Amor och Psyche …

140309_5

Saga ur den romerska(/grekiska) mytologin: Det var en gång för länge, länge sedan. En kung som hade tre döttrar. Två av döttrarna var helt vanliga prinsessor men den tredje, Psyche, hon var så vacker att hennes skönhet beskrevs som så gudomlig, att ingen dödlig vågade fria till henne. Folket talade om att Psyche var vackrare än den sköna gudinnan Afrodite.

När Afrodite fick höra talas om detta blev hon rasande och övertalade sin son Amor att förinta Psyche….. Men i samma ögonblick som Amor får syn på Psyche råkar han sticka sig på sin egen kärlekspil och då blir han så hejdlöst förälskad att han inte kan döda henne. Han tar med henne till ett gigantiskt luxuöst slott där hon får leva i lyx och överflöd….. mot restriktionen att hon varken får se eller lära känna Amor, när han kommer och älskar med henne på natten.

140309_4

Hennes systrar blir avundsjuka och menar att hennes älskare är en otäck jätteorm som kommer att sluka henne. Psyche övertygas om att de kan ha rätt och en natt tänder hon en oljelampa för att få se vem hennes mystiska älskare är. När hon får syn på Amor ser hon hur gudomligt vacker han är, hon sticker sig på en av hans pilar och blir vansinnigt förälskad. Psyche har brutit överenskommelsen.  Amor flyger upp ur sängen, vrålar att det är slut och lämnar den olycklige Psyche ensam.

140309_3

Psyche blir förkrossad men bestämmer sig för att göra allt som står i hennes makt för att få tillbaka sin älskade Amor. Hon beger sig på en farofylld resa till Olympen där Afrodite tvingar henne att genomgå farofyllda och svåra prövningar….

140309_2

…och till sist vinner Psyche sin älskade Amor tillbaka.

Det sägs att denna historia ligger till grund för ett oändligt antal sagor i vår västerländska kultur. Människor fascineras av den unga oskuldsfulla kvinnan som möter den äldre erfarne mannen och av den ”onda” äldre kvinnan som försvårar tillvaron för den yngre kvinnan.

I musikalen Rebecca representeras Afrodite av två karaktärer, Max avlidna fru, Rebecca som beundrades av alla och som nu kan tyckas ”gå igen” genom Mrs Danvers. Kanske representeras Amor av Maxim de Winters som gifter om sig med den oskulsfulla unga flickan som inte ens har något namn utan omnämns som Jag. Och kanske är det Jag som är Psyche…

Och visst är det spännande hur vi ständigt återkommer till teman som kretsar kring kärlek…oavsett om det handlar om musik, lyrik, litteratur, film, musikal, opera…eller det verkliga livet.

140309_6

Inspirationen till dessa tecknade kostymbilder kommer ur musikalen Rebecca… och jag tänker mig att skulpturen av Amor och Psyke levandegörs genom ett dansnummer…. och då skulle en modern tolkning av dem kunna se ut precis så som jag tecknat.

Amors vingar smälter samman med de pilar han har på ryggen och Psyche har en gnistrande klänning som tindrar diamantlikt när solen eller månen lyser på henne. Båda har balettskor eftersom jag tänker mig att de levandegörs med en balettliknande dans…

Att designa dräkter är så roligt! Och med tanke på att  vi är några som arbetar ämnesövergripande inför ett besök på Malmö operas Rebecca så passar detta lilla projektet utmärkt för vidareutveckling. Och det känns perfekt när man kan förena nytta med nöje….

Nu ska jag strax iväg på en föreläsning om pedagogiska bedömningar & sånt. Det ser jag fram emot 🙂

Ha en fin dag!

Förtydligande: Eftersom sagan är just en saga och ingen verklig händelse, kan innehållet variera beroende på vilken källa man utgår ifrån. Den variant jag beskriver av Amor och Psyche sagan är en högst microslimmad variant… Vill också förtydliga att namnet Afrodite tillhör den grekiska mytologin, i romersk mytologi heter motsvarigheten Venus. Namnet Amor tillhör den romerska mytologin och motsvarigheten i grekisk mytologi är namnet Eros.

12 svar på ”Amor och Psyche …

  • Tacksåmycket, vad glad jag blir.
   Men vad stora lönedagen är har jag ingen aning om…. jag får titta in på din blogg 🙂 Hoppas att den blev bra!
   Kram Christina

 1. Så fint att få en godnattsaga på detta vis! Vackert illustrerad och med spännande tankar att spinna vidare på. Jag kände inte till sagan förut, men det är då visst och sant, att jag tycker mig höra den i ett otal böcker och filmer.
  Kram

  • Åh, vad fint att den fick bli en godnattsaga. Och tack för dina fina ord. Jag gillar godnattsagor.
   Kram Christina

  • Tack, vad glad jag blir 🙂
   Jag hade ingen aning om att man läste mytologi när man läser latin, vad spännande.
   Kram Christina

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *