Hallamölla vattenfall

En av sommarens dagsutflykter gick till Hallamöllas vattenfall. Besöket var ett äventyr med vandring längs fallet och klättring bland stock och sten. Hallamölla vattenfall är 23 meter högt och rinner över fem klippavsatser som eroderats fram ur sandsten. Fallet betraktas som Skånes högsta sammanhängande vattenfall.

Bruset från vattenfallet påminner mig om klassisk musik, omgivningarna doftar ljuvligt av all körvel som växer frodigt och som verkar till att vara ett paradis för fjärilar och trollsländor…

Omgivningarna kring vattenfallet doftar ljuvligt av örten körvel som kan ses på bilden med fjärilen som har tandade vingar och skulle kunna vara en vinbärsfuks. Fjärilen med mjukt rundade vingar ser ut att vara en silverstreckad pärlemorfjäril.

I området fanns även en hel del fjärilar med vita vingar.

Vi såg flera olika sorters trollsländor och två av dem lyckades jag fånga i närbild.

När solen tittade fram återspeglades naturens vackra färgskala från omgivningarna ned i det klara vattenfallet.

Hallamölla vattenfall är beläget i närheten av Christinehofs ekopark som vi också passade på att besöka delvis därför att vi ville se skulpturen Den onämnbare av Peter Tillberg. Verket smälter in i naturens färger så det kan vara lite klurigt att upptäcka på håll. Tidigare när jag sett verket på bild har jag mest tänkt att det ser märkligt ut, och det har fått mig att associera till någon slags jättevarelse med snabel. I verkligheten upplevde jag det som intressant och ganska vackert. Rent färgmässigt smälter det in i omgivningarna och formmässigt påminner den mig om en jättestor blomsterstjälk med klockformad blomma.

Hallamölla vattenfall och Christinehofs ekopark är väl värt ett besök om man befinner sig i Skåne och vill ge sig ut på ett litet äventyr.

Har du varit iväg på någon liten dagsutflykt i sommar? Och vad tycker du att skulpturen liknar?

Allt gott till alla er som kikar in här!

Christina Karlsson

8 svar på ”Hallamölla vattenfall

 1. Tack för påminnelsen! Det var länge sedan jag var vid Hallamölla så en repris kan bli aktuellt. På grund av mitt öga så har jag vilat hela juli så utflykterna kom definitivt av sig tyvärr…

  Skulpturen tycker jag har drag av människa, elefant och myrslok. En varelse som skulle kunna återfinnas i ”Sagan om ringen”.

  Kram

  • Hoppas att ditt öga snart är återställt!
   För mig var det första besöket på Hallmölla 🙂

   Må gott. Kram

 2. Hallamöllan är länge sedan vi besökte och då fanns inte skulpturen, när jag ser den så här kommer ordet – märklig, upp spontant. Inlägget innan var mycket intressant. Så fint och spännande att ”gå in i” en dikt eller målning så som du skrev om. Är utbildad ledare i Dynamisk pedagogik och har jobbat med vuxna i grupper och kände nu att – åååå jag saknar det.

  • Märklig är rätta ordet 🙂 Märklig och intressant.
   Dynamisk pedagogik i grupp låter intressant, att skapa i grupp och prata om tolkningar och tankar som dyker upp är spännande…
   Må gott! Kram

 3. Hallamölla verkar onekligen vara en riktigt grön oas. Ser både på Instagram och här på bloggen att du lyckats ”fånga” flera olika sorters fjärilar och sländor på bild! Så fint. Vackert med vattenfall också som du beskriver så fint. ”Som klassisk musik”! 🙂 Ja, de där utflykterna är guld värda och ger både lugn och ny energi!
  Ja, den där skulpturen… en forntidsfågel med en lång snabel… någon slags korsning. Men kanske också en urgammal elefant, eller ett forntida troll! 🙂
  Vill också tacka dig så väldigt mycket för dina varma och peppande kommentarer på min blogg! Det gav energi kan jag lova dig! <3 Hoppas att lusten håller i sig.
  Kram Nilla

  • Urgammal elefant eller forntida troll 🙂 Det skulle kunna bli en fin saga med utgångspunkt från skulpturen om man spann vidare…
   Jag har alltid varit förtjust i fjärilar, men den här sommaren har jag bekantat mig med dem på ett helt nytt sätt, tack vare kameran och möjligheten att googla fram information om art och livsmönster.
   Fint att mitt pepp gillas – och att jag får se fler av dina inlägg i din blogg fraöver.

   Må gott! Kramar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *