Estetiska boktravar av litteraTur, eller nätta e-böcker gömda i en hårddisk bakom en skärm…

150903_2

Jag tycker om böcker, till den milda grad att jag kan bli alldeles uppspelt och lyrisk av en efterlängtad bok. Jag kan inte gå förbi en bokhandel eller ett bibliotek utan att känna ett behov av att gå in och botanisera bland bokhyllor som för mig ännu är outforskade och jag kan inte låta bli att le när jag finner en ny bokvän eller återser en av mina käraste äldsta bokvänner.

När jag kommer hem till någon för första gången är jag alltid nyfiken på att kolla in vilken litteratur jag kan finna. Inte för att jag vill döma och sortera in någon i litterära fack för klassiska kanons, utan därför att litteraturen lär mig att känna människan bättre genom samtal om vad litteraturen faktiskt säger. Ibland tolkar vi människor det vi läser eller hör på helt olika sätt… och det är både intressant och utvecklande att fundera över olika tolkningsmöjligheter.

150903

Att läsa är att resa till en förtrollad värd av kunskap, av magi eller av fantasi… lite beroende på vilken bok man väljer att läsa.

150903_4

Jag tycker om känslan av att hålla en bok i handen, känna på papperskvaliteten, undersöka typsnittet och svärtan i det svarta trycket i kombination med det ljusa pappret. Jag tycker om att titta på bilderna, bläddra och interagera med boken genom att låta den följa med till olika platser. Jag brukar markera intressanta platser i boken med små post-it lappar eller gem i olika färger och jag har en förmåga att omge mig med böcker som ligger i små boktravar lite varstans här hemma. Böcker i fysisk form både inspirerar och intresserar med sin blotta uppenbarelse.

140825_5

Jag tycker om att fotografera böcker i olika poser, och jag tycker om att betrakta innehållet i de signaler och det språk trycksvärtan sänder från sina boksidor.

Allt har sina för- och nackdelar. Jag har prövat att läsa e-böcker, och även om jag fann en del vinster i e-bokens nätta uppenbarelse, kan jag inte låta bli att sakna den fysiska bokens autentiska uppenbarelse. E-bokens fördel är att den ryms i en dator, och därmed inte väger så mycket. Man kan fylla datorn med många böcker utan att denna för den skull blir tyngre att bära, men om datorn får virus, kraschar eller mister all sin kraft blir e-boken lika otillgänglig som en bortglömd pappersbok…

Jag som trots allt, frivilligt häckar vid min dator åtskilliga timmar dagligen. Jag som njuter av all den teknik min dator kan erbjuda. Jag som kan bli lyrisk av att läsa era blogginlägg, av att photoshopa mina fotografier och skriva märkliga och helt vanliga texter i min dator. Jag föredrar trots allt den traditionella, vintageaktiga och hederliga varianten av fysiska pappersböcker.

Jag inser dock att min känsla är min personliga upplevelse, och nu är jag nyfiken på vilken typ av bok du föredrar och varför? Är du en sådan som föredrar den digitala e-boken eller den fysiska boken med äkta bokblad?

 

24 svar på ”Estetiska boktravar av litteraTur, eller nätta e-böcker gömda i en hårddisk bakom en skärm…

 1. Jag tycker väldigt mycket om vanliga böcker. Vill liksom hålla i den när jag läser. Husse däremot föredrar att lyssna men där är jag inte än. Vet inte ens om jag kommer dit…

  Kram

 2. Anders lånar hem böcker från biblioteket.se till sin läsplatta. Själv är jag gammaldags och vill ha en ”riktig” bok. Fast jag föredrar pocket, eftersom att dom är lättare 🙂 Mitt ”bibliotek” hemma består av sisådär 10 böcker. Pocketböckerna (och även inbundna) ger jag bort till andra när dom är utlästa. Dom får dom med det villkoret att dom INTE får ge tillbaks dom. 🙂

  • Vad generöst at ge bort böckerna så att fler kan glädjas 🙂
   Men nu blir jag nyfiken på dina 10 böcker, vilka de är?…

 3. Så vackert du skriver om böcker och jag håller faktiskt med dig.
  Jag har mycket böcker och alla har de berört mig på ett eller annat sätt, de lever genom att deras historia aldrig dör.

  Vackra bilder men en mjukhet som jag gillar.

  Kramen ♥

 4. Någon gång har jag lyssnat på en e-bok och tyckt väldigt mycket om det. Trots det så är det alltid pappersboken jag återvänder till. Har inte ens testat e-boken, men kommer att göra det om/när jag fortsätter flyga för att inte riskera övervikt. Det kostar mer än det smakar. Jag brukar nämligen ha med mig flera böcker – och det väger förstås en del.

  Jag är absolut en bokfantast, i just bemärkelsen av pappersbok!

  • Hehe, det där med att flyga och överviktig resväska pga av böcker känner jag igen… en gång fick jag packa om min resväska vid incheck och då var det Shakespeares samlade verk som fick flytta till handbagaget 🙂

 5. Jag delar din uppfattning och tycker om att hålla i en bok. Jag vill ibland stryka under, gå tillbaka och den känns viktig. Som en vän. Vad gäller e-böcker har jag försökt. Men de är ännu inte något för mig. Däremot, om jag reser långt eller på annat sätt har svårt att läsa så är ljudboken ett jättebra alternativ för mig. En bra bok som läses av en bra skådespelare (eller dyligt…) kan ge mig mycket.
  Och om en reser är det tungt med för mnga vanliga böcker. Brukar köpa en del pocket som jag sedan kan byta eller lämna till andra.
  Och läsa ”vanliga böcker”. kommer jag att fortsätta med.
  Kram och tack för dina tankar.

  • Ja, visst är det något visst med ”vanliga” böcker. En riktigt bra bok blir som en god vän. Härliga känsla!
   Kram

 6. Jag älskar böcker. Är nästan lite besatt. De ska vara fysiska så man kan ta och klämma, bläddra och dofta. Hemma har vi ett rum med alla de böcker vi inte klarar av att göra oss av med och många till. Hörböcker klarar jag inte av. Tappar tråden, somnar, glömmer att lyssna. Nej jag vill bläddra, titta i slutet, bläddra tillbaka, stryka under, göra hundöron, leva med böckerna. Kram

  • Jag vill också bläddra och känna. Och se alla fina små boktravar lite varstans i hemmet. Böcker skapar trivsel!
   Kram

 7. Det där kunde jag inte ha skrivit bättre själv. Jag tror inte jag behöver svara på den givna frågan. 🙂 Jag minns starkt en lektor på högskolan som vi hade när jag läste till fritidspedagog. En lektion gick han över gränsen från lärare till privatperson och bjöd på flera personliga minnen. Han älskade att besöka nya hem och menade att det var i bokhyllorna han först ”snokade”. Böckerna som fanns där avslöjade enligt honom helt och hållet personligheten på den som bodde där. Jag blev fascinerad av just denna lektion och slickade i mig allt. Kram Bosse som ”älskade” sitt inlägg.

  • Jag anade nästan att du också skulle vara en sådan som föredrar de fysiska böckerna 🙂 och visst ligger det något i att böckerna säger något om sin ägare? Tänk så många berättelser som döljer sig kring en bokhylla…. spännande 🙂

   Kramar

 8. Åh, passionen för böcker är något vi verkligen har gemensamt. Det och kaffe! 😉 Tyvärr får jag inte läst så mycket som jag hade velat nu med två små busfrön, men det kommer. Men för mig är det riktiga böcker som gäller. Läsplatta vill jag inte ha. Men hör och häpna… jag har uppdaterat min blogg! Hehe. Stor kram kära vän

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *