Tiden må vara ur led- men Hamlet på Dramaten är helt rätt

Stockholm är en fantastisk kulturstad, som jag gärna skulle vilja besöka oftare. När min man och jag var där senast passade vi på att besöka Dramaten.

Dramaten har en spännande historia som kan spåras tillbaka till vår kära teaterkung, Gustav III. Numera huserar Dramaten i det vackra marmorpalatset vid Nybroplan i Stockholm. Byggnaden är ritad av Fredrik Lilljekvist och invigdes i februari 1908 med Strindbergs Mäster Olof.

Dramaten är en guldgruva för alla som gillar konst. Vid entrén välkomnas man av John Börjessons (1835-1910) förgyllda bronsskulpturer Poesien och Dramatiken

Ett av de mest kända konstverken är Carl Larssons (1853-1919) plafond/takmålning, allegori över dramats skapelse (1907).

Centralt placerad i marmorsalen är Gustaf Cederströms målning, motivet föreställer Gustav III som lyckönskar skådespelerskan och hovsångerskan Elisabeth Olin (1740–1828) på Gripsholmsteaterns scen.

Ett besök på Dramaten är en upplevelse för alla sinnen. Målet med vårt besök var att se Sofia Jupithers uppsättning av Shakespeares Hamlet. Och visst är tiden ur led precis som Hamlet säger; men Hamlet på Dramaten var en förträfflig upplevelse.

Scenografin var spartanskt enkel med sin svarta bakgrund, en svart trappa, en hel del rök och moderna scenkläder.

Hamlet är ett klassiskt drama, en tragedi som kan ses hur många gånger som helt. Jag har läst olika översättningar av Hamlet, sett olika filmatiserade versioner, flera teateruppsättningar både på svenska och engelska, och för många år sedan när jag gick på designskolan då designade vi dräkter till skådespelarna. Jag har bearbetat dramat från olika infallsvinklar, och Hamlet är ett drama jag troligtvis aldrig kommer att tröttna på.

Det smakar alltid gott med något uppfriskande i pausen så att man kan hålla sig alert hela föreställningen och denna gången blev det räkmacka och bubbel

På fotot nedan ser en bild ur sista akten. Fäktningsmatchen mellan Hamlet och Leartes pågår för fullt, i bakgrunden på trappan syns bägaren med det förgiftade vinet, drottning Gertrud, kung Claudius, Horatio och en till.

Vilken föreställning! En klassiker men ändå en språkligt och visuellt modern tolkning som höll mig engagerad varje sekund. En helt fantastisk föreställning som jag mer än gärna skulle kunna se en gång till!

”Att vara, eller inte vara, det är frågan?”

”Ur led är tiden; ve! att jag är den,
Som föddes att den vrida rätt igen.”

Må väl!

Christina Karlsson

12 svar på ”Tiden må vara ur led- men Hamlet på Dramaten är helt rätt

  1. Stockholm är verkligen en härlig stad som erbjuder ett stort kulturutbud. Dramaten bli man verkligen inte besviken på!

    Kram och god kväll!

  2. Har besökt Dramaten en gång ,-)
    Stockholm är en otroligt vacker stad.
    Så fint foto med det snygga paret ,-)
    Vilken läcker räkmacka och bubbel, ser så gott ut.
    Kul att du satte ut bilder från Hamlet!
    Ha det fortsatt fint
    KRAM Primrose ,-)

  3. Dramaten är ju en så praktfull byggnad. Har sett Hamlet där en gång men det var mycket länge sedan. Klassikerna är klassiker och har ett innehåll som säger oss något även idag. Så är det bara. Vilken fin kväll ni måste ha haft.

  4. Tillhör dem som inte har besökt Dramaten och jag inser att jag har gått miste om fantastiska upplevelser. Att Carl Larsson är konstnären bakom takmålningen, visste jag inte! kanske inte så konstigt eftersom jag inte har varit där! Jag tänker ofrånkomligt på vår Romresa och alla fantastiska målningar som vi såg där i bland annat Sixtinska kapellet. Men samtidigt så finns mycket att se på hemmaplan – inte minst då i Stockholm. Har passerat Dramaten från utsidan, men nog skulle jag vilja se någon föreställning av något slag. Fin bild på er! <3
    Kram Gunilla

    • Ja, hela världen är fylld av vackra målningar, byggnader och skulpturer. Mycket finns i närheten men nog är det speciellt att besöka platser som Rom lite då och då…Dramaten är väl värt ett besök.
      Kram och fin helg!

  5. Vad trevligt att det blev ett besök på Dramaten och så lyckat. Jag går hit då och då och har ibland tur och kan köpa överblivna eller återlämnade biljetter samma dag. Och byggnaden i sig är ju väldigt sevärd. Under sen vår, sommar och tidig höst äter vi gärna lunch på deras uteterass. Så mysigt Och med fin utsikt över Strandvägen och Nybroviken med alla båtar.
    Kram!

    • Lunch på uteterassen låter trevligt….Jag får nog resa till Stockholm fler gånger 🙂

      Kram!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *