Del 2: Vad är konst?

Kan en skugga och några vitsippor vara konst?

En helt vanlig skugga är i allmänhet inte konst, men jag menar att det finns tillfällen då en skugga kan vara ett konstverk. Skuggan på fotografiet ovan är en dokumentation av ett konstverk jag skapade på en av mina skogspromenader. Själva konstverket finns inte kvar, eftersom verket försvann i samma stund som jag rörde mig vidare. Konstverket existerade ett kort ögonblick just där och då, i samma stund som jag betraktade min skugga och tänkte att det såg ut som om skuggan bar ett fång vitsippor intill bröstet, närmast hjärtat och i sin famn. Konsten i sig var enligt mig själva momentet att min skugga kunde bära ett fång vitsippor, helt utan att på något sätt plocka, arrangera eller flytta vitsipporna från sin naturliga plats.

Enligt uppslagsverket NE handlar konceptkonsten om att undanröja gränserna mellan konst och annan verklighet, och ibland kan den bestå av matematiska demonstrationer, filosofiska påståenden och ställningstaganden i sociala och politiska frågor.

Vid fototillfället var jag i själva verket ute i skogen med syftet att skapa någon form av konceptuell land art. Jag samlade föremål, flyttade, arrangerade och fotograferade utan att lyckas skapa den typen av verk jag var ute efter. Mina arrangerade stilleben blev helt enkelt inte tillräckligt unika. De såg bara ut som en samling fint tillrättalagda föremål i skogen. Allt förändrades när jag upptäckte hur min skugga lyckats skapa ett perfekt konstverk utan att göra någon som helst åverkan på naturen. Då visste jag att jag lyckats fånga det jag ville ha. Idén om den unika verket, ett verk som står över kommersialism, materialism, och ett verk som placerar våren, skogen och vitsipporna i rampljuset.

Jag tog upp min mobilkamera, tog ett fotografi och gick vidare. Mitt fotografi är således egentligen inget konstverk, det är bara en dokumentation av det tillfälliga konstverk jag upplevde där och då. Om jag skulle försöka mig på att placera konstverket i någon form av genre så skulle jag nog säga att det kan kopplas till någon form av minimalistisk konceptuell konst som hämtat sin inspiration i land art.

Avslutningsvis, kan en skugga skapa konst? Nej, en skugga allena kan inte göra någonting alls. Kan en skugga och några vitsippor vara konst? Ja, men det beror helt och hållet på hur, var, när, av vem och varför dess existens granskas. Några kanske skulle säga att det snarare handlar om filosofi.

Jag är nyfiken på din åsikt om den här typen av konst, vad tänker du?

Christina Karlsson

20 svar på ”Del 2: Vad är konst?

 1. För mig är det inte alls KONSTigt. Konst har inga gränser, murar och taggtrådar.
  Samtidigt har vi alla olika åsikter om den. Det är det som är charmen. Skuggor förstärker oftast och bidrar till ett djupare inre tänkande. Lekfullhet och fantasiknapparna ska vara påslagna för fullt. Samtidigt ska det finnas plats för stillhet och eftertanke. Tidspress måste stängas ute.
  Några tankar fångade i luften.
  Kram Ö-Bosse som promenade utanför ett riktigt konstnärs-Mecka igår.

  • Stillhet, eftertanke och gränslös konst……
   Tidspressen, den går vi ifrån.

   Må gott och ha en fin fortsättning på april.

   Kram

 2. Konst är ett mycket stort begrepp som säkert tolkas väldigt olika. Här skapar din skugga en bild av en kvinna som håller en bukett vitsippor mot barmen. Ett motiv uppstår i samspelet. Utan skugga hade det varit en fin vårbild men nu blir det något mer. Flyktigt men ändå bevarat!

  Kram och ha det gott!

 3. Då sysslar jag nog mest med filosofi ,-))
  Jag tycker nog en skugga kan vara konst på sitt sätt.
  Eller ”konstigt” foto ,-))
  Ha det jättefint, fint foto. KRAM Primrose ,-)

 4. Så vacker bild i inlägget – God morgon världen. Dina tankar om skugga ger flera tankespår. Skuggan är många gånger en tillgång och vid andra tillfällen gör jag allt för att inte få med skuggan, oftast är det då min egen skugga jag vill få bort. Som alltid – tankeväckande det du skriver.

 5. Väldigt intressanta tankar Och jag funderar på Billgrens bok ”Vad är konst” Inte helt lätt att definiera. Och visst blir det filosofiska tankar som kommer fram.
  Bilden är väldigt vacker och ger mig olika tankar. Och om det är konst eller inte kan också ligga i betraktarens ögon.Att definiera konsten i sig är ju svårt och ett väldigt brett begrepp.
  Kram!

  • Ja, det är ofta upp till betraktaren fast ibland kan det ju vara så att den utvalda eliten anser sig ha rätt att bedöma….

   Önskar dig en fin helg!
   Kram

 6. För mig är det här bildkonst och filosofi. En bild fångad i stunden i flykten och som får en lite djupare mening genom att en bukett vitsippor visuellt är nära hjärtat.
  Kram Nilla

  • Ja, så är det absolut. Kan vara allt från superkonstigt, till fascinerande och alldeles underbart.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *