Styr din plog över de dödas ben…

Bästa boken jag läst på länge! Styr din plog över de dödas ben, (2009, upplaga Bonnier pocket 2020), skriven av Olga Tokarczuk, Nobelpristagare 2018. Den var så bra att jag inte kunde sluta läsa förrän jag nått sista sidan. Semester som jag har, var det fullt möjligt att stanna hemma och läsa ut de 262 sidorna på mindre än ett dygn.

Boken handlar om en säregen kvinna, Janina Duszejkos, som verkar till att föredra djurens framför människornas sällskap. Hon värnar om djuren, håller sig mest för sig själv även om det finns enstaka människor som hon umgås med ibland. Hon bor på den polska landsbygden, där det är vinter, snö och kallt när handlingen utspelas. Janina arbetade tidigare som lärare men numera ägnar hon sig åt att översätta William Blake, se om Warszawabornas sommarställen i grannskapet och studera astrologi. En av hennes egenskaper är att hon hittar på egna namn till sina grannar och man kastas tidigt rakt in i dramat när Tröger knackar på dörren för att berätta att Storfot är död.

Jag fastnade direkt för språket och det vackra sättet hur Olga Tokarczuk beskriver olika skeenden.

” Då fick jag syn på två Viträvar i skogsbrynet. De gick värdigt, en och en. Deras vithet mot den gröna ängen var inte av denna världen. De såg ut som diplomater från Djurriket, anlända för att syna saken närmare i sömmarna.” ( s 135)

Varje kapitel inleds med ett citat som anger ton för vad som komma skall.

En annan fin detalj är de vackra illustrationerna som oväntat dyker upp lite varstans i boken.

Absolut en bok i min smak! Den bästa boken jag läst på länge, så bra att läsningen gav mig kraft att våga påbörja Jakobsböckerna, en tegelsten på närmare 1000 boksidor. Den här boken har agerat hyllvärmare sedan flera månader bakåt, viljan att läsa den har funnits men att verkligen ta mig an den har inte fungerat. Nu när jag vet hur bra Tokarczuk skriver känner jag mig redo att anta utmaningen, läsa Jakobsböckerna.

Att läsa är att resa, och jag bara älskar den där känslan som infinner sig när man kommer in ett läsflow där man bara vill ha mer. Ljuvligt <3

Idag blir det dock ett brejk i läsningen. Ett välkommet sådant eftersom planen är att köra upp till Karlskrona för att hälsa på sonen som har semester. Vi har planerat in en skogstur med blåbärsplockning och det ser jag fram emot.

Hoppas att du också njuter av sommaren!

Christina Karlsson

18 svar på ”Styr din plog över de dödas ben…

 1. Jag påbörjade boken men det blev inte att jag läste klart den så kanske får jag ge den en chans till. Sommaren njuter jag av och läsning hör ledigheten till.

  Kram

  • Ibland ska man helt enkelt vara i rätt mood för en bok, så det kan absolut vara värt ett försök till.

   Kram

 2. Den är påbörjat uppläst på Storytell, men undrar om den ägnar sig mer åt läsning och en plats i bokhyllan; den är vacker och udda på sitt sätt, gillar det!
  Tack för besöket inne hos mig på nyskapat blogg 🙂
  Må gott i semesterlandet
  Kram

  • Tack för tipset! Nu har jag sett filmatiseringen, så spännande, kul att få se den. Den var inte alls lika bra som boken, men jag tyckte om att se den ändå. Må gott!

 3. Intressant bok ,-) När man hittar ”boken” det är härligt då kan man bara inte sluta läsa!
  En bok jag skriver upp titeln på ,-)
  Ha det jättefint KRAM Primrose ,-)

 4. Känner också att jag får ge boken ännu en chans. Började på den men den blev liggandes. Har även börjat lyssna på den en gång men gav upp. Men ska testa att nu själv läsa den.
  Läser just nu ”Våroffer” av Anders de la Motte. Men det är ju i en helt annan division. Men riktigt bra tycker jag.
  Kram och trevlig helg.

  • Låter spännande det med. Ja, ge boken en chans till vetja – ibland behöver man vänta in rätta moodet.

   Kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *