Floran längs vägen…

Sommaren är magisk. Jag har landat i min semester till den grad att jag tar dagarna med ro och har börjat att sova till klockan sju på morgonen. Vädret har varit så strålande varmt och fint att det kändes gott när regnet kom igår. Det är vår första sommar i vårt ””nya” hus och det tar sin lilla tid att bo in sig, komma iordning och att upptäcka de olika årstidernas växlingar tar ett år. Närheten till skogen är befriande och de flesta dagarna kantas av en skogspromenad. Naturen i omgivningarna där vi bor är så vacker att det känns som att vara på semester. Det känns exotiskt med rådjur som trippar förbi husknuten, harar som skuttar förbi, massor av olika fåglar, humlor, bin och nu har fjärilarna börjat göra entré. Jag har cirka 5-10 minuters promenadväg till skogen och idag passade jag på att fotografera några av de vilda växterna som frodas längs dikeskanten.

Här finns otroligt många vilda växter och jag har ingen aning om vad de alla heter, men målet är såklart att lära mig namnen på dem efter hand som vi möts. Den gula blomman ovan kan vara ett kungsljus. De vita klockorna på bilden nedan kallas strandglim.

De gula blommorna på bilden nedan kan vara johannesört.

Kan detta kanske vara gulmåra?

Tistlar finns det gott om både längs vägkanten och i vår gräsmatta….De är vackra att se på och har rustat sig med taggar som försvar för att inte bli plockade. De gillas av fjärilar, humlor och bin som brukar flockas kring dessa delikatesser.

Här finns ett och annat fläderträd.

Det här kan vara någon form av baldersbrå.

Ännu en solgul växt och efter lite efterforskning kom jag fram till att det kan vara renfana.

Det här vita blomman som slingrar sig fram längs vägkanten kan vara åkervinda.

Här växer vildhallon, eller så kan det vara björnbär…

De här ståtliga rosa växten har tre namn, rallarros, mjölke och mjölkört. Vad jag vet så är rallarros det namn som används mest.

Nu är jag framme vid stigen som leder in i skogen där jag brukar promenera.

Det här var bara ett litet smakprov. Den biologiska mångfalden är överväldigande och det känns som en rikedom att ha denna grönska alldeles intill husknuten. ”Kalla den änglamarken eller himlajorden om du vill” (S-B Taube)

Vad tycker du om skogspromenader?

Christina Karlsson

22 svar på ”Floran längs vägen…

  • Strandglim är söta. Jag tycker att de liknar balettklänningar, så fina. Nämner dem i min diktbok…fast de strandglimmen jag skriver om där kommer från Öland… växtligheten här påminner om den på Öland- kanske därför det känns som semester 🙂

 1. Härligt med skogen in på knuten och alla dessa vackra blommor som du fotat!
  Ha en fortsatt fin semester! (Och du; sov lite lääängre. . . .här blir det ingen frukost före kl. 9)!!! 🙂
  Kram

  • Jag gissade att någon skulle reagera på min sovtid….i vanliga fall stiger jag upp vid 4.30 – 5.00 så klockan 7 är länge för mig…men iofs så blir det inte några jättesena kvällar för mig precis.
   Frukost kl 9.00 låter fint det också 🙂
   Kram

 2. härliga bilder! naturen är fantastisk och på våren och sommaren vill jag inte lömna landet. gulmåran hänger samman med vårt sommarhus och min födelsedag i början av juli. gulmåran och små blåklockor. vad är för skillnad på smällglim och strandglim?
  underbar skogsväg. med grässträng i mitten.precis som det ska vara

  • Blåklockor är vackra, såg även några sådana men de är lite mer sällsynta. Namnet smällglim har jag inte hört innan men nu när jag googlade ser jag att de ser ut som strandglim, får undersöka skillnaden lite mer….för att veta om det är strandglim eller kanske smällglim som växer här. Må gott!

 3. Härligt att läsa att du landat. Första sommaren är alltid något speciellt. Vackert skrivit och många fina foton.
  Kram, Bosse
  Ps. Jag älskar de flesta promenader i naturen. Gärna omväxling. Givetvis vill jag gärna kunna se havet mellan träden.

  • Tack! Havet kan vi inte se härifrån även om det inte är så jättelångt dit, mindre än 2 mil… Men jag trivs bra med slätterna och den lilla skogen.
   Må gott! Kram

 4. Så härligt att du har landat i ledigheten! Skogspromenader är fina men själv går jag hellre längs med havet.
  Här i våra trakter så säger vi ”rävarumpor” om rallarrosen.

  Kram och god helg!

 5. Haha, rävarumpor var ett nytt namn som jag inte hört om rallarrosor, men jag antar att man tänker att den yviga röda formen kanske påminner om en rävsvans.

  Må gott! Kram

 6. Fantastisk blomstring!
  Jag har tidigare tyckt mycket om skogspromenader, men efter flera månader i lockdown i Wales, utan möjlighet att ta mig någonstans, bara vandra i samma skog, med samma träd dag ut och dag in, vecka ut och vecka in, månad ut och månad in, så är jag trött på skogspromenader. Fast en vacker svensk skog kan jag nog längta till bland.
  Nu föredrar jag strandpromenader i Spanien.
  Skön helg!

  • Strandpromenad låter mysigt. Idag är det varmt och fullt med små trips ute i luften så det är inget vidare att ge sig ut, skulle gärna ha ett hav att doppa mig i en sådan här dag 🙂
   Må gott!

 7. Underbar promenad och så fin bild på vägen som slingrar sig fram. Du kunde ju många blomnamn. Johannesört har jag gjort massageolja av – bra för självsprickor. Naturen har mycket att lära oss. Låter som en bra semester.

  • Kunde inte alla namnen innan – har googlat och sökt för att ta reda på dem. En bra sak med bloggandet är att man memorerar bättre när man skrivit och bloggat om tex blommor, nu minns jag de flesta namnen. Läste om Johannesört till massageolja och nu när du skriver att det fungerar bra så kanske jag tar och gör sådan nästa säsong.
   Må gott!

  • Promenader är bra oavsett var så Pildammsparken fungerar också utmärkt, eller bara omgivningarna där man bor oavsett var det är. Men visst är skogen något extra ändå 🙂
   Kramar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *