Nyklippt och ofärgad

Det är under flera års tid som jag regelbundet har färgat håret i olika nyanser åt det rödaktiga hållet. Från början handlade det om att förstärka de rödaktiga tonerna i min egen hårfärg, och sen blev det rödare och rödare. Jag har trivts bra med den röda färgen och fyllt på med färg när känt för det. Men det som föranlett mina frisörbesök de senaste åren har oftast handlat om att färga utväxten eftersom min naturliga hårfärg befinner sig i en transformation på väg mot det grå, där den ljusa grå färgen har lyst upp som en stark kontrast i det mörkt rödbruna. Faktum är att jag vid de senaste färgningarna har pratat med frisören om att jag börjat få en känsla av att den röda färgen är artificiell och att jag velat hitta en färgton som är mindre artificiell, då har vi blandat in lite mer kastanjebrunt för att lugna ner det röda och det kändes tillfälligt bättre men nu har jag bestämt mig.

När semestern började var min tanke att låta håret vila för att undersöka vilken färgton mitt naturliga hår har och det känns som att befinna sig mitt uppe i ett spännande äventyr så när jag bokade min senaste tid hos frisören bokade jag bara klippning. Håret blir allt gråare och jag har bestämt mig för att låta det vara som det blir. Låta de grå tonerna visa vad de går för, de har ju trots allt en hel del kunskap och erfarenhet i sitt bagage.

Vad kan det då finnas för skäl till att inte färga håret? Alla ni som någon gång läst på innehållsförteckningen till hårfärgningsmedel vet hur många skadliga ämnen den typen av produkt innehåller. Vi färgar håret med ämnen som är starkt allergiframkallande och skadliga för både människor, djur och miljö. Skadliga ämnen som spolas ut i vasken, hamnar i vårt grundvatten där det går vidare till dricksvattnet och maten vi äter. Även om vattnet renas så kan man inte få bort alla skadliga ämnen och visst handlar det om små mängder men många bäckar små blir snart till en å.

Ett annat skäl till att inte färga håret är att acceptera sig själv som man är, bejaka det naturliga och glädjas åt att ålder är ett tecken på att man lever och frodas. Faktum är att hela grejen med att färga håret tar en himla massa tid i anspråk och all den där tiden kan man ju använda till att investera i sig själv genom att lära sig något nytt, läsa en bra bok, måla eller göra något annat man gillar.

I skrivande stund har jag insett att en del av resan handlar om mötet med människors reaktioner. En del människor konstaterar att jag börjar bli gråhårig, andra säger inget alls, några blir konfunderade och kommer med en massa tips på hur man kan gå tillväga med att färga in slingor för att övergången inte ska bli så tydlig, en del verkar chockade över att håret inte ska färgas och en del hejar på och tycker det är bra att jag vågar ge utrymme åt den grå färgen.

Håret har stor betydelse för hur vi människor ser på oss själva och andra. Jag har alltid månat om mitt hår genom att sköta om det väl och trots att jag varit medveten om att hårfärg kan vara skadligt så har valt att regelbundet färga det bara för att vara fin? Men faktum är att världen på många sätt blivit så artificiell och konstgjord att det som är autentiskt och äkta blir alltmer sällsynt och ökar i värde. Det finns många olika nyanser av grått hår, grått hår är naturligt och till viss del ett visuellt bevis på att man ingår i den skaran av människor som har varit med förr.

Har du några specifika tankar om hår, hårfärg, grått hår, eller om att bli gråhårig?

Må gott och njut av dagarna som passerar.

Christina Karlsson

16 svar på ”Nyklippt och ofärgad

 1. Jag har förmånen, om det nu är en sådan, att bli gråhårig sent och än är det bara skiftningar. Jag har aldrig färgat eller tonat mitt hår. Anledningen är att min hud är känslig och jag har en del allergier. Dessutom så har jag haft fläckvis håravfall och vill inte utsätta hår och hårbotten för onödiga risker. Sedan är det upp till var och en att göra det som man trivs med. Dock tycker jag att ett starkt färgat hår på någon som borde vara gråhårig kan se lätt onaturligt ut.

  Kram och god lördag!

  • Klokt att avstå att färga håret. Om man redan har allergi så bör man ju inte provocera huden med produkter som kan irritera. Låter också skönt att inte behöva hålla på att färga…

   Må gott!
   Kram och fin söndag!

 2. Nämen vad kul att du hittade på mig om jag skrivit till dig för länge sedan =D Jag har int grått hår ännu och jag färgar det för jag trivs bättre då. Jag har dock inget problem med grått hår så tycker inte att det är fel att inte göra det

 3. Spännande och intressant att ta del av dina funderingar. Och visst kan det ta ett tag i att landa i att man förändras både till hårfärg och i kroppen vilket du ju gjort.
  Jag är 72 år och har aldrig färgat håret. Jag är av naturen ljus och har nu lite grå strån här och där. Gör mig inget alls. Däremot har jag under åren på höstkanten då och då gjort lite slingor för att liva upp håret.
  Jag vet hur mycket kemikalier det finns i färg till håret och har inte känt att det varit värt att testa det.
  Men jag tycker det är upp till var och en att bestämma hur man vill göra. Men visst har våra grå strån varit med om mycket och klart att det kan få märkas.
  Kram och trevlig helg.

  • Ljust hår sägs vara en fördel när man börjar bli gråhårig eftersom de grå smälter in lite mer obemärkt.
   Men visst är det upp till var och en om man vill färga eller ej. Jag ska som sagt utforska resan med att få grå hår istället för att hålla på att färga det var femte vecka….
   Ha en fin söndag! Kram

 4. Jag började bli gråhårig ganska tidigt och ”klarade” mig länge med att tona håret. Färgat håret har jag aldrig gjort. Men när jag behövde tona håret var femte vecka bestämde jag mig, under stor vånda, att låta det bli grått. Det är ett av de bästa beslut jag har tagit när det gäller mitt hår. Plötsligt harmonierade ansikts- och hårfärg igen och bildade en fin helhet. Men det ska också sägas att utväxtprocessen inte var rolig, men den får man ta sig igenom med gott mod och stolt hållning – och slutresultatet är befriande!

  • Jag höll också på med att tona håret i många år, tills en frisör rekommenderade att färga eftersom det håller längre, men de senaste året har jag behövt färga det var femte – sjunde vecka och nu tycker jag som du att det får räcka. Gott mod och stolt hållning får det bli för min del också 🙂
   Ha en fin söndag! Kram

 5. Började tona håret kastanjerött redan som fjortonåring och fortsatt hela livet tills jag för ca. 7-8 år sedan bestämde att nu räcker det. Lät det vara en sommar när håret ändå blektes. Det tog en sommar så var huset grått. Får ofta kommentarer om den fina färgen. En avgörande sak var utsläppen.

  • Å, då vet du hur det är att vara en rödluva precis som jag 🙂 Sommaren är nog en period som passar bra för utväxt, jag tänkte likadant – att det bleks i solen och blir lite ljusare, med mindre kontrast i skillnaderna när det växer ut.
   Må gott!

 6. Jag klarade mig ganska länge från det gråa. . . men nu färgar jag och gör slingor i en ljusare nyans några gånger per år för det livar upp både mig o håret!!! 🙂
  Du är jätte snygg med ditt hår!
  Ha en fin vecka!
  Kram

 7. Ditt röda hår och din vackra hy har jag beundrat så länge som jag känt dig! Kanske att jag har tyckt att det röda ibland har varit lite i för kall ton till dig. Men samtidigt så har den kalla tonen lyft fram din vackra hy. Nu när jag ser dig på fotot, så tycker jag nog att du absolut ska låta ditt naturliga hår få komma fram. Det är mycket mjukare mot ansiktet.
  Jag slutade att färga mitt hår av samma anledningar som du. Skona mitt hår och hårbotten och MILJÖN! Har inte ångrat mig att låta mina naturliga toner få komma fram. Trivs så bra i mina olika grå toner. Jag har också haft olika brunröda toner, men såg på slutet att det blev alldeles för hårt mot ansiktet.
  Lycka till!
  Kram.

  • Å, tack vad glad jag blir. Ja, det blir ett litet äventyr att låta håret frodas och se hur min nuvarande färgton kommer att se ut när jag låter bli att tona och färga.
   Egentligen är det inte klokt att man frivilligt färgar sitt hår med tanke på alla kemikalier färgen innehåller…men vad gör man inte för att vara fin. Nu blir det en naturlig look och troligtvis en friskare hårbotten, ett mer välmående hår och mindre med gifter i naturen.
   Må gott!
   Kramar!

 8. Grått hår kan verkligen vara fint och man ska följa sin känsla. Du har ju fint hår av dig själv så det blir säkert fint oavsett.
  Själv är jag blond och färgar det tråkiga mörkblond ljust igen för att hålla det blonda. Men den dag det blir grått, då kanske jag låter bli
  Kram Kajsa

 9. Jag började ganska ung bleka slingor i mitt hår och sen rullade det bara på med hennarött, toning och färgning i alla kulörer som finns för att sedan återgå till blekta slingor. När jag återgick till att bleka slingor hade jag börjat bli ganska så grå. Tröttnade till slut på det och har under många, många år nu inte gjort något alls åt mitt hår. Jag tycker personligen att håret är väldigt läckert, idag har jag ett mycket vitt hår som jag underhåller med silverschampo. Jag gillar känslan av att acceptera hur håret har förändrats och vara nöjd med det! Kram och ha en fin dag!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *