Jag ogillar vad du säger, men jag är beredd att gå i döden för din rättighet att säga det

Idag ska jag gå och rösta och för mig har detta varit ett av de svåraste valen att ta ställning till. Jag tror på yttrandefrihet och alla människors lika värde. Jag tror på ett samhälle där det finns en ömsesidig respekt för människors olika åsikter och värderingar. Jag tänker att det är en tillgång när människor är olika och tänker olika, därför att vi då kan vidga våra insikter genom att lyssna – ta till oss det som är bra, strunta i det vi inte håller med om och kanske vässa våra argument för att övertyga om varför det vi själva tror på är bättre eller helt enkelt ställa de där viktiga frågorna som vederbörande ännu inte själv tänkt på att besvara.

Jag tänker att en demokrati bygger på ömsesidig respekt för alla människors rätt att uttrycka sina åsikter. I år är det många som på olika sätt roat sig med att kränka människors yttrandefrihet genom att på politiska tal stå och överösta genom att skrika fula ord, smutskasta och bränna upp valmanifest. Oavsett vad jag tycker om deras och de utsattas åsikter så är min personliga åsikt att detta beteende har gått för långt. Hur stämmer sådant beteende överens med demokrati och människors rätt till en mångfald, rätt att vara olika och ha olika åsikter?

Idag ska jag gå och rösta och jag ser fram emot en spännande valvaka. Må det parti som är mest lämpat att leda vårt land få flest röster!

Citatet, Jag ogillar vad du säger, men jag är beredd att gå i döden för din rättighet att säga det………I disapprove of what you say, but I will defend to the death your right to say it (eng), är hämtat ur Evelin Beatrice Halls biografi om Voltaire.

 

 

 

10 svar på ”Jag ogillar vad du säger, men jag är beredd att gå i döden för din rättighet att säga det

 1. Jag instämmer i det som du har formulerat så bra! Jag har försökt formulera och skriva ned mina tankar…men hittade inte orden! Ja, det här är nog det svåraste riksdagsval jag har varit med om. Vilka vindar blåser starkast i Sverige? I världen? Vad är det för samhälle vi vill ha?
  Tack Christina!
  Kram, Gunilla

  • Tack för din fina respons. Ja, den här valvakan blir verkligen intressant att följa – hoppas nu bara att den slutar väl.
   Ha det fint!
   Kram

 2. Ett vktigt inlägg och mycket bra skrivet. Vår rösträtt ska vi värna om och vara rädda om!
  Käthe erbjuder rabatterade biljetter till Bildexpert. Hör av dig om du är intresserad av att gå 🙂
  Kram ingela

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *