Ögonfröjd med historiska berättelser i konstverk på Nationalmuseum

När vi kom fram till Nationalmuseet ringlade kön sig utanför, men när museet väl öppnade rasslade det till och vi blev insläppta relativt snabbt.

Nationalmuseum grundades år 1792, ett år före Louvren i Paris. Nationalmuseet är ett av Europas äldsta offentliga konstmuseer. Unikt för museet är att det instiftades till minne av Gustaf den III och att det innehåller en stor andel av de äldre kungliga samlingarna.

Den skulptur jag längtat mest efter att få återse är Johan Tobias Sergels, Amor och Psyke. Jag fascineras av berättelsen om dessa två karaktärer, av alla uppdrag och äventyr de måste gå igenom, av alla frågetecken på vägen och av dramats lyckliga slut.

Jag har skrivit om Amor och Psyke tidigare här på bloggen. Vill ni läsa inlägget är det bara att klicka här.

Med tanke på att jag beundrar och fascineras av drottning Kristina så var en annan höjdpunkt att få se David Becks porträttmålning (1650) av drottning Kristina. Målningen innehåller flera symboler som hyllar drottningen som regent. Kulan representerar jorden, vinddraget i slöjan representerar vinden, vattnet i fontänen ger enhet åt hennes rike, dvs Sverige. Det jag upplever som fascinerande med att se en målning IRL är att jag då har möjlighet att uppmärksamma detaljer som inte synts på fotografier jag tidigare sett av verket. I denna målningen kan man tex urskilja drottningens namn på brevet som hon håller i sin hand. Drottning Kristina hade precis som jag ett stort intresse för konst, litteratur och vetenskap. Kristina  bidrog till av berika Sveriges konstsamling, konst- och kulturliv. Hon bidrog dessutom till att sätta Sverige på kartan genom att våga abdikera, våga flytta till Rom, bli vän med påven och så småningom begravas och få ett minnesmonument i Peterskyrkan i Vatikanstaten. En fascinerande kvinna!

Nästa porträttmålning av drottning Kristina målades av den franske konstnären Sebastien Boudout 1653.

Höjdpunkterna på Nationalmuseum är många och självklart måste jag nämna de stora väggmålningarna av Carl Larsson. Trots att jag sett dem tidigare så var det först nu jag uppmärksammade att en av bilderna föreställer Sergel i full färd med att skulptera fram skulpturen av Amor och Psyke…och det är just det som är det fina med riktigt bra konst. Man kan återkomma till den och betrakta den hur många gånger som helst, bara för att varje gång uppmärksamma något man inte tidigare uppmärksammat. Ett intressant verk tål att granskas om och om igen.

Må väl och njut av konsten i din vardag <3

Christina Karlsson

 

18 svar på ”Ögonfröjd med historiska berättelser i konstverk på Nationalmuseum

 1. Väggmålningarna av Carl Larsson är verkligen fantastiska! Trots att jag har sett den så har jag inte tänkt på att det är Sergel. Sett ja, men inte noterat…

  Kram och ha en bra dag!

 2. Wow!
  Måste komma dit snart. Har väntat länge nu.
  Drottning Kristina är fascinerande. Lyssnar på P3 Historia om henna nyss. Rekommenderas.
  Carl Larsson, kan inte bli fel.
  Ha en fin dag!

  • Ja, hon är som sagt en av mina förebilder…. intressant kvinna 🙂
   Åk dit nästa gång du är i Stockholm vetja 🙂
   Kram

 3. Skam å sägandes så har jag aldrig varit in där… Det måste jag kanske åtgärda nån gång i framtiden 🙂

  Kul med den där sista målningen att skulpturen finns med även där 😀

 4. Så underbart 🙂
  Jag var på Nationalmuseet i november, tillsammans med en kamrat. Tyvärr tröt orken när vi väl kom dit, för vi hade varit på flera museer innan dess och hade bara en dag på oss. Av den anledningen orkade vi inte med hela museet. Men det vi såg var ändå värt besöket.
  Härligt 😀
  Kram

  • Ojdå, flera museer kan bli för mycket. Vi var på Nationalmuseum på förmiddagen, och Fotgrafiska på kvällen och det blev precis lagom.

   Kram

 5. Förstår att du trivdes här. Jag var här före jul och även då kö fast det var en vardag. Visst är det en fantastisk samling konstskatter som finns här. Tycker du gjort ett jättefint inlägg om detta och med fina bilder och tolkningar. (Jag fick inte alls till något inlägg)
  Kram!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *