– Britt-Marie var här. Hon lämnade spår av tankar på gafflar, knivar och skedar. Alltid i en viss ordning.

160619_2

Dagens boktips!

Den här läsupplevelsen började häromdagen när jag var ute och lunchade med några fina kollegor. Jag borstade bort smulor på min kavaj och strax därefter utbrast min kollega – Har du läst om Britt-Marie? Jag svarade nej och då berättade hon om Fredrik Backmans, Britt-Marie var här (2014). ”Den handlar om en väldigt speciell dam, först kan man reta sig på hennes präktighet men efterhand som man lär känna henne så tycker man bara mer och mer om henne”, ungefär så sa min kollega och sen berättade hon vidare om en bok där huvudpersonen kännetecknades av städmani, bikarbonat och fotboll. En bok om kärlek, svek, svaghet, förälskelse, drömmar och styrka.

Och det var tydligen precis den typen av recension jag behövde höra eftersom jag i nästa andetag hunnit frågat om jag fick låna boken. Några dagar senare hade min kollega boken med sig och det visade sig, att jag liksom min kollega fastnade för Britt-Marie. Efter 3 dagars lån är boken färdigläst och jag tyckte så pass mycket om boken att jag vill lyfta den här i bloggen. Jag tycker om att läsa olika typer av böcker och behållningen med den här boken är att den på ett mycket fint sätt lyckas förmedla en speciell personlighet som egentligen bara är en helt vanlig och ordinär äldre dam som det inte är något märkvärdigt med alls. Britt-Marie är den typen av människa som sällan erbjuds utrymme i moderna medier. Hon lever sitt liv för andra. Hon har slutat drömma, men när läget blir riktigt kritiskt då visar det sig att hon är både starkare och modigare än de flesta andra. Och det finns trots allt en liten flicka i hennes hjärta som en gång drömde om att resa till Paris.

Boken är både lättläst, lätt att tycka om och på något vis högst jordnära!

160619_3

20 svar på ”– Britt-Marie var här. Hon lämnade spår av tankar på gafflar, knivar och skedar. Alltid i en viss ordning.

 1. Tack för tipset! Den boken har jag gått kallsinnigt förbi för jag trodde inte den skulle vara något för mig. Men man ska aldrig säga aldrig!

  Trevlig kväll!

  • Jag hade inte ihäller kommit mig för att läsa den om det inte vore för att min kollega tipsade och som skrivet, jag är glad för att jag lyssnade på hennes råd. Boken är bra!

   Kram

 2. Jag tycker inte den matchar Ove men bättre än ”mellanboken”. Helt klart läsvärd. 🙂 Jag hade hoppats på en annan ”kombination” på slutet.
  Han är duktig på att skriva om ”udda” människor och deras personligheter.
  Sommarkramar Bosse

  • Jag har inte läst Ove men efter denna läsningen kommer jag nog att göra det, kan ju inte låta bli att bli nyfiken på den där Ove – är dock inte säker på att hans berättelse kan matcha Britt-Maries….

   Den som läser får Se!
   Kramar

 3. Tack för tips, boken verkar vara bra ,-)
  Intressant……..tro min mamma skulle gilla den oxå, jag skriver upp den på listan över tips böcker.
  Härlig bild ,-))
  KRAM Primrose o ha det fint.

  • Jag tror att ni kommer att gilla den 🙂 Berätta gärna vad du tyckte om du läser.

   Kram och fin tisdagkväll!

 4. Det där är en bok jag har känt mig tveksam till. Vet inte riktigt varför men kanske borde jag omvärdera efter dina fina ord om den. Kramar Liza

  • Jag tror att du också skulle gilla den. För mig var det samma, om inte min väninna hade tipsat om boken så hade jag troligtvis inte läst den och då hade jag gått miste om bekantskapen med Britt-Marie….

   Ha en fin tisdagkväll!
   Kram

 5. I semestertider är det bra med boktips, så tack för det! Det låter som en bok i min smak. Har precis påbörjat en annan bok ”Hjärtats innersta röst”, det är en fortsättning på ”Konsten att höra hjärtslag”. Åh, jag tror att bok nummer två är ännu bättre…

  Trevlig midsommar!
  Kram, Gunilla

  • De böckerna har jag också hört gott om! Önskar dig fina lässtunder!

   Fin midsommar till också vännen!
   Kram

 6. Det första jag tänker när jag läser din beskrivning är att det är en kvinnlig variant av ”En man som heter Ove” … fast utan humorinslagen. Det kanske är fel tolkat, men jag blir ändå intresserad av den. Tack för tipset.

  Önskar dig en Glad Midsommar 😀 <3

  • Jag har inte läst En man som heter Ove, men det är ju samma författare , så vissa likheter finns där nog. Men visst finns det humor även i denna boken.

   Glad midsommar till dig också! Kramar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *