Det brann på Sandvik, strömmen försvann och ingenting blev som planerat…

141011

Denna bild visualiserar gårdagens kulturnatt: När elen försvinner, affärerna stänger, restaurangerna stänger, samhället döljs i mörker, bankomaten upphör att fungera, internet och telefoner förlorar uppkoppling och människor inte får något kaffe, när konstutställningar sätts upp i mörker – då finns det ett urval av människor som inte ger upp. Människor som bidrar till att utveckla utifrån rådande omständigheter.

Vi har planerat och organiserat, investerat massor av tid och engagemang inför Kulturnatten. Igår insåg vi att hela samhället bygger på att det finns tillgång till ström. Utan el är vi så totalt strandsatta att det är ruskigt. Men ni som gillar kultur vet vilka eldsjälar som gömmer sig i våra kroppar. De flesta av oss är lösningsfokuserade…. och att ge upp för en trivial motgång som ett strömavbrott finns inte på vår karta.

Under natten/morgonen före kulturnatten brann det i ett ställverk på Sandvik. Strömmen slogs ut i Svedala, Holmeja, Sjödiken, Alstad, Vellinge-Månstorp och Värby….  Människor vaknade i strömlösa hem, utan ljus, utan kaffe, utan internet och utan fungerande eluttag. Inte ens telefonerna fungerade hemma hos oss pga att branden slagit någon form av basstation…. Jag hade dokument och manus som skulle skrivas ut, kamerabatteri som skulle laddas… trådlösa prylar som behöver ström, en dator som måste laddas…kläder i tvättmaskinen vars lucka inte gick att öppna… mat som blev ljummen…hujedamej vad allt blev galet… några larm började tjuta lite varstans i villaområdet där vi bor,medans andra larm totalt slutade att fungera…

Timmarna flöt på men ingen ström… och vi som på förmiddagen skulle ta oss in i Folkets hus för att sätta upp en samlingsutställning. Vi kom inte in överhuvudtaget pga att den ”tag” som skulle användas är beroende av att elen fungerar…och telefonerna fungerade som sagt inte och inget nät. Hur ska man då kommunicera?

Huvudarrangörerna gav sig på jakt efter sådana där sällsynta gammeldags nycklar… Alla utställare anlände och där stod jag som medarrangör och kunde inte ens komma in i lokalen för att i förväg kolla in förutsättningarna som skulle fördelas, se montrar/bås som byggts upp under natten och… Ja ni vet hur folk är,  somliga håller humöret uppe, tänker lösningsfokuserat och några krackelerar och går upp i limningen därför att de tycker att någon annan skulle sett till så att det funnits en backupstation med ström till kommunen och så jagar de upp sig och slösar energi på fel typ av samtal. Någon ger upp, åker hem, några avvaktar och de flesta håller humöret uppe och tänker lösningsfokuserat.

Ljuset var frånvarande i utställningslokalen och vi hängde och ställde upp våra alster i mörker… planerade för levande ljus, fotogenlampor…ficklampor, pannlampor och alla möjliga lösningar diskuterades. Kristian och Markus tänkte lösningsfokuserat och lyckades få tag i massor av fotogenlampor och någon slags dieselmakapär som kunde förse ett rum med ljus via en kontakt, de lyckades till och med hitta en lösning till föreläsningsmomentet med Powerpoint genom att flytta in detta i utställningslokalen. Helt otroligt med tanke på att de samtidigt hade flera andra arrangemang att vaka över… Allt tog tid, folk blev trötta, hungriga och några åkte till annan ort för att kunna köpa mat. I Svedala var affärer och resturanger stängda pga elavbrott,

Och restaurangen som skulle servera fika under kvällen på Folkets hus, de gav upp och lämnade utan någon närmare förklaring. Något drickbart kunde ju serverats och kakor blir ju inte gamla bara för att de inte får kyla i några timmar…

Utställningen skulle öppna klockan 17.00 och ca klockan 16.50 kom strömmen tillbaka.. åtminstone i vår lokal…  och då såg allt plötsligt lite märkligt ut… Men ändå, det var en fantastisk massa spännande och vackra alster som visades upp… och min föreläsning kunde flyttas in i föreläsningssalen och med tanke på förutsättningarna som rådde flöt den på bra. Glömde några detaljer som jag skulle förtydligat men eftersom ingen visste vad jag planerat att säga så spelar det förmodligen ingen roll..

Flera arrangemang fick ställas in och andra hölls planenligt men inte planenligt ändå eftersom ingenting flöt på som ”vanligt” under denna ovanliga kväll.

Det tråkiga var att strömavbrottet fick Svedalaborna att fly fältet. Folk åkte iväg till andra orter för att kunna äta en varm lördagsmiddag.. andra var rädda för att ge sig ut denna mörka dag och några kastade sig troligtvis desperat över sina datorer och internet när strömmen äntligen kom tillbaka och några tillbringade lördagskvällen med att rensa ut förstörd mat från kylarna…..

Men det var faktiskt en hel del eldsjälar som gav sig ut och tog del av det kulturbud som trots allt blev av…. och många bidrog till att skapa en fin kulturnatt trots allt som hänt under dagen…. kontakter skapades. Jag träffade nya intressanta människor med brinnande intresse för kultur…

Tyvärr blev det inte mycket fotograferat eftersom mitt kamerabatteri var urladdat. Fotade en del med mobilen men då hela dagen krävde akuta underliga insatser av oväntat slag blev det inte utrymme för mig att fotografera …

Jag tog mig tid att fotografera det burrande dieselluktande muskedundret som kunde rädda vår kväll.. dieselmakapären som försåg oss med el en stund och som faktiskt hade kunnat brusa på under kvällen om inte elen kommit tillbaka…

Strax före öppningstid gömde jag mig i ett hörn för att repetera föredraget i mitt inre och då kom jag till en viktig insikt. En insikt om någon som jag varit medveten om tidigare men inte riktigt förstått vidden av. Visuell kultur är verkligen en produkt av vårt moderna samhälle. Visuell kultur är uppbyggd av tillgången till digital teknik och elektronik.

Tack alla ni som höll humöret uppe, alla ni som anpassade er till förutsättningarna, alla ni som bidrog till att kulturnatten kunde bli av och alla ni som kom och besökte Svedalas kulturnatt 2014.

Idag ska jag softa, ta igen mig och reflektera. Önskar er alla en fin dag! Kram

24 svar på ”Det brann på Sandvik, strömmen försvann och ingenting blev som planerat…

 1. Vi är extremt beroende av elen. Man märker det så tydligt när det blir strömavbrott. Då är det inte mycket som fungerar längre och i alla fall jag känner mig lätt handlingsförlamad! Lämpligt kommer det aldrig heller…

  • Ja, det skulle ju liksom vara lättare att hantera om strömavbrottet lät sig bokas in i almanackan;) Men hujedamej vilken galen kväll det blev.
   Kram

 2. Tänk så beroende man ÄR utav ström. Det ställer ju till det så mycket. Bra det finns människor som är bra på att lösa problem.
  sv: JA ..jag minns Drutten och Gena åxo. Roligt med nostalgi.

  Softa på när vi har vilodag. Man behöver tanka med ny energi. Kramar i massor till dig.

 3. Tråkigt att det inte blev som du tänkt dig men tur du är kreativ och gjorde ditt bästa endå. Hörde att det varit riktigt intressant & att du levererat som vanligt när du tar dig för något

  • Förstår hur du tänker men har man en hel kulturnatta som ska arrangeras då blir det lite väl stor utmaning på en gång 😉
   Kram

 4. Det verkar som om det inte var mycket som blev som det var planerat! Men ändå…du verkar nöjd utifrån de rådande förutsättningarna. Vilken dag – vilket drama! Känn dig nöjd…du blev då inte handlingsförlamad!
  Stora kramen,
  Gunilla

  • Ja, att bli handlingsförlamad vid ett sådant tillfälle hade inte varit bra 😉

   Kram Önskar dig en fin vecka

 5. Ja, tänk att vi alltid blir lika överraskade när elen fattas oss! Vi saknar som inte kon förrän båset är tomt;) Så fint ni ändå lyckades lösa det, så att evenemanget kunde genomföras ändå!
  Kram

 6. Vilken dramatik ni bjöds på och som jag som läsare fick uppleva. Visst är vi sårbara, mer än någonsin. Skönt att läsa att du fick hålla ditt föredrag. Du kommer aldrig att glömma den dagen. Hoppas du kunnat återhämta dig.
  Kram Bosse

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *