Andra luckan i julkalendern: Mannen ur skuggan

Stina Larssons Mannen ur skuggan (2022, förlag Boklarssons) är en alldeles nyutkommen historisk roman som handlar om Fabian von Fersen född 1626. Romanen är en riktig bladvändare, lättläst med ett vackert språk som griper tag i mig som läsare på ett sätt som gör att det känns som om jag för en stund är Fabian. Under den senaste veckan har jag som läsare inledningsvis varit en pojke av börd som suttit på den trygga utsiktsmuren i Reval och drömt om ett spännande liv med krig och ära. Jag har vuxit upp till en ung man som tjänstgjort vid drottning Kristinas hov, blivit soldat, korsat de stormiga haven och dragit ut i blodiga strider. Jag har mött kavalleri med många fler soldater än vi och jag har till och med hört änglar sjunga.

Vad gäller språket så gillar jag formuleringar som tex Fabians beskrivning av sin mor på sida 37, ” Min mor som på en och samma gång är både stark och skör, som en isskorpa på en vattenpöl.”

Stina Larsson

I samband med boksläppet som jag besökte för två veckor sedan berättade Stina Larsson att hon arbetat med boken i ca femton år. Hon berättade om porträttet av Fabian von Fersen, som hänger på Malmöhus slott. Hon berättade om sina forskningsresor till Estland där hon studerat brev skrivna av och till Fabian, hur hon fått granska hans kläder som finns på ett museum i Estland, om resor till Tyskland och hur hon bland annat lärt sig 1600-talstyska för att förstå breven. Hon har till och med fått hålla i brev som drottning Kristina skrivit till Fabian. Det är verkligen spännande att få höra henne berätta om hur hon gjort research och hur hon till och med besökt platser där Fabian varit bara för att ta reda på hur det känns att vara där så att hon kan ge en så realistisk skildring som möjligt. Jag finner det fascinerande!

Porträtt av Fabian von Fersen.

Vad jag vet så har det inte skrivits så mycket om just Fabian von Fersen och därför känns det särskilt intressant att Stina Larsson ger honom en röst. Mannen ur skuggan är den första delen i en historisk trilogi och jag ser redan fram emot del två. Boken finns att köpa i de flesta nätbutiker, hos Boklarssons och vill du först provbläddra så går det bra att göra här. Jag kan varmt rekommendera denna roman!

Med dessa ord önskar jag dig en fortsatt fin dag!

Christina Karlsson

8 svar på ”Andra luckan i julkalendern: Mannen ur skuggan

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *