Högt och lågt på vårt galleri…

Igår var det vernissage på galleriet. Jag var där för att öppna upp utställningen och stämma av så att allt var i sin ordning. Just nu pågår en samlingsutställning och det är 23 medlemmar som lämnat in totalt ett 70-tal alster till utställningen.

Jag bidrar med den här lilla ”haigabilden” i mixed media, med haikudikt från min bok och fotoart i mixed media.

Welcome to my Tower babe…, är namnet på den här akrylmålningen som ingår i en serie jag målade för några år sedan. Temat handlade om livet som ett schackspel.

Titeln på den här målningen är kort och gott, Unicorns.

Galleri KVIS är en konstförening som helt och hållet drivs av ideella krafter. Vi som driver galleriet gör detta därför att vi brinner för konst och konsthantverk. Vi vill skapa en debatt kring konstens betydelse, göra den tillgänglig för alla genom att vara ett möjligheternas galleri.

Galleri KVIS grundades 2007 av kreativa människor som gick samman för att starta upp ett konstgalleri genom att skicka in medborgarförslag till kommunen, samla in namnunderskrifter, leta lokal med rimlig hyra, samla engagerade krafter och hela tiden kommunicera sitt budskap. Kommunen och konstföreningen möttes på halva vägen och nu finns det ett konstgalleri i Svedalakommun. Jag har haft äran att vara ordförande i föreningen sedan 2016, och hela den här resan har mestadels varit otroligt lärorik och spännande men det jag framförallt är tacksam för är alla möten med människor jag träffat på vägen. Föreningen har belönats med Lions Club i Svedalas kulturpris och Svedala kommuns kulturstipendium. Under de senaste åren har utställningsperioderna varit fullbokade och andra gallerister besöker våra utställningar för att etablera kontakter med utställare till sina gallerier. Det känns bra!

Det är lätt att få det att låta glassigt och bra, men allt är inte en dans på rosor. Att vara ordförande i samband med Covid-19, dvs under det här året har varit den största utmaningen. Utställningar har ställts in, styrelsemöten har skett på distans, årsmötet anpassades, inbokade arrangemang har ställts in, fastighetsägaren som galleriet/kommunen hyr av har ansökt om att få riva fastigheten där galleriet finns och mitt i allt det här pågår ett liv. Frustrationen sprider sig i samhället, vår innergård som egentligen är en väldigt mysig innergård förvandlas, särskilt under nattetid, till en samlingsplats för människor som skräpar ner och förstör. På fotografiet nedan ser ni spåren av galleriets värmepump.

Detta hände för någon vecka sedan. Jag blev informerad av en styrelsemedlem som sett eländet och när jag kom till galleriet var hela innergården nedskräpad. Det stod tomma flaskor, burkar, låg påsar, godisrester, fimpar, tablettförpackningar och annat skräp utanför galleriet, plus att värmepumpen vandaliserats. Några ungdomar satt på trappan och rökte. Jag stannade till utanför dörren, pratade med dem en stund, berättade om min syn på det händelsen, gick jag in för att hämta sopborste, skyffel och började röja. De tittade på och efter en stund började ungdomarna hjälpa mig att plocka bort skräpet och slänga det i soptunnan på andra sidan gården.

Jag kände hur värmen spred sig i mitt hjärta och hur ett nytt leende började ta form i samband med att ungdomarna hjälpte mig att röja. Värmepumpen är utom räddning, vi kommer troligtvis inte att få veta vem som vandaliserat den, det kommer att bli kallt på galleriet till vintern om vi inte löser problemet med att värme saknas, men det är viktigt att inte bli bitter och anklaga alla. Det är viktigt att inte generalisera, visst finns det ungdomar som vandaliserar, men de flesta ungdomar är skötsamma människor som bara vill ha någonstans att vara, något att göra och leva sina liv.

Livet på Galleri KVIS har under den senaste tiden varit upphov till blandade känslor. Högt och lågt….

Ta väl hand om er och njut av dagarna som passerar!

Christina Karlsson

18 svar på ”Högt och lågt på vårt galleri…

 1. Medaljen har en baksida, ibland blir den förfulad. Läser dina ord och tänker mitt i samma banor. C-tiden tar på på alla fronter i och kring människor. Visserligen hade vi gott om ödeläggelse före också det ska sägas. men i utställningar och verksamheter märks det tydligt med avbokningar. De som lägger ned tid som du och dina i gruppen kring gör ett jättejobb och delar ut upplevelser till andra. All heder åt dig och dem runt om. Ordföranden drar som jag tänker och uppfattar det ett lass i just den egenskapen.
  Så glädjer du oss med fina tavlor, ljusa glada och din ”haigabild” med din haikudikt gillar jag. Haiga blev ett nytt ord för mig tack för det 🙂
  Ta väl vara på dig också!
  Kram

 2. Det är härligt att läsa om det positiva. Förstår att du som ytterst ansvarig haft ett tufft år. Då är det sorgligt att mötas av detta. Men jag blev impad av det sätt du löste det på och jag tror det spred ringar på vattnet hos flera av de ungdomarna.
  Måndagskram, Bosse

 3. Trist med de som förstör för andra utan att bry som om konsekvenserna! Men glädjande att ungdomarna på trappan hjälpte dig att städa!
  Sååå fina tavlor du målat! Går ofta på konstutställningar. . . men som sagt det har varit ganska glest under våren och sommaren!
  Ha fina dagar!
  Kram

 4. Åååååå vad tråkigt att mötas av det du gjorde på galleriet, men vilka trevliga ungdomar som hjälpte till. Fina , intressanta alster du bidragit med. Där vi bor finns ett liknande galleri som erat, där är det vernissage nu på lördag och en vännina ställer ut. Det blir fint att gå dit.

 5. Vad roligt att se dina målningar här. Målningen ”Welcome to my Tower babe” fastnade jag extra för.
  Trevligt att få en repetition av galleriets historia. Hade glömt en del.
  Så trist att värmepumpen är utom räddning. Verkligen.
  Men fint att ungdomarna efter ett tag hjälpte dig att röja. Ett fint tecken som jag förstår värmde.
  Kram och önskar dig och galleriet det bästa.

 6. Trevligt att få ta del av galleriets historia – hur det startade! Ja, det är mycket i vårt samhälle som fungerar tack vare ideella insatser! Så trist med vandaliseringen av värmepumpen och nedskräpningen, men jag blev varm i hjärtat hur du löste det och att några ungdomar hjälpte till.
  Förstår att det har varit ett tufft år på ”galleriet”, då mycket har fått ställas in med mera. Ja, ett tufft år på olika sätt. Men det finns ju också positiva saker som har skett.
  Önskar dig en trevlig helg!
  Kram Gunilla

  • Visst är det fint när man hjälps åt. Blev så glad för ungdomarnas insats. Viktigt att fokusera på det positiva i dessa tider.

   Kram och fin söndag!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *