tidlöshet och skatter i Torna Hällestadkyrka

130417Min dotter har förtroende för mina kunskaper när hon säger – men du har ju läst språkhistoria så du kan väl tyda runorna?

Jag tänker att det är tur att det finns språkforskare som redan tolkat runorna och översatt eftersom de är svåra att tyda. Dottern min har ett gediget historieintresse, så hon hade redan läst om att runstenarna härstammade från ca 900-talet och kyrkan byggdes på 1000-talet. Att det är väldigt ovanligt med runstenar infattade i en kyrka. Idag har vi varit på en historisk plats och på sätt och vis har vi nuddat vid stora kulturella händelser. Futharken som så småningom byttes ut mot den latinska skriften. Den fornsvenska religiösa tron på fornnordiska gudar som övergick till tron på kristendomen…Inuti kyrkan finns takmålningar av Vittskövlemästaren från 1400-talet och det är coolt att de finns bevarade för oss att beskåda. Här nedan syns en målning som föreställer Jesus när han kommer ridande på en Åsna…

130417_1

Vi tände ljus och mediterade en stund, kyrkbänkarna hade mjuka dynor och var hur sköna som helst att sitta på…Vid ingången fanns en vacker text som handlade om att ett skrin är en plats där man förvarar värdefulla skatter, om att Hällestads kyrka är ett sådant skrin och när vi går in i den är det vi som är skatterna… efter att ha läst en sådan text ler man och känner sig litegrann som en värdefull skatt – precis som det stod på texten…

130417_2

Åh, vilken mysig förmiddag! Det är sannerligen en lycka att ha barn som förgyller ens vardag genom att locka en att följa med på sådana här små utflykter…

4 svar på ”tidlöshet och skatter i Torna Hällestadkyrka

 1. Där har jag också varit och tittat på runstenar!
  Kul med en blogg som skriver om historiska minnesmärken 🙂
  Hälsningar Runa 😉

 2. Låter som en riktigt spännande och rogivande dag.
  Det där med runstenar i kyrkan eller på dess mark har jag också lagt märke till på flera ställen.
  Och visst var det två värdefulla skatter som besökte Torna Hällestadkyrkan idag 😉
  Kramar till er båda och jag hoppas allt nu har lugnat ner sig. Ser fram emot när ni har tid och ork för en Cosmokväll.
  Kraaaam!

  • Tack vännen 🙂

   Cosmokväll borde fungera bra, läget börjar bli stabilare….peppar, peppar ta i trä – kanske bäst att säga. Och inte ropa hej. Men denna veckan har det varit bättre:) inte bra men bättre….
   Stor kram @ <3

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *