Första luckan i julkalendern: Ur orkesterdikets djup

Om det är något jag är svag för så är det julkalendrar och böcker, därför tänker jag ta tillfället i akt och arrangera en julkalender där jag presenterar en bok i varje lucka. Först ut blir min alldeles nyutkomna diktsamling, Ur orkesterdikets djup (2022) förlag Artes Liberales. Fotografiet av mig när jag signerar dagens första bok är taget av Stina Larsson.

Diktsamlingen innehåller 144 haikudikter som tar dig med på en promenad genom årstidernas skiftningar. Varje månad representeras av tolv dikter där relationen mellan naturen och livets kontraster skildras omsorgsfullt. Om jag själv skulle beskriva mina dikter så skulle jag nog säga att de skildrar det som är skört och starkt på en och samma gång. En kollega som hunnit läsa igenom en del av innehållet reflekterade över att det fanns en hel del rörelser som löpte som en röd tråd genom innehållet.

Personligen upplever jag att mitt skrivande utvecklats på ett oväntat men positivt sätt. I min första diktsamling var jag noga med att följa formen för traditionell haiku på svenska, där stavelseregeln utgår från 5-7-5 men sedan dess har jag övat mig på att ”bryta regeln” till förmån för innehållet.

Boksläppet hölls nästan exakt fyra år efter mitt första boksläpp och precis som förra gången höllls releasen i samband med att det var vernissage för adventsutställningen på Galleri KVIS. Jag läste dikter, signerade, minglade med de besökare som kom och som avslutning på dagen blev det livespelning av Sicked Allo som tonsatt några av mina dikter. Det blev en fantastisk dag och nästa offentliga diktläsning blir i samband med Lunds bokmässa på Stadshallen i Lund den 10 december 2022. Då bjuds det poesimaraton mellan kl 13-14 på Botulfscenen där jag är en av tio poeter som erbjuds en liten stud i rampljuset. Själva bokmässan är öppen kl 10 – 16 och jag kommer att ha ett litet bokbord där så har ni vägarna förbi Lund är det bara att komma in och hälsa på mig.

Ikväll ska jag bara njuta och ha det bra. Duka fram lite god fika, kolla på julkalendern och därefter sjunka in i en riktigt bra bok.

Ta hand om er där ute och ha en fortsatt fin dag!

Allt gott!

Christina Karlsson

10 svar på ”Första luckan i julkalendern: Ur orkesterdikets djup

 1. En spännande titel på din andra bok och så roligt att den är här nu. Det måste vara en bra känsla att inse att skrivandet utvecklas och att du vågar ta ut svängarna mer.

  Kram och god torsdagskväll!

 2. Vad roligt med en bok i dina luckor.
  Stort grattis till din nyutkomna bok. Önskar den och dig lycka till.
  Jag har en av dina diktböcker som jag tycker mycket om. Och just Haikudikter jobbade jag med en del i skolan tillsammans med eleverna. Väldigt roligt och givande.
  Kan tänka mig och förstår att ditt skrivande utvecklats.
  Fint med tonsättning också av några av dikterna.
  Önskar dig en fin kväll och njut.
  Kram

  • Tack! Ja, haiku är givande i undervisningen men i vardagen när man tar den ett steg vidare blir den något utöver …. fast ibland undrar jag vad det är jag håller på med egentligen..

   Ha det fint! Och må väl 🙂
   Kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *