Målarglädje och läsning

Färgerna flödar, pappersarken blomstrar och jag befinner mig i ett härligt målarflow och njuter av att det finns tid att spendera hela dagar åt att kolorera akvarellark. Just nu målas det i litet format och nog finns det mål och mening med det lilla som så småningom eventuellt ska visas upp i ett större sammanhang.

Faktum är att resan hit har tagit tid med tanke på att det tog fyra veckor innan jag lyckades varva ner tillräckligt för att komma i balans att skapa. Målningen under de första lediga veckorna gick inget vidare alls, då allt blev fult! Men ibland måste man ha tålamod och tillåta sig att måla fult för att komma in i rätt känsla igen. Tack och lov för att vändpunkten infann sig och för att resultatet äntligen blir precis så sprudlande, flödande och blomstrande som jag vill ha det…

Målandet varvas med läsning och just nu har jag kastat mig in i Selma Lagerlöfs, Mårbackasvit som består av, Mårbacka (1922), Ett barns memoarer (1930) och Dagbok (1932) utgivet av Albert Bonniers förlag (2017). Boken består av korta berättelser hämtade från Selma Lagerlöfs liv med utgångspunkt i barndomshemmet Mårbacka i Värmland. Jag tycker om Lagerlöfs sätt att skildra sin barndom och med tanke på att det är en riktigt tjock bok på närmare 700 sidor så gör kapitelindelningen med korta berättelser läsningen till en behaglig upplevelse och tidsresa som tar en tillbaka till 1800-talets Värmland.

Haikumagasinet är en annan fantastisk läs- och bildupplevelse som kommer att få ett eget inlägg så småningom. Jag är särskilt upprymd över detta magasin med tanke på att jag i egenskap av bildlärare under våren genomförde ett samarbete med förlaget. Mina elever fick illustrera två av dikterna som ingår i magasinet och med tanke på att mina elever är så duktiga valdes tre av deras illustrationer ut för tryck i magasinet, en illustration kommer att hamna i en kommande tidskrift, plus att övriga illustrationer hamnade på förlagets webbsida som ni kan kolla in här.

Hoppas att ni också har en skön sommar med många fina upplevelser <3

Christina Karlsson

12 svar på ”Målarglädje och läsning

 1. Vad glad jag blir av den översta, färgglad bilden. Färger, speciellt vissa färger, gör mig glad tillsammans med vackra former.
  Längesedan jag läste Selma Lagerlöf, men har varit med i Selma Lagerlöf sällskapet och då blev det ganska mycket av hennes litteratur under några år.
  Skön ledighet!

  • Tack, härligt att du gillar färgerna 🙂 Jag skulle också vilja besöka Mårbacka vid något tillfälle.
   Må gott!

 2. Vad roligt att du nu kommit ner i varv och känner lusten att måla. När jag ser första bilden så tar den mig tankemässigt till Jobs handtryck i Leksand och en del av deras tyger. Härligt!
  Selma Lagetlöfs bok har jag läst men jag jag tog den i etapper och varvade med annat. Jag har rest ganska mycket i Värmland och då och då besökt Mårbacka och andra trakter och fint att få en glimt av dem. Är ju också väldigt förtjust i Frödning och varvar nu honom med annat.
  Önskar dig fortsatt fina och skapande dagar.
  Kram

  • Tack. vad roligt att du skriver om Jobs handtryck, dem har jag inte hört talas om tidigare men när jag nu kollar in deras sida så ser jag att det är sådant som jag gillar. Mina mönster skulle ju passa in perfekt i deras kollektion 🙂
   Mårbacka skulle jag gärna vilja besöka så det lär nog bli av någon gång i framtiden 🙂

   Må gott! Kramar

  • Ja, den typen av projekt som verkligen leder till något är sådant jag brinner för att genomföra 🙂 Tänker att det stärker kidsens sjärlvförtroende när de får se vilken kapacitet de har.
   Må gott!

 3. Vad härligt att du kommit i balans och är kreativ igen. Det tar alltid tid innan allt blir som vanligt igen efter en flyttning. Varje gång säger vi samma sak. ”ALDRIG flytta igen. Påminn mig om jag glömt bort det.” Vi tycks lida av dåligt minne båda två. 😉
  Kram, Bosse

  • Vad gäller balansen så har det nog mer med hur det senaste arbetsåret har sett ut att göra…men viss tar det tid efter en flytt, vi håller fortfarande på att installera oss 🙂
   Ha det fint!
   Kramar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *