Livet är som ett schackspel och vi funderar ständigt över nästa drag…

150120_3

Söndagsmorgon. Jag stiger upp tidigt. Sitter i kökssoffan, tar en bloggpromenad, bloggar och dricker mängder av svart kaffe. I fönsterkarmen blommar flera av mina orkidéer och jag tänker att de ser ut som små konstverk där de står i all sin prakt.

Vi har varit och sett den sista delen av Bilbo Baggers äventyr, Hobbit Femhäraslaget. Jag tyckte om filmen, fascineras av berättelsens olika sagovärldar, av karaktärerna och dess egenskaper och jag gillade balansen mellan action och romantik. Handlingen är den klassiska maktkampen mellan de goda och de onda. Det är inte alls särskilt svårt att se skillnad på vilka som är onda och goda. De goda är vackra, söta eller charmiga och bosätter sig gärna i de ljusare och finare miljöerna. De onda är fula, groteska och bosätter sig på de mörka hemska platserna… Och det är typiskt mig att sitta och fundera över sådant när jag ser en film. Och det är typiskt mig att dessa funderingar triggar igång en massa andra funderingar kring sagor och berättelser. Sedan urminnes tider har vi människor älskat våra sagor. Vi behöver dessa dramer av poetiskt sammansatta bokstäver, vi behöver dem för att må bra. Och jag tror inte att vi skulle klara av att leva i en värld utan sagor, sagor har blivit en sådan självklarhet i vår kultur. Vi är helt enkelt ett sagoberättande folk.

150125

Målningen under kaffekoppen på bilden ovan är inspirerad av schackspel. Det finns många typer av spel att fundera över. När jag var mitt uppe i målandet av schacktavlorna funderade jag över hur livet är som ett spel och hur man ständigt och jämt funderar över nästa drag.  Just nu funderas det en hel del på nästa drag och det är så frustrerande att inte veta hur min motspelare planerar sina drag. Mitt nästa drag just nu är beroende av hur en vilt främmande människa väljer att flytta en pjäs på mitt schackbräde… och först när jag vet utfallet av det draget kan jag börja fundera över mitt nästa. I nuläget handlar det som sagt mest om spekulationer…

Under tiden håller jag söndag, softar och planerar en delikat söndagsmiddag med kidsen som kommer hem på besök. Idag blir det särskilt spännande att få rapport från dotterns första arbetsvecka. Tror minsann att vi ska ta och fira med semlor 🙂

 

16 svar på ”Livet är som ett schackspel och vi funderar ständigt över nästa drag…

 1. När barnen kommer på besök är det självklart läge att fira och varför inte med en fastlagsbulle 🙂

  Yngsta fröken kommer hem från sin resa i dag men hon åker direkt till studentstaden så jag skickade ett semlogram till henne i stället 🙂

  Kram och trevlig söndag!

 2. Åh, jag hoppas att det går din väg…kanske det inte blir precis så som du önskar…bra kan det bli ändå!
  Så fin tavla…associerar motivet direkt in i sagornas värld! Underbart!
  Önskar dig och familjen en härlig och solig söndag!
  Kram, Gunilla

 3. Jättefin schack inspirerad målning. ,-)
  Ja livet är faktiskt som ett schackspel, det har du rätt i.
  Mysig Söndag ni ska ha tillsammans, hoppas din dotter är nöjd med första veckan!
  TACK för att du skrev om semlor!
  Jag har hela tiden tänkt at vi ska köpa semlor till min mamma, vi ska dit idag, men nu hade jag glömt bort det, så blir jag påmind här hos dig, kanon!
  Mamma är gammal och hon älskar semlor!
  Ha en jättefin Söndag! KRAM Primrose ,-)

  • Åh, vad glad jag blir. Kul att du gillar min schackmålning.

   Då äter vi semlor tillsammans idag, fast på olika ställen. Trevlig semlestund på dig 🙂

   Kram

 4. Underbar målning! Schack kan jag inte men skulle vilja lära mig.
  Har inte sett något av det du pratar om. Figurerna har inte pratat med mig ;.) Kanske böckerna är bättre eller …
  Ha det fint fina vän med tankar som jag gillar/ kram

 5. Saga saga fantasi verklig nog
  händelsen i sinnet bor
  finner sig en plats
  – och vill mer vill mer
  Gillat din tavla – nästa drag
  varje dag

  Kram du skapandekvinna 🙂

  • Nästa drag – Jag väntar fortfarande och tänker igenom möjliga alternativ för hur jag ska agera….det börjar bli lite väl spännande.
   Tack för dina poetiska ord.

   Och Kram!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *