Inspirationskväll med kammaroperan, Döden säger nej

 

En av mina finaste kollegor från mitt förra arbete bjöd med mig till Malmö Opera på inspirationskväll för pedagoger. Hon vet att jag är en sann kulturnörd som helt enkelt bara älskar konst och kultur. Kulturupplevelser berikar livet, så är det bara.

Vi fick vara med om en spännande inspirationskväll där vi bland annat fick ta del av kostymdesignerns arbete, se hur det går till att repetera olika scener och få en inblick i föreställningens innehåll.

Mitt under andra världskriget skrev Viktor Ullman denna tragikomiska kammaropera om människans kraftmätning med döden.

Tänk er en Harlekin  som symbol för livet. En Harlekin som har en förmåga att alltid ha nära till skratt. Han får helt enkelt nog och ber döden om att få dö, men döden säger nej. I det här landet finns en kejsare som likt en diktator, via sin trumslagare trummar ut att alla ska slåss mot alla. Trumslagaren fungerar som kejsarens förlängda arm. Döden i sin tur har fått nog av människornas respektlöshet och beslutar sig för att gå i strejk. Ingen människa kan längre dö.  Kan man inte respektera döden, så kan man inte respektera livet.

Inspirationskvällen var mycket givande och jag blev minst sagt nyfiken på den här föreställningen. Döden är sällan välkommen, den är svår att förhålla sig till och den lämnar sorg och tomhet efter sig. Döden är helt enkelt svår att ha med att göra. Döden som tema är egentligen alltid aktuellt för en människa, och just den här tanken på att döden skulle kunna välja att gå i strejk är för mig en innovativ och spännande idé. Jag hoppas verkligen på att få se den färdiga föreställningen när den har premiär i april. Skulle vara så spännande att få se resultatet!

Kulturupplevelser berikar!

Tänk om….om jag vore kejsare eller trumslagare…då skulle mitt budskap klart och tydligt ljuda, –  Mer kultur åt folket!

Christina Karlsson

 

12 svar på ”Inspirationskväll med kammaroperan, Döden säger nej

 1. Vilken intressant och givande kväll! Jag brukar alltid försöka komma med på inspirationstillfällena även om inte just min klass är målgruppen. Tyvärr går det inte alltid…

  Kram och god onsdag!

  • Jag blir så glad när jag blir medbjuden. Skolan där jag jobbar nu hade redan ett kulturombud när jag började så här går inbjudningarna till någon annan…åtminstone i nuläget. Jag har anmlt intresse för kommande år.
   Kram och fin fredag!

 2. Du är ute på mycket kul o intressant, det här lät spännande ,-)
  Att döden skulle strejka, ja varför inte ,-))
  Ha det fint KRAM Primrose ,-)

 3. Vilken intressant kväll du fick.
  Låter härligt.
  Ja, döden är inte lätt att ha att göra med även om den ständigt lurar och är närvarande.

  Kram och ha en fin dag!

  • Ja, det blev en toppenkväll med min kollega.

   Spännande med en pjäs som vågar driva lite med döden. Den är ju som sagt svår att ha med att göra.

   Kram och fin fredag!

 4. Visst berikar kulturupplevelser av alla de slag. Vad roligt att du fick en chans att komma med hit till Malmö opera. Jag är tacksam för att du delar med dig av din upplevelse. Och att tackla döden i vilken form den än vara må känns främmande och läskigt tycker jag. Men visst funderar jag ofta över sambandet mellan liv och död och varför jag lever.
  Kram och tack för denna inblick.

  • Ja, döden är verkligen obehaglig att tackla – så definitiv att det gör ont när den gör sig påmind. Men nog kan den vara bra att bearbeta i en föreställning, speciellt såhär i tider då det sker så mycket runtomkring i vårt samhälle.

   Obehagligt ämne men en fantastisk kulturupplevelse.
   Kram och fin fredag!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *