Soluppgång

 

140331_1

Stannade till på väg till arbetet i all hast härommorgonen, och tog en grynig mobilbild av soluppgången. I detta fall gör bilden inte verkligheten rättvisa. I själva verket såg solen ut som en stor glödande apelsin och nyanserna på himlen skiftade i toner av rosa, lila, orange och olika nyanser av en blåskala….

Jag hade mobilkameran till hands, ville fånga ögonblicket och knäppte av ett snabbt fotografi. Bilden av den verkliga soluppgången, bilden av den glödande apelsinliknande solen har jag lagrat i mitt medvetande. Den bilden är enastående till skillnad från detta fotografi som trots allt är en bild av den soluppgång jag såg.

En soluppgång är så mycket mer än en soluppgång. Varje bild vi exponeras för antingen passerar eller etsar sig fast på näthinnan och förblir små minnesbilder som vi kan plocka fram ur hjärnkontoret lite då och då – när vi behöver dem.

Det fina med bilder är att de triggar igång tankar på andra bilder. En vacker soluppgång får mig att tänka på Monets ”Impression” , (Soleil levant). Monet var konstnären som bidrog till att förändra vår syn på konst och vår syn på omvärlden genom att vilja fånga ögonblicket. Monets konstverk bidrog till att begreppet impressionism uppstod. Och idag kan vi göra dessa små kopplingar till historien bara för att vi har hela denna uppsjö av bilder att relatera till. Bilder av olika tidsepoker och möjligheter.

Nu ska jag strax stiga upp, köra till jobbet,och på vägen kommer jag att stanna upp, reflektera och ännu en gång fundera över de nyanser som ingår i dagens soluppgång.

Ha en bra dag!

 

 

7 svar på ”Soluppgång

 1. Så väldigt vackert!
  Monet är en favorit! Yngste är uttalad impressionist, han uppskattar Monet men även Turner.
  Och för knappt ett år sedan var vi på alla Monetmuseer vi kunde hitta i Paris och Giverny.

  • Vad roligt att höra att ni också gillar Monet!
   Giverny är så fint, som en dröm. Jag vill så gärna resa dit igen…längtar.
   Kram

  • Tack, vad rart att du hoppas att allt är bra. Värmer att läsa en dag som denna när jag känner mig sliten och trött. Peppar mig själv att piggna till och då blir det nästan bra.

   Kramar!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *