Sveriges sydligaste udde

Jag tycker om havet och Smygehamn är en plats jag återkommer till flera gånger om året. Idag susade jag dit tillsammans med min kamera. Lyssnande på vågornas brus, andades in doften av hav och njöt av synintrycken och konstaterade att allt såg ut ungefär som det brukar se ut vid den här årstiden. Människor och djur kommer och går men den där lilla hamnen består.

Installationen på fotografiet ovan heter Sinnenas eufori och det verkar som att konstnärerna precis som jag funderar kring intryck vi får via våra sinnen som  tex ljud och synintryck vid havet. Vid första anblick tänker jag på allt det vackra, men visst finns det en underton av allvar i konstverket. När jag läser om konstverket finns en uppmaning om att inte sitta för länge och lyssna till vad havet har att säga, istället uppmanas jag att agera – Se vad jag tittar på. Jag tolkar det som en uppmaning om att värna om naturen, inte bara genom ord eller genom att skänka pengar, utan genom att faktiskt agera. Små saker och ställningstagande vi gör i vardagen kan i det stora hela göra skillnad. En person kan inte göra allt, men alla kan göra något.

Ett annat spännande konstverk påminner om en förlist båt.

Som ni ser så är vädret inte det bästa och jag kan konstatera att det inte bara är värmen jag saknar när det är mulet och grått. Jag saknar alla de vackra nyanserna som framträder när solen lyser upp vår jord. Allt det gröna i naturen blir tusen gånger vackrare en solig dag. På fotografiet nedan har jag redigerat och tillsatt färger, men det blir ändå inte likt en solig dag. Det liknar mer en kolorerad dag. Vilken av bilderna föredrar ni? Den oredigerade ovan eller den redigerade nedan?

Personligen så tycker jag att den jag kolorerat och  redigerat ser gladare och mer inbjudande ut. Den oredigerade må vara mer äkta, men jag föredrar ändå den med lite gladare färger.

Oavsett väder så är det sommar och jag bara älskar dessa vilda ängsblommor som frodas mellan hamnen och Magasinet.

Sist men inte minst så bara hoppas jag att någon av mina läsare är bra på fåglar och kan hjälpa mig med namnen på dessa fåglar. Jag har sett dem många gånger förr, men de håller sig alltid på avstånd där ute på stenarna så det är svårt att få riktigt tydliga bilder. Någon som vet vad det är för art? Jag vill så gärna veta. Har googlat men känner mig fortfarande osäker delvis pga att jag inte fått tillräckligt tydliga bilder. Visst är de coola? Tänk att bara sitta där på en sten, lufta vingarna och kolla ut över havet.

De bara står där på stenarna och spanar med vingarna brett isär. Jag tycker att det ser fascinerande ut när de breder ut vingarna så där. Men undrar varför de står sådär? Kanske försöker de spänna upp sig för att skrämma bort fiender, eller så vill de imponera på någon annan fågel, eller så kanske de spanar efter mat och vill vara beredda att komma iväg snabbt om någon läckerbit dyker upp?

Jag tror att dessa två är samma art som de ovan och att de bara fällt in vingarna som om de inte behöver ”burra” upp sig när de är två utan står där och undrar vad jag håller på med där jag går runt med min kamera. Det ser ut som att hela fjäderskruden är svart, det finns något orangerött  på näbben som för övrigt är medellång och på något foto ser benen ut att vara orangeaktiga men på något foto ser de gråsvarta ut. Vem kan det vara?

Tillägg: Jag har nu kommit fram till att det kan vara en Skarv, kanske rentav en Storskarv?

Må väl!

Christina Karlsson

 

12 svar på ”Sveriges sydligaste udde

 1. Vad härligt med en dag vid havet.
  Och tänka sig att det finns konstverk där med.
  Har själv en fridfull plats vid havet i närheten av där jag bor som heter Skeppsmalen, ett helt underbart ställe att vara på.
  Fridfullt men ändå dramatisk.

  Med det sinnesläge jag befinner mig idag så tycker jag nog bättre om den oredigerade bilden.
  Visst är det härligt med sol och starka färger men ibland är det skönt med de tunga gråmulna tonerna.

  Ha en toppendag!
  Kram

  • Det har du så rätt i. Somliga dagar kan det vara vilsamt med det grå….
   Härligt att läsa att du också har en plats vid havet att återvända till för att buffra energi.

   Ha det fint!
   Kram Christina

 2. Håller med, föredrar också den redigerade bilden just för att det ser ut som vackrare väder. Härligt med havet, det har en sån lugnande och samtidigt energigivande effekt tycker jag.

  Sv. Det är alltid passande väder för läsning 😉 Solsken = läser utomhus. Regn = läser inomhus.

  Kram.

  • Kul att du också gillar den färgglada bilden 🙂 HAvet, ja nog är det energialstrande som bara den och lugnande på en och samma gång.

   Kramar i läsvädret!

   Christina

 3. Jag är inte bra på fåglar men gillar dina bilder från en av mina favoritställen. Som läget är föredrar jag när det blir gladare och mer färger.
  Det stämmer att vi alla kan göra lite.
  Kram Bosse

  • Ja, tänk vad fint att man kan färglägga världen! Den blir lite gladare och hurtigare då.

   Ha det toppen!
   Christina

 4. Vackra bilder är det och kanske är den redigerade bilden gladare med mer färg, men jag tycker även om den oredigerade. Båda är fina men på olika sät.
  Vad gäller fåglarna så tor jag det är skarvar, de fåglar som äter upp träden på en del öar i Stockholms skärgård.
  Och dessa vackra blomsterängar. bra att njuta!
  Kram!

  • Å tack, så tänker jag med… bilderna är vackra på olika sätt.

   Nu är det flera som gissat på skarvar plus kännetecknet med att jag läst att just den arten brukar lufta vingarna så det måste vara skarvar. Men äter de upp träden i skärgårdarna? Det låter ju inget vidare.

   Ha det bäst! Kram Christina

 5. Jag har vid Smygehamn, men minns inte konstverket! Kanske jag inte var ända ned mot vattnet? Vackert är det som alltid vid havet!
  Nog för att jag tycker om soliga dagar, men jag föredrar den oredigerade bilden – helt enkelt för att den ser äkta ut.
  Jag är ganska säker på att det är skarvar som du har fångat på bild.
  Blomsterängar… så vackra!
  Kram, Gunilla

  • Det finns ett litet promenadstråk mellan hamnen vid Smygehuk och Magasinet och det är där konstverket finns.

   Ja, det måste vara Skarv för nu har jag massor av underlag för påstående så vi kör på att det är en Skarv.

   Tack för synpunkt och motivering av bild – det är så spännande att få ta del av olika infallsvinklar.

   Ha det bäst!
   Kram Christina

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *