Avskedsritual till varje rum…

Sovrummet är ett av de rum jag är mest nöjd med i vårt hus.

Inspiration till design av inredningen i sovrummet är hämtad från brittisk/walesiska Laura Ashleys stilrena romantiska miljöer. Laura Ashley (1925- 1985) började sin karriär med att designa scarfar, nästa steg blev romantiska blommiga klänningar och med dem som inspiration utvecklades så småningom en hel stil med inredning och möbler. Laura Ashley grundade företaget tillsammans med sin man Bernard Ashley, och idag drivs verksamheten vidare av parets barn.

Jag älskar den här blåmönstrade Laura Ashleytapeten och tycker att mönstret påminner om vildvuxna rosenrankor som skapar någon form av bersåkänsla i rummet. Fåglarna och fjärilarna symboliserar frihet samtidigt som det finns en spänning i det där mötet mellan fåglar och fjärilar på samma vägg. Blått har alltid varit en av mina favoritfärger och blått kan förknippas med tänkarnas färg.

Smyckeskrinet är inspirerat av japanskt träsnitt och jag brukar dekorera med harmoniska växter som jag personligen kopplar till mitt intresse för haikudiktning. Jag tänker paradisträd, magnoliakvistar och pioner. Tavlan på väggen ingår i en av mina samlingar av fotoart.

Jag tycker om att kombinera gammalt och nytt som mitt nya rokokoinfluerade sminkbord tillsammans med rokokofigurin och den antika rokokostolen som är arvegods.

Sömnen är otroligt viktig källa för återhämtning, och jag har nog aldrig sovit så gott som jag gjort sedan vi skaffade en tryckavlastande tempursäng så den får absolut följa med till vårt nya hem. Tapeterna kan vi ju inte ta med oss men jag kommer fortsätta att tända ljuset och att bädda i sann Laura Ashleyanda med blå överkast och tillhörande kuddar.

En av de detaljer jag föll för när vi köpte huset för 19 år sedan var den här utsikten. Jag tycker fortfarande om utsikten så pass mycket att jag valt bort gardin i detta rummet. Älskar att det ser ut som om man bor på landet.

Det här är ett sovrum som ger mig god sömn, energi och återhämtning. Jag städar, tackar rummet för den här tiden och tar med mig inspiration till vårt nya plaze <3

Flyttstressen har lagt sig och det känns gott att vi har tid på oss att ta farväl av huset <3

Må gott och njut av dagarna som passerar <3

Christina Karlsson

22 svar på ”Avskedsritual till varje rum…

 1. Fint att ta avsked, jag har några Ashleys böcker jag gillar att titta i, utsikt är inte att förakta, nu efter trettio år har vi grönt runt om, som utsikt från alla fönstren, fast grannar nära ? Som en fin tavla. Gardiner har vi bara runt fönstren, inte täcka men dämpa lite ljud. Vårt sovrum har blivit ett fjärilsrum ?

  • Ashleyböcker låter fint. Några sådana har jag inte…men skulle gärna vilja ha. Fjärilsrum. Vackert!

   Må gott!

 2. Vilket tilltalande och fint sovrum så det förstår jag att du tycker om. Själv använde jag alltid Ashley’s parfym No: 1 men så slutade den att tillverkas. Klokt att välja bort gardiner där med tanke på utsikten.

  Kram

 3. Ååå så underbart sovrum! Du kan konsten -för jag tycker det är konst – vacker konst att inrede med ”rötter” nånstans ifrån skapare och ditt eget sinne! Ögonfröjd god sömn och fina detaljer att finnas i!
  Ta avsked av rum har jag också gjort när jag flyttat ut.
  God måndag och tack för njut!
  Kram

  • Tack. Jag tror att de där avskeden är viktiga, ett fint adjö och sedan välkomnar man en ny plats och hoppas att den välkomnar en tillbaka 🙂

   Må gott! Kram

 4. Ja jag håller med dig, i sovrummet är det viktigt att hålla svalt o mjukt för ögonen som i sin tur påverkar oss o vår sömn. Härligt vackert vill jag säga Christina ..ha en ljuvlig måndag kram på dig

  • Tack. Ja, gissa om vi ser fram emot flytten – spännande med ett helt nytt (även om det är gammalt) hus 🙂

   Må gott! Kram

 5. Roligt att du fick in lite walesiskt i dagens inlägg. Det uppskattar jag.
  Gillar Laura Ashleys butiker, men tyvärr verkar det som de har en hel del ekonomiska problem nu, fast det är de ju inte ensamma om i dessa tider, i alla fall inte här i Wales.
  Tapeterna är så fina.
  Lycka till med flytten!

  • Jag tänkte på på dig när förstod att Laura Ashley har sina rötter i Wales. Nu blir ju ju ännu mer pepp på att besöka Wales. Vi hade en Laura Ashleybutik i Malmö tidigare men den har slagit igen.

   Ha det fint! Och tack för lyckönskningar 🙂

 6. Vilket vackert och rogivande sovrum. Och dessa Laura Ashley tapeter och tyger är helt ljuvliga. Har besökt Laura Ashleybutiken i London många gånger och köpt kläder till döttrarna där när de var små. Så ljuvliga klänningar, Jodå, det blev till mig också
  Här hade jag inte heller valt att ha en gardin utan utsikten i sig räcker gott och väl. Såg att du har persienner. Säkert bra om man vill ha ett mörkt sovrum. (Jag vill det)
  Fint att nu ta farväl av ett rum i taget.
  Trevlig helg.
  kram

  • Ja, nu när det är så varmt som det varit på sistone är det skönt med persienner som skyddar mot solen.
   Laura Ashleyklännningar…magiskt vackra. Några enstaka finns i min garderob.
   Må gott! Kramar!

 7. Vilket härligt hem du lämnar. Vad fint att du kan flytta i lugn och ro och ta adjö av alla olika rum så att det känns som ett avslut. Marie Kondo skulle tycka att du gör helt rätt som skiljs från det du har med tacksamhet och eftertanke.

  Sedan väntar den spännande tiden med att få ordning på det nya hemmet och utforska omgivningarna – alltid lika stimulerande!

 8. Så fint du beskriver sovrummet. Jag o livskamraten åkte till London i adventstid flera år i rad. Det blev många vackra paket till barnbarnsflickorna, nu 30 år och 26 år. Måste se om LA finns kvar här i S-holm.

  • Jag tror att det finns ett LA i Sth…sängöverkastet och kuddarna kommer därifrån, fast det var iofs ett gäng år sedan 🙂
   Må gott!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *