ArtRave med Lady Gaga

 

140928_3red

Stämningen var hög, när Lady Gaga tog oss med på ArtRave i lördags. Finaste E och jag var där, på Herning i Danmark.

140928_8

Lady Gaga kan konsten att briljera, provocera och utmana gränser på samma gång. Som artist är hon cool, extrem och vansinnigt intressant. Hon leker med visuella framställningar, dramatiserar och interagerar med sin publik genom sina texter. Hon kan konsten att leka med kontraster. I ena stunden är hon iklädd en peruk som för associationerna till Marilyn Monroe. Hon pratar allvar med oss i publiken och spelar en ballad på ett piano som gömts bakom något som liknar ett gigantiskt ”isberg” av gräll plast!

140928_12

I nästa stund klär hon sig i något som påminner om en bläckfisk. Trots att hon just då mest påminner om ett spektakel kan man inte låta bli att fascineras av hennes artisteri. Publiken älskar henne och kastar upp blommor, kläder och kramdjur med små brev på scenen. Kolla in den söta enhörningen som hänger på scenkanten.

140928Lady Gaga är skicklig! Hon skriver alla sina låtar själv, hits som Paparazzi, Pokerface, Just dance, Donatella, Artpop, Born this way…..  På scen byter hon peruk oftare än vad jag borstar håret och hon lirar gitarr iklädd i vad jag anser vara, alldeles för lite kläder….. eller?

140928_9Hennes scenshow överaskar mig eftersom jag hade andra förväntningar på en konsert med namnet Artpop. Hon använder massor av referenser till konstvärlden och mina förväntningar utifrån de musikvideos jag har kollat in, var av det mer glamorösa slaget, jag hade förväntat mig mer visuella referenser till modekulturen, målningen Venus födelse och de antika sagorna hon anspelar på i sina texter – istället fick vi se hur något som liknade anskrämliga, jättelika färgstarka havsanemoner i plast växa upp ur scengolvet….

Jag fick inte vad jag hade väntat mig istället fick jag en tankeställare som bjöd på många intressanta reflektioner kring hur Lady Gagas Artpop, refererar till konst och poulärkultur-  som en idé om hur samhället ser ut och mår idag.

140928_5

Både jag och finaste E är nöjda med vår konsertupplevelse.  Lady Gaga är en ”entertainer” av stora mått, hon har förmågan att underhålla, provocera och samtidigt vara nära publiken. En av mina favoritlåtar för dagen är Donatella ” I am so fab, check out … ” och Fashion…. ”..looking good and feeling fine…”

140928_13

Här är vi, finaste E och jag. Konserten gav oss underlag för många intressanta samtal under den långa bilresan tillbaka hem. Vi är trötta men nöjda och upprymda efter en spektakulär och uppfriskande scenshow. Lady Gaga är intressant ur flera olika perspektiv, och det finns så mycket mer jag skulle vilja skriva om angående hennes artisteri men det får bli vid ett annat tillfälle.

Lev väl och Njut av vacker musik och estetiskt tilltalande konst! Kram

 

 

 

8 svar på ”ArtRave med Lady Gaga

  1. Jag kan inte säga att Lady Gaga är någon artist som jag lyssnar på. Men dina bilder och din beskrivning av henne som artist och dina personliga upplevelser, gjorde det ändå intressant. Publiken verkar ändå ha fått vad de ville ha.
    Kram, Gunilla

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *