Averno, av Louise Glück

Vintern, barndomen och döden är tre återkommande teman i Louise Glücks, Averno (2006, Rámus). Boken är översatt till svenska av Jonas Brun (2017). Bokens titel Averno är inspirerad av namnet på den italienska kratersjö som i antikens Rom ansågs vara ingången till underjorden. I bokens centrum står myten om Persefone, flickan som rövats till underjorden och som alltid slits mellan modern och älskaren. Med myten om Persefone i centrum lyckas hon närma sig ämnen om barndom, förlust, ensamhet, besvikelse, död och dolda familjehemligheter.

Louise Glück, född 1943 i New York, har sedan sin debut 1968 kommit ut med tolv diktsamlingar. Hon tilldelades Nobelpriset i litteratur 2020 med motivering: ”för hennes omisskännliga poetiska röst, som med sträng skönhet gör den enskilda människans existens universell”.

utdrag ur sida 25, Louise Glücks, Averno

Under julledigheten har jag läst en hel del Louise Glück. Hon skriver på ett intressant sätt som inbjuder till många funderingar kring livet, döden och relationer. Hon har snabbt blivit en en av mina favoriter.

De lediga dagarna är slut och jag har redan hunnit med ett antal arbetsdagar så nu lär det inte bli lika mycket tid över för nöjesläsning. Nåja, jag hunnit med några böcker till, och om dem får ni läsa i kommande inlägg.

Har du läst någon poesi nyligen?

Christina Karlsson

16 svar på ”Averno, av Louise Glück

 1. Läst poesi nyligen må tänka, är inte allt poesi? Nåja per definition inte, men så tänker jag. Livet, döden, relationerna det centrala i livet. Att läsa någons formuleringar som hennes ger bekräftelse av egna tankar och för till mer. Vi behöver det.
  Önska dig god fortsättning Christina!
  Kram

  • Kloka tankar som vanligt. Visst är allt poesi. Livet är poesi…så fint, starkt och oändligt!

   Må gott! Och God fortsättning!
   Kram

  • Utan poesi skulle jag krakelera men visst förstår jag att det inte är för alla… Du kanske inte har träffat rätt poesi tänker jag som är lite besatt, skämt åsido. Välkommen hit!
   Må gott! Christina

 2. Jag läser ganska mycket skömlitteratur men inte så mycket poesi. Louise Glück har jag inte läst alls. Inte ännu. Har i december läst en del av Tomas Tranströmer som jag gärna läser och även Bo Bergman.

  • Tranströmer är en av mina favoriter och det var hans haikudikter som inspirerade mitt haikuskrivande 🙂
   Må gott! Kram

  • Gillar du Averno så kommer du att gilla denna. Jag läste också Averno först, tyckte att den var så bra att jag ville läsa mer.

   Må gott!
   Kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *