Målarflow med bildtolkningar

Vinden viner utanför husknuten när jag tar mig an ett projekt som just nu handlar om att måla nya tolkningar till dikterna i min bok, Våra andetag andas haikusommar (2018). Målningarna kommer att ingå i en samling av bilder som ska visas upp i ett sammanhang som jag berättar mer om när det närmar sig.

Besökaren bär

budskap, bringar abstrakt bild.

Essensens kärna.

Saker som dikten kan få en att fundera på: Vem är besökaren? Vad är det för budskap denne kommer med? Om bilden är abstrakt, hur ska man då tolka dess innehåll? Varför är essensens kärna viktig, och hur vet man när man förstår bilden av essensens kärna?

Faktum är inspirationen till att lyfta fram dikter ur min egen bok kom när jag var på antologisittning häromdagen. En av författarna frågade mig om jag skulle vara med på årets litteraturrunda och jag svarade att jag inte kommer att ha något eget arrangemang eftersom jag inte har någon ny bok att visa upp. Då svarade hon något i stil med att ”En bok är alltid aktuell, den blir inte gammal och den upplevs som ny av den som inte läst den innan.” Vi pratade lite om hur ord och dikter talar till en oavsett hur nya eller gamla de är och hur våra erfarenheter gör att vi kan förändra våra egna tolkningar av det vi ser eller läser. Samtalet dröjde sig kvar hos mig och kanske var det just det samtalet som fick mig att gå hem och se på min bok med nya ögon. Faktum är att hon har rätt, boken har funnits här ett tag men dikterna man läser tolkas med nya tankar och erfarenheter i bagaget. Jag tycker om dikterna och att välja ut vilka dikter jag ska måla är ett äventyr och hur många av dikterna jag kommer att måla det har jag ännu ingen aning om…

Vad tänker du? Väcker dikten eller bilden några särskilda tankar hos dig? Och vad är det du först lägger märke till? Bilden eller orden?

Må gott och njut av dagarna som passerar!

Christina Karlsson

8 svar på ”Målarflow med bildtolkningar

 1. Båda väcker ett engagemang, svårt att säga i vilket ordning. Men jag tänker att kreativitet föder ny kreativ anda och jag känner vidden av att vila tryggt i sitt skapande – det är unikt för var och en.
  Kram Mia

  • Det har du rätt i, att vara trygg i sitt utforskande och skapande – det är en underbar och spännande och tidvis påfrestande resa 🙂

   Må gott! Kram

 2. En bild lär säga mer än tusen ord men så enkelt är det inte alltid. För min del handlar bild och ord oftast om ett samspel. Bild föder ord och ord föder bild.

  Kram och god helg!

  • ”Bild föder ord och ord föder bild.” Det låter som en fin beskrivning jag håller med om…
   Hoppas att du också har en god helg!
   Kramen

 3. Jag har också svårt att bestämma ordningen för bild och ord. Ibkand blir det bild och andra gånger ord. Beror på och de hänger ihop.
  Just här är det bilden jag lägger märke till. Funderar på den och läser sedan orden.
  Vilket spännande ”projekt” du har framför dig.
  Kram!

  • Bild och ord är en spännande kombination. Vad gäller projektet så känns det spännande som en resa…
   Ha det fint! Kramar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *