Med konstnären på Malmö Moderna Museum

161004_1

Temat på Malmö Moderna Museums utställning handlar om vad det innebär att vara konstnär. Hur har konstnärer förhållit sig till olika roller, ideal och myter, idag och genom historien? Utställningen berör betydelsefulla frågeställningar om maktrelationer som är organiserade kring föreställningar om identitet, kön, etnicitet, sexualitet och klass.161004_ Även om ideal och normer utvecklas och förändras genom historien så lever många av rollerna och skepnaderna kvar i nya skepnader. Kanske är vi människor inte alltid så föränderliga som vi tror? En aspekt kan vara hur vi idag framställer manliga och kvinnliga identiteter. Vilka egenskaper, attribut och artefakter väljer vi att lyfta fram när vi framställer manligt och kvinnligt?

161004_4

Hur är det då med konstnärsrollen? Och vem har egentligen auktoriteten att avgöra vem som är konstnär? Är det någon skillnad mellan manliga och kvinnliga genier? Vart har alla hovmålare och bohemer tagit vägen? Hur ser myten om den passionerade konstnären ut i dagens etablerade samhälle? Finns det överhuvudtaget plats för den som brinner för konsten? En av den enligt mig kanske viktigaste frågeställningen handlat om konstens andemening, vad tillför konsten till oss idag? Varför behöver vi konst? Och vad består konst av egentligen?

161004_2

Finns det något syfte med att måla ett kubistiskt porträtt a la Picasso?

161004_3

…eller att bearbeta sin identitet genom att måla hundratals porträtt av sig själv som Helene Schjerfbeck? Vad får vi idag ut av att betrakta någons självporträtt? Eller av att överhuvudtaget betrakta historiens och samtidens gigantiska samling av målningar…

161004_6 Och vad är det egentligen som krävs av ett konstverk för att bli ihågkommet, omdiskuterat och hyllat av eftervärlden?

Jag har personligen många tankar och funderingar kring detta tema. Tankar som jag mer än gärna diskuterar och lyfter tillsammans med elever, lärare, bloggvänner, nära och kära, och självklart alla andra underbara människor som intresserar sig för att diskutera konst.

Jag fascineras av mellanrum och skillnader mellan vad som sägs och vad som inte sägs, jag fascineras av speglingar, lager på lager och människans intresse för effekter. Jag fascineras av konst därför att konst för mig handlar om idéer, om utveckling, uttryck och liv. Jag tänker att det är en konst att leva… Livet är ofta såväl besynnerligt som märkligt och det är med konsten som redskap vi klarar av allt det där och finner vägar som bär oss framåt genom livet.

Konst är Liv! och Liv är Konst!

Christina Karlsson

161004_5

 

 

 

18 svar på ”Med konstnären på Malmö Moderna Museum

 1. Det var många intressanta frågor,men jag har få svar.
  Vem som ska bestämma vad som är konst och vem som är konstnär, har jag funderat mycket på, men har inget annat svar än betraktaren.
  Varför vi behövs konst? Finns säkert olika anldeningar, men för mej är det viktigt som förmedlare. Hur hade det annars varit från den katolska sidan i Belfast, där hela världens press skrev vad den protestantiska sidan (alltså brittisk press) skrev. Genom väggmålningar fick man ut sitt budskap. Men inom annan konst som en glädjespridare och njutning för ögat.
  Ha det bra!

  • Ja, det är just det som är så spännande att vi oftast har fler frågor än svar. Vi har funderingar och tankar som driver oss framåt i vårt sökande efter konsten, som om den är någon form av helig graal…

   Hmm… vad gäller Belfast och väggmålningarna så måste jag erkänna att jag inte har koll, så det får jag nog googla för att föstå.

   Kram och tack för dina funderingar

 2. Så mycket fint du får se ,-)
  Där skulle jag själv vilja vara.
  Nu finns det ju många som utbildar sig som konstnärer, andra bara skapar, jag som inte är utbildad tycker om konsten för hur den ser ut oavsett utbildning eller inte.
  Att skapa är livet tycker jag, det ger så mycket.
  Det finns inget rätt eller fel.
  Just att se en person ge sig hän, är lycka.
  Sen finns det ju konst som tilltalar en på ett alldeles speciellt sätt.
  Just då.
  Sen att medvetet kränka någon tycker jag är fel.
  Ha det fint KRAM Primrose ,-)

  • Ja, visst är det så. Konst och kreativitet är som bäst när man är mitt uppe i en kreativ arbetsprocess. Konsten har sitt eget språk och många gånger tror jag att konstnären skapar språket omedvetet.
   Att skapa något enbart för att provocera – nej det tycker inte jag ihäller låter vidare trevligt…

   Ha det fint! Och njut av helgen!
   Kram

 3. Kan bara instämma att vi oftast har fler frågor än svar. Själv tycker jag om att titta på konst även om en del är för konstigt och inte alltid faller mig i smaken. Men det i sig är också en upplevelse och något att fundera över.

  Vi var vid Immeln. Var det där ni också var? Tyvärr hade vi inte tur med vädret alls.

  Kram och trevlig helg 😀

  • Ibland är det spännande att just inte förstå eftersom man får något att fundera över… men självklart så kan det var mysigt att bara njuta av något för att det är vackert.

   Ja, det var Immeln vi var vid. Synd att ni inte hade vädret med er. Vi hade turen att ha riktigt fint väder alla tre dagarna.

   Ha nu en fin helg!
   Kram

 4. Idag har jag varit på det bästa konstmuseet jag har besökt i hela mitt liv, tror jag. Eller ett skulpturmuseum, tror jag. Inte så tankeväckande som ditt här i inlägget, men superläckert 🙂

  • Skulpturer kan vara coola. Nu blir jag nyfiken på vika skulpturer ni sett. Kanske syns något om det på din blogg?

   Kram och fin helg!

 5. Nu fann jag en tråd som går tillsammans och utökar min egen i detta ämne; uttryck kreativ skapa – för sig själv – för att upplevas i betraktarens öga. Konsten har många sidor …
  Tack för detta Christina!
  Ha det fint Kram

  • Fint att finna en tråd, tänk så många magiska alster man kan spinna av en liten tråd… Kanske är det just det att konsten har så många sidor som gör den så fantastisk och unik… konsten är mitt driv och min energi, antar att det är något liknande för dig…

   Ha det fint!
   Kram Christina

 6. Ja, vem är konstnär. Måste man ha pensel och färg för det?
  När jag var barn så gick jag i sk musikklass. Många av mina klasskamrater blev yrkesmusiker, och många hade musiken i släkten. Och i många av dessa släkten förväntades det av barnen att de satsade på musik. Rentav kunde de mest musikintresserade/musikbegåvade barnen bli favoriserade av sina föräldrar.
  Så konstigt det kan bli, allt.

  • Jag tänker att såväl målad konst, som fotograferad, gestaltad, skriven text, musik och mycket annat kan vara konst. Konst är själva idéen. Musik är också konst…

   Att sen föräldrar favoriserar är egentligen en helt annan diskussion som inte alls har med konst att göra, även om det är en högst viktig diskussion att föra…. Ingen vill prioriteras bort, ändå händer det hela tiden och vi ser detta fenomen överallt… De flesta föräldrar strävar säkert efter att behandla sina barn lika… och det är kanske inte alltid barnen och föräldrarna har samma upplevelse…

   Tack för ditt inlägg! Kram

 7. Tack för att du delade dina tankar och funderingar! Ja, frågorna är ofta fler än svaren och viktigt att hålla diskussionen och samtalen i gång. ”Liv är konst -och konst är liv.
  Så sant!
  Vilken spännande utställning! Den hade jag gärna sett och tänk om jag träffat dig där och kunnat få höra mer….
  Stor kram!

  • Ja, tänk vad vi kunde pratat konst, bloggande och allt möjligt 🙂 Det hade varit fint 🙂

   Ha det fint! Kram

 8. Låter som en spännande utställning det här, och vad är konst?
  Konst är ju så mycket. Allt man åstadkommer….vet inte…Men intressant ämne.

  Ha en fin ny vecka och kram.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *