Härlig eller förfärlig tid…

Det är en härlig eller förfärlig tid, lite beroende på ur vilket perspektiv man betraktar situationen. Hela den här pandemigrejen tär på krafterna och ingenting är sig längre likt. Arbetsdagarna innehåller en hel del nya moment, varav ett består av sprit. Bord ska spritas, händer ska spritas och uppmaningar om att sprita händer ska ges. Två lektioner ska hållas parallellt, en IRL och en digital fjärrlektion. Utom när man har symptom, då sker lektionerna enbart digitalt, trots att några elever är i skolan och andra hemma. När det är klasser som är på plats varannan vecka ska material fraktas hit och dit, påminnas om och kanske ändå glömmas. Det ena studiebesöket efter det andra arrangemanget blir inställt den ena gången efter den andra. Samtidigt ska showen fortlöpa nästan som vanligt, folk ska gå till jobbet, elever ska till skolan, betyg ska sättas och kurser ska avslutas.

Man ska inte vara varandra nära, inte längre hälsa genom att ta folk i hand och inte heller kramas. Vill man ha eget utrymme i mataffären räcker det att hosta så flyr alla som om man vore smittad av pesten, för i dessa tider kan man vara smittad utan att ens veta om det. Man begränsar sitt sociala liv, håller sig hemma och väljer noga ut vem man ska träffa, vilka personer man vågar träffa och vid vilka specifika tillfällen. Vill man träffa dem som är riskgrupp bör man först försätta sig själv i karantän. Funderar man på att resa, arrangera eller besöka en utställning, ställa till med stor fest eller gå på konsert är det lika bra att inse att sådana ting numera tillhör gårdagen. Dagens verklighet befinner sig i någon form av tillfälligt väntrum där allt ska rulla på; förutsatt att vi gör så mycket vi bara mäktar med digitalt.

Handen på hjärtat. Finns det någon som tycker att ett digitalt möte är lika effektivt som ett möte där man träffas personligen? Finns det någon som tycker det är mysigt att fika digitalt? Finns det någon som får partykänsla av en digital fest? Någon som uppskattar en digital kram? Någon som upplever estetiken i en digital konstutställning? Finns det någon som känner sig tillfredsställd av en digital verklighet allena? Nåja, kanske till viss del, men enligt min personliga åsikt finns det ingenting som kan ersätta verkligheten.

Tack vare den digitala revolutionens tekniska lösningar kan livet fortgå med hjälp av tillfälliga kompromisser. Handen på hjärtat. Vi bidrar alla med vår kompetens, vi gör vårt bästa för att hålla avstånd, hålla ut, hålla ställningarna och fortsätta följa folkhälsomyndighetens och regeringens dagliga konferenser och råd.

Tiden går, och påfrestningarna består. Många längtar efter sådant som tidigare var självklart. Fler och fler talar om att den ökade skärmtiden skapar en hjärntrötthet och en längtan efter naturen, men hur är det egentligen med naturen? Folk lackar ut samtidigt som det lackar mot jul och beroende på ur vilket perspektiv man ser situationen så är det ändå en förfärlig tid, eller kanske trots allt ändå en härlig tid <3

Ta väl hand om er!

Christina Karlsson

10 svar på ”Härlig eller förfärlig tid…

 1. inte ens kramas hemma, sas det på nyheter, världen är upp och ner, men vi umgås med barnbarn, hälsar på min 88-åriga mor, försöker vara lagom försiktig i mataffären, åker buss, men nästan tomma…

 2. För min del tycker jag det är en förfärlig tid och en tid som genererar mycket merarbete. Men det är bara att kavla upp ärmarna och hoppas att vi går mot en lösning i och med vaccinet. Kanske kan det kommande jullovet göra att smittan dämpas något. Hoppas kan vi ju alltid.

  Kram och ha en bra start på den nya veckan!

  • Ja, det är mycket att stå i just nu… på alla håll och kanter. Jag hoppas också på jullovet.
   Må gott!
   Kram

 3. Förstår allas frustration över det som är men…… Så många som möjligt ska ju jobba hemifrån, men jag har hört av några att de börjar tröttna på det. Ett mänskligt möte kan inte ersättas. Jag skulle gjort en föreläsning på ett universitet i Finland som nu ska göras via nätet. Hur roligt är det att i två dagar föreläsa mot en platt skärm? Det är i mötet med andra som vi själva utvecklas. Norrmännen har ett uttryck – att ha ”trynekontakt” – att spegla sig i varandra.

  • De senaste två veckorna har vi också mestadels jobbat hemifrån, och det är inte alls det samma med digitala lektioner. Det personliga mötet är viktigt när det handlar om undervisning. Vad synd att du inte får föreläsa som tänkt i Finland, hoppas att den digitala varianter flyter på som det ska. Lycka till!

 4. Nja digitalt kan inte ersätta verkligheten som är det bästa sättet att uppleva, känna och förmågan att t in. Men den digitala världen blir lite som ett plåster på såret så länge.
  Läste att lite beroende på var man bor har det ökat med att vara ute i naturen…tror det ökat i Pildammsparken i Malmö med cirka 56 % och ja, jag upplever parken numer som lite överbefolkad.
  Jag älskar att kramas …så det är med armbågshälsning är ju rena döden och social distancering är för mig lite tråkigt….men istället får man hitta på saker hemma med sambon istället för att bara tittapå TV och dova på soffan för att vänta ut tiden
  Kram Kajsa

  • Plåster på såret, ja så kan man kalla det…Med all skärmtid behöver man ta sig ut i naturen mer än någonsin.

   Kramar

 5. Jag måste säja att jag vant mig ganska bra med att umgås digitalt.
  Jag bor ju i Wales och barnen och barnbarnen i Sverige, så underbart att ens få se dem. Har vänner i Sverige, men också på många andra ställen i Europa.
  Gillar att ha fika med vänner på Whats up eller Fb message, likaså vinkvällar. För mig är det vanligtvis så, digitalt eller inget umgänge alls, pandemi eller inte.
  För många finns vanligtvis valet att ses normalt, men inte för mig.
  Fast inget kan ersätta en riktigt god kram!

  • Då kanske det bara är att härda ut, ge sig till tåls så kanske man vänjer sig vid den här digitala varianter så småningom….
   Att träffas digitalt kanske kan vara okej, men jag tycker ändå inte att det är optimalt när det gäller undervisning.
   Må gott!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *