Dagar av ensamhet

Jag har nyligen haft en omtumlande läsupplevelse. Dagar av ensamhet, av Elena Ferrante (Norstedts 2017) skiljer sig från böcker jag läst tidigare.

Boken skiljer sig på det sätt att jag stör mig något vansinnigt på huvudpersonen som heter Olga, är 38 år och har två barn. När Olgas man lämnar henne för en yngre kvinna tar det inte lång tid innan hon totalt tappar greppet och blir alltmer förvirrad och galen. Hon använder fula ord, beter sig ansvarslöst och hamnar i en djup depression som driver henne till att genomföra vansinniga handlingar.

Det märkliga är att jag inte kunde sluta läsa boken. Elena Ferrantes beskriver denna galenskap på ett sådant fascinerande, verklighetstroget och tidvis skamlöst sätt att man drivs att läsa vidare. Den ursinniga berättarrösten bidrar till att skapa en story som är obehaglig och fascinerande på en och samma gång.

Jag har svårt att avgöra om den är något jag rekommenderar eller inte, så den saken får ni själv avgöra. Min nyfikenhet är väckt och jag planerar att låna fler böcker av Elena Ferrante.

Har du läst något av Elena Ferrante? Vad tyckte du isåfall?

Må gott och ha en fortsatt fin sommar!

Christina Karlsson

22 svar på ”Dagar av ensamhet

 1. Läste hennes böcker om barndomen i Italien (märkligt att jag glömt vad de heter)men jag var inte såld på de böckerna. Många vänner tyckte de var så bra. jag såg filmen och den var bättre.

  • Å, hade ingen aning om att böckerna filmatiserats men det låter ju spännande och som något att undersöka.
   Må gott!

  • Bra flyt i skrivandet så att det blir en underhållande läsning. Kan rekommenderas. Jag lånade en ny bok av samma författare så det ska bli intressant att utforska.
   Ha det fint! Kram

 2. Jag har läst några av hennes böcker men måste tyvärr säga att jag inte alls tyckte om dem. Vet inte varför men så var det. Vet att många tokhyllar dem men nej, de var inte något för mig.

  • Smaken är delad och så ska det ju få vara 🙂 Jag håller på med nästa Ferrante just nu så min undersökning fortsätter…

   Må gott! Kram

 3. Har inte läst något av henne men det här lät intressant. Jag har lyssnat på så många historiska talböcker i sommar så denna kan vara ett spännande avbrott. Tack för tipset och jag återkommer när jag läst boken.

  Önskar dig en fortsatt fin sommar. Kram Gunilla

  • Hon skriver som sagt på ett sätt som får en, åtminstone mig, att vilja läsa vidare för att få reda på vad som ska hända härnäst.

   Må gott! Kram

  • Igenkänningsfaktor på det där med minnet, så kan det vara för mig med filmer…jag tror att jag har sett den men blir inte helt säker förrän jag sett ett litet utdrag 🙂
   Må gott!

 4. Boken har jag läst och var väldigt kluven till den. Men jag jag fastnade i den på ett märkligt sätt.
  Har även läst ”Skuggan av en dotter” och ”Min fantastiska väninna”. Men det har inte blivit fler böcker. Finns ju så mycket. Just nu läser jag ”Krigsdagböcker 1939-1945” av Astrid Lindgren. Väldigt intressant.

  • Visste inte att Astrid Lindgren skrivit krigsdagböcker så det låter intressant. Vad gäller Ferrante så låter det ju som att du upplevde läsningen som mig, kluven och fascinerad på en och samma gång

   Må gott! Kram

 5. Nej henne har jag aldrig läst. Men nu blev jag nyfiken på den här boken ,-))) Så den beställer jag .
  Hoppas du haft en härlig sommar, som försvann ovanligt fort.
  Ha det jättefint KRAM Primrose ,-)

 6. Jag har läst hela väninne-serien samt ytterligare någon. Men just den här titeln känner jag inte igen. Jag gillar författaren och hennes flyt i skrivandet. Tack för tipset.

 7. Har länge tänkt att jag gärna vill läsa denna författare. Blev nyfiken efter att ha sett filmatiseringen av ”Min fantastiska väninna”. Nyfiken mest, skulle jag tro, för att den var så speciell och olik mycket annat, fast egentligen tveksam till om jag skulle tycka om att läsa böckerna. Men det är någonting som jag har kvar att ta reda på.
  Önskar härliga dagar!
  Kram MIa!

  • Speciell och olik är en bra beskrivning av vad jag känner och just det lockar mig. Den är inte lik någon annan bok jag läst. Blir nyfiken på filmatiseringen som du beskriver så den ska jag leta fram och prioritera.
   Må gott! Kramar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *