Miniatyrmakaren av Jessie Burton

Jag tycker om varma sommardagar när vädret lockar till utomhusläsning eller varför inte svala sommardagar som lockar till ”ligga i sängen- eller soffanläsning”. En bok jag nyligen läst ut är Miniatyrmakaren av Jessie Burton, 2014.

Det som fick mig till att fastna för just denna boken var omslaget. Jag lockas av färgerna, bilden av kvinnan i 1600-talsklänning, papegojan och att klänningen mynnar ut i en hel stad. Fantastiskt vacker! Bokens titel Miniatyrmakaren är också spännande och väcker funderingar kring vad en Minityrmakare egentligen sysslar med. Jag minns också att jag sett i någon av de bloggar jag följer att denna boken fått gott omdöme så det fanns också med i bakhuvudet vid beslut om inköp.

Handlingen utspelas i Amsterdam år 1686.  Huvudpersonen Nella (Petronella) gifter sig med den mycket äldre och märkliga köpmannen Johannes som bor i ett hus i stadens mest förmögna kvarter. I bröllopsgåva får Nella ett märkligt dockskåp som är en exakt kopia av deras hem. Nella är ung och oerfaren men hon upptäcker tidigt att det är något märkligt som pågår i hennes nya hem. Hennes man är bortrest största delen av tiden. Makens syster Marin tycks härska över hemmet. Nella försöker anpassa sig och komma tillrätta men upptäcker snart att det är något märkligt som pågår i hennes nya hem.

Boken är en fantastisk bladvändare på 378 sidor text. Skildringen av 1600-talslivet känns trovärdigt och innehållet överraskade eftersom det fanns en hel del oväntade händelser som uppstår under läsningens gång. En märklig historia. Sorglig och stark på en och samma gång. Absolut läsvärd!

Har du läst boken? Och hur väljer du ut de böcker du ska läsa?

Må väl och håll tummarna för att vi får ännu en solig sommardag!

Christina Karlsson

8 svar på ”Miniatyrmakaren av Jessie Burton

 1. Det låter som en bok som skulle vara helt i min smak.
  På den tiden jag läste mycket så valde jag böcker efter titlar som lät intressant, böcker som någon tipsat om, bokomslag som såg spännande ut.
  Ibland blev det inte alls som jag tänkt och ibland blev jag helt förtrollad.

  Jag önskar mig tillbaka för jag saknar verkligen att läsa en riktigt bra bok.

  Kram och ha en underbar dag!

  • Så är det för mig också, ibland är boken inte vad man trott men ofta alldeles underbar 🙂

   Kanske har jag frågat innan, minns ej riktigt, men har du provat att lyssna på böcker? Det kan vara ett alternativ när läsningen inte fungerar?

   Önskar dig också en underbar dag, eller nu är det iofs kväll så det är snart dags att önska en god natts sömn.

   Kram

 2. Tack för bra boktips! Har sett boken i bokhandlen men änni inte köpt den. Böcker med historis handling tycker jag om och denna verkar lockande. när jag väljer böcker beror det på en del. Jag är med i en bokcirkel där vi rekommenderar/presenterar böcke roch sedan lånar till varandra och på så sätt få vi möjlighet att läsa varierade böcker.
  Jag följer även med lite i boktips på tv och förstås också via bloggar. Men nu när jag har en del jobb blir det mest fakta jag läser in. Och det blir en hel del.
  kram och trevlig helg.

  • Bokcirkel är något jag många gånger funderat på att gå med i…någon gång i framtiden kanske det bli. Verkar himla trevligt!
   Blir nyfiken på vad det är för jobb du ska läsa in?

   Ha det fint!
   Kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *