Grejen med substantiv

Jag bara älskar Sara Lövestams sätt att beskriva grammatik. Hon har förmågan att dissekera grammatikens beståndsdelar, lyfta fram dess egenheter i rampljuset och beskriva grammatikens komplicerade egenheter med en humoristisk dramaturgi som gör att jag blir nyfiken på mera.

Många av oss fick troligtvis lära in små komihågramsor i skolan. Ramsor som skulle vara hjälp för att minnas vilka ord som tillhör de olika ordklasserna. Jag fick lära mig samma ramsa som Sara och då menar jag den där om att ” Substantiv är namn på ting, tex boll och ring” . Att substantiv är namn på ting kan vi hålla med om, men oavsett om vi håller med eller ej så kan vi precis som Sara konstatera att något saknas och att det finns en stor miss i den där ramsan. Substantiv är ju så mycket mer än bara namn på ting. Olikt Sara så har jag aldrig någonsin ens tänkt tanken att den där ramsan skulle kunna få kärleksguden Amor till att slå den som sa det med sin pilbåge.

Jag bara älskar hur hennes träffsäkra humor får mig att le åt grammatikens egenheter.

Titta bara på hennes beskrivning av samman sättningar och sär skrivning, eller jag menar förstås sammansättningar och särskrivning.

Särskrivningen är en konsekvens av fenomenet med sammansatta ord. Möjligheten att skapa nya ord genom att kombinera redan befintliga ord är något jag är väldigt svag för. Jag älskar att kombinera ord på oväntade sätt för att skapa nya infallsvinklar, en egenhet som troligtvis är lättspårad för den som bekantat sig med min haiku.

Och just där, alldeles i närheten av poesin finner jag min nyckel till grammatikens luststyrda rum.

Grejen med substantiv och pronomen, är skriven av Sara Lövestam, utgiven av piratförlaget 2017.

Vad tycker du om grammatik?

Christina Karlsson12 svar på ”Grejen med substantiv

 1. Jag tycker att det är synnerligen intressant och grammatiken ligger mig varmt om hjärtat. Det här är helt enkelt en bok för mig 😀

  Kram

  • Å, jag skulle också vilja träffa/lyssna på henne IRL!
   Måste vara en upplevelse 🙂

   Kram och fin helg!

 2. Lövestam är så bra, jag har alltid tyckt om grammatik, och har varit duktig på det… och när en vet reglerna, kan en bryta dem 🙂 Syftningsfel är allvarligt, när det blir helt fel…

  • Ja, hon är en inspirationskälla!
   Syftningsfel….ja de kan allt ställa till det.

   Kram och fin helg!

 3. Lövenstams bok har jag länge tänkt läsa. Grammatik är viktig. Den svenska har jag mestadels på känn, men ibland måste jag kolla upp hur det ska vara. Att kombinera ord på nya sätt gör oss rikare. Det är kul att göra nya sammansättningar ibland.

  • Ja, tänk vad otroligt mycket språket betyder för oss människor. Den första av hennes böcker jag kom i kontakt med var Grejen med verb, superbra. Nu hoppas jag att det kommer en bok för varje ordklass.

   Kram och fin helg

 4. Intressant och kul verkar boken, ex som tar upp visar att boken är lättläst ,-)
  Ingen tung bok.
  Den skulle jag kunna tänka mig att läsa!
  Ha en härlig Helg!
  En kommentar försvann igen men nu tror jag att även om jag är inloggade måste jag trycka på ” ”inte en robot” den har jag bara tryckt på om jag inte varit inloggad ,-)
  Får se nu om det fungerar ,-)
  Ha en härlig Helg!
  KRAM Primrose ,-)

  • Ja, den är relativt lättläst. Ibland blir det lite mycket termer och lite svårt att hänga med men det går bra att läsa ändå 😉

   Kram och fin helg!

 5. jag tycker gramatik är knepigt och har aldrig lärt mig det ordentligt. Därför låter boken som något för mig. För jag gillar språk och skulle väldigt gärna kunna mer om gramatik. Så tack snälla för tipset.

  Kram och trevlig fredag

  • Om du gillar den så finns det fler grammatikböcker i samma serie, Grejen om verb är nästan ännu bättre 🙂
   Kram och fin helg!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *