Hunneröds mosse, ur mitt perspektiv

Semester är ljuvligt och nu när det snart är dags att börja jobba gäller det att suga ut så mycket som möjligt av ledigheten. Vi har varit iväg på ett helt gäng dagsutflykter och häromdagen bar det av till Hunneröds mosse, en guldklimp som ligger i närheten men som jag inte tagit mig tid att besöka tidigare. Nu när jag varit där vet jag att jag kommer att återvända. Platsen är anspråkslös men har ändå en otroligt speciell natur, med vacker flora, magiskt ljus, fjärilar och andra småkryp.

Jag bekantade mig med myrpärlemorfjärilen som med sina gyllengula vingar och prydliga teckning lös upp på mossen likt en flygande guldklimp.

En annan fjäril som är lite vanligare är det vackra påfågelögat.

Där fanns en hel del vitvingade fjärilar.

Kvickgräsfjärilen smälte väl in bland de vissna löven i skogsbrynet på väg dit, och nog påminner de bruna löven en om den höst som snart komma skall.

Promenaden ackompanjerades av ljudet från hoppande små gröna kryp och om det var gräshoppor, syrsor eller vårtbitare har jag inte koll på men efter lite efterforskning lutar det mest åt grön ängsgräshoppa. Om någon av er läsare kan artbestämma utifrån bilden ovan får ni gärna rätta mig om jag har fel då jag som sagt är novis på detta med att artbestämma insekter.

Där fanns till och med exotiska små ödlor som verkade till att trivas bäst kring de träskigaste kvarteren där det smidigt nog fanns träplankor att gå på så man slapp trampa runt i våtmarken.

Den blodröda ängstrollsländan syns tydligt på långt håll men är som de flesta trollsländor ändå klurig att hinna fånga på bild eftersom de virrar omkring i full färd, men sådan tur var så lyckades jag smyga mig på den här tillräckligt länge för att få flera fotografier i närbild.

Den vilda ängsfloran är ett betydligt stillsammare och mer lättfångat fotoobjekt.

Den blå klockgentianan tål att granskas i närbild. Vilken växt! Liten men så otroligt vacker!

Nu är jag lite nyfiken på vad du tänker om bilderna i detta inlägg. Vilken av bilderna faller dig mest i smak, eller väcker din lust för att besöka en mosse?

Ha en fortsatt fin dag!

Christina Karlsson

6 svar på ”Hunneröds mosse, ur mitt perspektiv

  1. Den bild som lockar mig mest är bilden med den lilla ödlan. Jag tycker alltid det är spännande att ha turen att få se en sådan. Vacker natur med rikt utbud minst sagt. Helt klart en plats att återvända till.

    Kram och god onsdag!

  2. Jag skulle gärna besöka mossen. Blir förvånad att gentianan växer där. Den är jag van att se på vandringar i Europa och då är det på hög höjd. Men detta var en Klockgentiana, det kanske är skillnaden?

    • Klockgentianan finns tydligen på fler platser i Sverige, men vad jag förstår så är den sällsynt. Den är otroligt vacker och blommar nu om du planerar att åka dit. Kul att du kollat in dess släkting ute i Europa 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *