En kväll med Svensk Poesi och jag känner mig oändligt rik

160529Jag är svag för bokstävernas estetik och kan inte låta bli att njuta och le när jag bläddrar igenom  Svensk poesi (Albert Bonniers förlag 2016). Boken har en behaglig tyngd som sträcker sig över 1500 år – från runskrift och fram till dagens digitala tid.

Jag känner en särskild förtjusning när jag upptäcker att jag är ”bekant” med bokens redaktörer Niklas Schiöler och Daniel Möller, från SOL och litteraturvetenskap på LU. Jag är lyckligt lottad som har läst lyrik för dem i olika kurser på littvet. Jag är särskilt tacksam för att Eva-Stina Byggmästars förunderliga poesi introducerades i mitt liv. Med tanke på hur mycket hennes poesi betytt för mig så kan jag inte annat än att känna förnöjsamhet över denna kunskap… och för en fördjupad infallsvinkel i Tomas Tranströmers lyrik…. Vidare för intressanta föreläsningar och diskussioner som tog min förståelse för sinnesanalogier och diktanalys till en helt ny nivå.

Från min sida var det kärlek vid första ögonkast när jag upptäckte boken i bokhandeln och några dagar senare fick jag boken i födelsepresent av min uppmärksamma dotter.

För mig är den här boken bästa biblioterapi. Här finns texter som berör mig på djupet, texter som får mig att falla i extas och texter som lämnar spår av frågetecken. Jag har en förmåga att fastna för frågetecken och gå runt i dagar eller veckor och fundera på vad en märklig strof betyder… Jag kan tolka på ett sätt och en annan person med andra livserfarenheter tolkar på ett annat sätt, men hur tänkte författaren och vilken norm kan ha tolkningsföreträde i förhållande till tiden då strofen uppkom? Det jag tyckte särskilt mycket om med att studera på littvet var alla fina samtal om litteratur, alla dessa hyllmeter av böcker och kunskap…

Känslan av att komma hem, sätta sig i paviljongen tillsammans med boken Svensk poesi, bläddra och upptäcka nygamla poetiska strofer samtidigt som vinden för med sig doften av ett blomstrande syrénträd och en svag bris från örtagårdens mynta….. höra fåglarna kvittra sin melodi… Det är helt enkelt en behaglig känsla!

Men i skrivande stund är det morgon, klockan är nio minuter över fem, jag har hunnit med mitt morgonbad och just ni sitter jag i sängen och lyssnar till fåglarnas kvitter och funderar på om jag ska stanna hemma och läsa dikter hela dagen eller helt enkelt bara ta mig i kragen, stiga upp, dra på mig en klänning, äta frukost och dra iväg till min arbetsplats. Jag väljer det senare…

Må Väl och Ha det Fint där ute i den Stora men ändå så Lilla Världen!

160523

160529_1

 

10 svar på ”En kväll med Svensk Poesi och jag känner mig oändligt rik

 1. Att ha en sådan bok i sin ägo är verkligen en tillgång och en lisa för själen. Jag har några som jag återvänder till men det kan vara böcker av olika genrer…

  Önskar dig en fin dag och en bra start på juni!

  Kram

  • Vad kul att du gillar poesi och att du skriver, hoppas att jag får se någon dikt snart på din blogg.

   Ha det fint! Kramar

 2. fått fin kritik, men jag har en del lyrik hemma. Vi göteborgare råkar ha mycket kvinnohistoria och ordböcker, namn vi känner igen. Inte alla som vet att Sture Allen som började stoppa ord i datorn tidigt, 60-tal, och ordböckerna gjordes i Göteborg – ser mina lärares namn där 🙂

  • Ahh, så du är göteborgare. Fantastiskt fin stad 🙂 Ja, ni har ju fina Karin Boye. Sture Allen känner jag dock inte till så det namnet får jag googla 🙂
   Ha det gott!

 3. Jag instämmer med vartenda ord vad det gäller Svensk poesi! Jag köpte den tvärt!
  Mer poesi åt folket säger jag också särskilt åt dem som inte vet att de behöver det.
  Och som vanligt har du så vackra bilder.

  • Ja, absolut och särskilt till de som inte vet att de behöver – mer poesi!
   Fint att du gillar mina bilder 🙂
   Kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *