Tjänarinnans berättelse, av Margaret Atwood

Offred är strikt bevakad dygnet runt och hon lever i den fundamentalistiska republiken Gilead som är landet där minsta lilla misstag kan leda till döden. Hon lever i en plågsam situation där vardagen präglas av rutiner, maktlöshet och fruktan. Hennes roll innebär att leva som tjänarinna i ett land där fertila kvinnors enda funktion är att föda barn till de människor hon tjänar.

Offred minns hur det var före Gilead. Hon minns hur det var på den tiden då Gilead var en del av USA, och hon levde ett vanligt liv tillsammans med sin man och dotter. ”Håll er lugna, sade de på TV. Läget är under kontroll.” så sa de före det att grundlagen upphävdes och landet blev en religiös fundamentalistisk republik. Det ända som håller henne vid liv är tanken på att fly, tanken på att en dag kunna återförenas med sin dotter och sin man för fly långt bortom Muren.

Min första kontakt med Tjänarinnans berättelse var via, var via den populära TV-serien The Handmaid´s Tale som sändes på HBO Nordic för några år sedan. Den populära serien baseras på Margaret Attwoods dystopi som gavs ut för första gången 1985. Pocketutgåvan jag läst är en nyutgåva från 2018 (Norstedts) som innehåller ett förord av författaren själv som berättar hur hon hämtat inspiration till att skriva boken från verkliga händelser som pågår på olika platser runtom i världen. Boken vänder sig mot bruket av religion som täckmantel för tyranni och den belyser betydelsefulla frågor som handlar om makt, klass, identitet och etnicitet.

Oavsett om man redan sett serien eller inte så är den här boken i högsta grad aktuell och läsvärd.

Har du sett serien eller läst boken, Tjänarinnans berättelse?

Christina Karlsson

8 svar på ”Tjänarinnans berättelse, av Margaret Atwood

 1. Jag har inte sett serien men väl läst boken för länge sen och den är ju väldigt aktuell även idag. Undrar om jag inte ska ta och läsa om den. Tack för påminnelsen.
  Kram!

  • Margaret Atwood är som sagt en av mina favoritförfattare. Hennes dystopier är så realistiska att ingen kan blir oberörd.

   Må gott! Kram

  • Ja, det är värt att läsa boken även om man sett serien. Jag såg ju också serien först men även om jag visste vad som skulle hända hade jag svårt att släppa boken. Den är absolut läsvärd.

   Må gott! Kram

 2. Nej, jag har inte läst boken och faktiskt inte heller sett serien, fast jag flera gånger tänkt att jag skulle. Jag gissar den har gjort avtryck eftersom du valt boken efter att ha sett TV-versionen. En film eller serie kan ibland få stort värde, men det är nåt speciellt med riktigt bra böcker som är svårt att ersätta.

  Önskar dig glada och härliga påskdagar.

  Vårkram från Mia!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *