Hundra dikter av Jaques Werup

Jag har bekantat mig med Hundra dikter av Malmöförfattaren Jaques Werup (1945 – 2016). Werup skriver starkt och personligt, om livet, livsledan, ljuspunkterna, vardagen och meningslösheten. Det finns en tydlig röd tråd genom hela boken som gör att man får en upplevelse av att att den handlar om erfarenheter från poetens liv.

Dikterna präglas av ett vemod som ibland byts ut med komiska inslag, och ibland känns det som att allt utspelas på en scen, en teater.

Den är skriven på fri vers, varierat korta dikter och lite längre dikter som nästan övergår i någon form av berättande text även om det är poesi.

Hundra dikter av Jaques Werup, sid 115

Det här boken, Hundra dikter från fyra decennier av Jaques Werup, med förord av Anders Culhed (Albert Bonniers förlag 2005) hade troligtvis inte hamnat i min ägo om det inte vore för att bokhandlaren talade sig så varm om Jaques Werups poesi. Om det är något jag är svag för så är det när människor talar passionerat om en specifik författare eller konstnär. Jag tänker att en bokhandlare har läst många böcker och borde därför ha utvecklat ett sinne för vad som är bra. Nu när jag läst boken vet jag att det var rätt att lyssna på tipset. Diktsamlingen gjorde intryck på mig, jag tyckte om att poeten låter sina erfarenheter lysa igenom så naket och starkt, tänker att det krävs en hel del mod för att våga skriva på det sättet. En på flera sätt inspirerande bok.

Må gott och ha en fortsatt fin dag!

Christina Karlsson

14 svar på ”Hundra dikter av Jaques Werup

 1. Dikter är så vackert, så personligt jag borde läsa mer om det jag tycker om 🙂 men tycker att jag aldrig hinner med det jag vill …ha en fin kväll kram

  • Jag tänker att dikter borde vara perfekt när man har tidsbrist. En dikt är ju ofta kort och man kan läsa bara en per dag om man vill. Men det ska ju kännas rätt också med den där läsningen. Ha det fint! Kram

 2. Kunniga bokhandlare är guld värda! Så ofta som jag fått tips på böcker som jag inte skulle ha hittat på egen hand.

  Werup brukade ofta läsa sina dikter själv och spela (saxofon, tror jag) mellan de olika dikterna. Effektfullt och njutbart!

  • Ja, verkligen toppen med en bra bokhandel där man kan få lästips.

   Må gott och ha en fin kommande vecka!

 3. Jag har haft en lång diktperiod tidigare när jag läste många diktböcker och Werup var en av favoriterna. Har också sett ett tvprogram där han läste sina dikter och det var magiskt.

  Lycka till med packningen och ha en fortsatt skön sommar. Kram ?

  • Vad trevligt att höra att du läst Werup. Fler har berättat om de där TV-programmen så jag ska se om det går att googl fram någon läsning på youtube kanske.

   Ha det fint du också, tack!
   Kramar

 4. Känner igen Envoi och några andra vill fram i minnet. Hans sätt att skriva som du beskriver stämmer fint in för mig, det fria som går dit det går. Mod, ja en känner ju vad en känner och det får finnas tänker jag.
  Delen i att få ta del av andra tycker det är bra fyller på i poesirummet. Etablerat och godkänt, men också själv finna en väg och mötas.
  Tack för att du delar med dig fina bloggvän!
  God fredag!
  Kram

  • Ler när jag läser, ”en känner vad en känner och det får finnas”… Låter så självklart och klarsynt på en och samma gång.

   Ha en fortsatt fin söndagkväll <3
   Kram

  • Tack!
   Jag tänker att man ska slänga bort alla borde och istället läsa det man känner för, läsa det som talar till ens hjärta. Men visst kan man utmana sig själv med att läsa sådant man inte brukar ibland, åtminstone försöka….själv har jag ofta blivit överraskad, inte alltid med när det händer känns det gott 🙂
   Kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *