att fascineras av detaljer som här tjusiga kragen, klänningscapén, smycket och den stilrena formen.

Barocken! Nu befinner vi oss i århundradet då drottning Christina regerade i Sverige. Ett motiv av drottningen till häst syns till vänster i bilden. Det här rummet tillägnas dock Beata von Königsmarch som köpte Skarshult för egna pengar, men som trots det inte finns med i ägarlängden pga att hon som gift betraktades som omyndig – istället är det hennes mans namn som finns dokumenterat, Pontus Fredrik de la Gardie. I bildens blickfång ser ni klänningen som representerar tidsperioden. Vilken klänning! Tänk att skrida fram i en sådan… Undrar hur det känns att gå omkring med en sådan där krage? Och hur får man den att stå upp sådär? Hela klänningen är som ett stilrent konstverk.

Tidsepoken är rokoko och århundatet 1700-tal. Varje tid har sin entreprenörspartyprinsessa och det var som en sådan Stina Piper framställdes. Stina Piper fick Skarhult i morgongåva när hon gifte sig med Erik Brahe 1754. Eric Brahe tillhörde hovet, han var en av Adolf Fredriks förtrogna och blev invecklad i planer på statskuppen. Trots att hans delaktighet inte kunde bevisas och att han förnekade inblandningen dömdes han till döden 1756. Stina Piper blev änka och Erics son föddes ett par månader efter avrättningen. Inte häller hennes namn finns med i ägarlängden där ägandeskapet övergår från maken till sonen som dessutom inte ens var född när han tog över ägandeskapet enligt dokumentation. I själva verket var det Stina som styrde företagandet. Makens tidiga död sätter djupa spår, men livet går vidare och år 1773 gifter Stina om sig med Ulrik Scheffer.

Kolla in strumporna i kristallkronan. Inredaren av det här rummet har haft glimten i ögat, jag kan inte påminna mig om att jag sett strumpor i någon kristallkrona tidigare, men de finns där för att visualisera festerna, och det goda men lite väl vågade livet som levdes av rokokogrevinnan (Stina) Christina Piper.

Utsikten från rokokorummet bjuder på en vy av den fina blomsterparken och på andra sidan gatan väntar utställningen om Ester Blenda, den såg vi också men det skriver jag om en annan dag.

Den här utställningen föll mig i smak, budskapet och berättelserna kring Skarhultskvinnorna känns angelägna att lyfta fram. Frågorna den här utställningen väcker känns högst betydande. Tack Alexandra von Schwerin för att du ställde frågan om vad de tidigare slottsfruarna ägnat sig åt, tog reda på svaren och för att du bestämde dig för att dela med dig av deras berättelser. Jag kan inte låta bli att undra varför inte många fler ställt frågan om kvinnorna i historien och jag hoppas att vi kvinnor som trots allt utgör hälften av befolkningen kommer att få ett större utrymme i framtidens historieböcker.

Jag kan rekommendera ett besök på slottet, men tänk på att man i dessa Coronatider måste boka sin biljett i förväg. Mer info finns på Skarhult.se. Bor man långväga härifrån kan man kika in på hemsidan ändå, där finns material för den som har ett allmänt intresse, eller för dig som arbetar i skolan.

Vad tänker du? Skriv gärna och berätta.

Men glöm inte att njuta av dagen!

Christina Karlsson

15 svar på ”Skarhults slott

  1. Jag tänker direkt att det är utställning helt i min smak. Jag är mycket intresserad av historia och tycker det är intressant att ett kvinnligt perspektiv beaktas. Vilka klänningar sedan… Jag ska genast besöka hemsidan 😀

    Kram och ha en härlig fredag!

    • Tror absolut att du kommer att gilla både hemsida och utställning. Bra material för oss pedagoger 🙂

      Må gott! Kram

  2. Otroligt vackert slott ,-) både utsidan ,-) och insidan, intressant, och vilka klänningar Kul att få se klänningen och sen på målningarna, om det är alla bilder eller om jag ser fel, tänk att få gå runt i en sån vacker klänning i slottet för en dag! Jag väljer den med lite ljusblått , sista bilden ,-))
    VIlken härlig dag! Ska komma ihåg slottet så om och när då vill jag dit!
    Ha det jättefint KRAM Primrose ,-)

    • Åh, den klänningen påminner om min 1700-talsklänning som jag sydde till makens 50-årsfest. temat var 1700-tal.

      Ha det fint! Kramar

  3. Vad trevligt med ett besök här. För min del hade jag inte hört talas om slottet men nu har jag och även fått veta mer. Stort tack för besöket och guidningen och de vackra bilderna.
    Kram!

  4. Jag kan förstå att du trivdes där. Det hade säkert jag också gjort. Slott och dess historia är alltid spännande. Kvinnor kommer antagligen att ta över helt om hundra år. 😉 Orättvisor finns på alltför många plan.
    Klem fra Bosse Bus

    • Orättvisor finns överallt och någon exakt jämlikhet är nog svår att uppnå men absolut värt att kämpa för. Och samtidigt komplicerat eftersom jämlikhet har så olika betydelse för var och en av oss.

      Må gott!

  5. Jag har sett båda utställningarna som du skriver om/nämner här: Den dolda kvinnomakten samt Ester Blenda. Båda är definitivt sevärda och Skarhults slott i sig är också intressant. Ester Blenda är en synnerligen intressant person att ”lära känna” och var långt före sin tid i mångt och mycket. Jag ser fram emot att läsa dina intryck av den utställningen! ?

    • Vad trevligt att du också sett utställningen 🙂 Ester Blenda inlägget är på gång….

      Må gott!

  6. Vilket vackert slott, rena sagoslottet och utställningen var helt i min smak. Jag har stort intresse för kvinnor i historien och att få se dessa klänningar skulle genast sätta igång fantasin. Vem har burit denna skapelse och hur blev just den kvinnans liv? Ja frågorna är många och jag ska genast besöka hemsidan. Tack för tipset. Det är något visst med slott och dess historia.
    Har läst ikapp här hos dig och så fina midsommarbilder, den med dig och din man var jättefin.

    Ha det så gott och varm kram 🙂

    • Tack, vad fint att höra. Ja, visst är det fascinerande med klänningar, slott och historik. Människors tankar och värderingar som ligger bakom alla de där plaggen, arkitekturen och hela altet. Vackert och rörande.

      Må gott! Kramar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *