Minnet av vatten

” Allt i världen tillhör inte människorna. Teet och vattnet tillhör inte temästarna, det är temästarna som tillhör teet och vattnet. Vi är vattnets väktare, men framför allt dess tjänare.” (sida 85)

Vatten är en bristvara och den globala uppvärmningen har förändrat världen. Kina har tagit makten över Europa och den Skandinaviska Unionen som ockuperats av staten Nya Quian. Staten kontrollerar folket bland annat genom att kontrollera tillgången till vatten. Noria går i lära hos sin far som är temästare, ett yrke som innebär en hel del hemligheter varav en av dem är en dold vattenkälla.

Denna gripande framtidsdystopi är skriven av den finska författaren Emmi Itäranta som numera bor i England. Minnet av vatten är Emmi Itärantas debutroman (Modernista, 2017).

Trots att Nya Quian är under ockupation så är det är en vackert skriven bok. Författaren skildrar temästaryrket så väl att jag blir nyfiken på att vara med om en teceremoni. Vi får följa vänskapen mellan Noria och Sanja, svårigheten att välja mellan kunskap, släktskap och vänskap. Den mest betydelsefulla ingrediensen är vatten och boken väcker många reflektioner kring vatten och vattnets betydelse. Vatten är en förutsättning för liv så nog borde vi vara mer varsamma om vårt vatten.

Minnet av vatten är en allvarsam men vacker bok som tål en och annan djupdykning, och jag kan varmt rekommendera den.

—-

Allt läsande om te och temästare har gjort mig tesugen, så nu ska jag ta en kopp te och därefter blir det nog ett kvällsbad. Efter att ha läst den här boken är det lätt att känna tacksamhet över att leva i ett land där det räcker med att öppna kranen för att få tillgång till drickbart vatten.

Må gott och njut av dagarna som passerar <3

Christina Karlsson

21 svar på ”Minnet av vatten

 1. Verkar vara en spännande bok och en liten del av det du skriver om den tror jag att det kommer bli i framtiden. -Ha en fortsatt bra dag!

 2. Tack för fint boktips och fin recension. En bok jag gärna skulle läsa men den känns läskig också. Hade inte hört talas om den tidigare.
  Önskar dig en fin vecka.
  Kram!

  • Den är som sagt väldigt bra så jag tror att du skulle tycka om den.

   Ha en fin vecka du med!
   Kram

 3. Läste den här boken, precis då den kom ut! Det är absolut en av de mest skrämmande och samtidigt vackraste bok som jag har läst! Har rekommenderat den till många… jag förstår att hon fått flera priser för boken.
  Kram Nilla

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *