Vägen till framgång…

Många vill bli framgångsrika men få är beredda att lägga ner den tid som krävs. Vi lever i en prestationsinriktad tid där utvecklingen går i ett rasande tempo. Ta bara ett sådant exempel som att skicka ett brev, för trettio år sedan tog det flera dagar från det att man postat ett brev tills det nådde fram till mottagaren, medans det idag bara är att klicka på sänd i mejlboxen så är brevet framme hos mottagaren inom några sekunder. Kanske är det denna utveckling som bidrar till att många i dagens samhälle förväntar sig att framgång ska gå snabbt att införskaffa, den ska inte vara längre bort än ett klick, och därför är vi inte beredda att kämpa tillräckligt hårt för att nå den framgång vi vill ha.

Många vill fördjupa sina ämneskunskaper, bli bättre på att måla, tala, skriva eller räkna? Andra vill förbättra sin uthållighet, bli starkare, hälsosammare, lära sig sjunga, dansa eller spela? Saken är den att många säger att de vill men sen visar det sig att de inte är beredda att lägga ner tillräckligt mycket tid och kraft för att verkligen nå hela vägen fram. När misslyckandet kommer är det många som ger upp, blir arga, frustrerade och somliga skyller dessutom sitt misslyckande på någon annan och menar att det är någon annan ska lösa deras problem.

Saken är den att vi människor har samma typ av stenåldershjärnor och samma typ av kroppar som vi hade för över 2000 år sedan. Våra kroppsliga förutsättningar har inte påverkats nämnvärt, utan det som gör att vi lyckats revolutionera utvecklingen är vår envishet och förmåga att fortsätta kämpa oavsett vilka motgångar vi möter på vägen. Vår förmåga att dokumentera, träna, utveckla och framförallt att pröva oss fram tills vi når det resultat vi vill ha är avgörande.

Citatet, ”Upprepning är kunskapens moder” är ett välkänt citat som ibland kan misstolkas. Min tes är att upprepning är betydelsefullt för att man ska utvecklas men det betyder inte att man ska upprepa något som inte tidigare fungerat på exakt samma sätt om och om igen. Om man redan prövat att läsa en text två gånger men fortfarande inte förstår vad den handlar om då behöver man finna en ny strategi och ett nytt tillvägagångssätt för hur läsningen ska gå till. Några blir hjälpta av att lyssna, andra behöver anteckna, läsa högt, läsa kortare avsnitt, pausa oftare eller läsa i grupp. Faktum är att det alltid går att finna vägen till utveckling men man måste inse att man själv måste vara aktiv och fokuserad för att verkligen finna sin egen strategi. Vägen till framgång är nära förknippad med mod, vilja, envishet och förmåga att våga pröva nya strategier när detta krävs.

Livet är fullt av möjligheter och aktiviteter som konkurrerar om vår tid. Inse att det inte är rimligt att hinna med allt. Gör en prioriteringslista och stå för dina prioriteringar. Håll deadline. Sluta prokastinera och se till att lämna in dina uppgifter i tid! Våga ompröva dina strategier, våga anpassa dig till de förutsättningar du har, våga utforska nya vägar. Definiera vad det är du vill uppnå och var beredd att prioritera och investera den tid som krävs för att nå dina drömmars mål, då kommer du att uppleva känslan av framgång.

Vägen till framgång är inte så långt bort, den finns närmare än vad de flesta tror. Vägen till framgång finns i din hjärna, i din kropp och i ditt hjärta <3

Christina Karlsson

18 svar på ”Vägen till framgång…

 1. framgångsrik… men få göra det som man är intresserad av. Maken sagt ibland att han får jobba med sin hobby, det är ju det ultimata, själv har jag testat lite olika. Upprepning är inte min grej, är lat och försöker göra så lite som möjligt… vilket gjorde mig effektiv på mitt jobb 🙂 Och testade gärna nytt, kom på enklare lösningar, vilket ofta var lönsamt.

  • Bra det där med att testa nytt tills man kommer på de optimala lösningarna…och att jobba med sin hobby låter ju fint 🙂
   Ha en fortsatt fin söndag…

 2. Intressanta tankar! Många vill mycket men långtifrån alla är beredda eller intresserade av att göra jobbet. Jag ser det en del i skolan och kan adepten eller föräldrarna skylla på någon annan, förslagsvis mig, så är det ett enkelt sätt. På något vis har man glömt bort att det är vägen som är mödan värd. Det är kul att spela fotboll men att delta i ett fyspass för att förbättra konditionen är tråkigt så då gör man inte det.

  Kram och god söndag!

  • Ja, du förstår precis vad jag menar. Visst finns de som är beredda att göra jobbet, men också en hel del som är alldeles för luststyrda för att orka bry sig.
   Kram och fin söndag!

 3. Spännande tankar som jag instämmer i. Jag är ju så gammal att detta med att lägga ner tid och kämpa i princip alltid funnits med. Idag är det alltför få som är beredda att ge saker den tid som krävs-
  Detta att lägga ner tid på något, upprepa tills det sitter och att satsa fullt ut är ju något som elitidrottskvinnor/män ständigt ägnar sig åt. Inga lättköpta genvägar finns ju heller.
  Funderade på detta med att lära sig språk för där är det ju också upprepning och träning som gäller. Ja, egentligen i allt vi gör. Och visst ger övning färdighet.
  Jag önskar fig en bra fortsatt söndag och fin start på den nya veckan.

  • Ja, visst ger övning färdighet. Språk som du nämner är ett gott exempel, man behöver praktisera det för att bli bättre, precis som inom det mesta.
   Fortsatt fin söndag till dig med 🙂
   Kram

 4. Så sant det du skriver – håller med till fullo. Många saker är ett knapptryck bort. Jag tänker att så är det också med mat. Jag upplever att idag har många något i munnen hela tiden. Bensinmackar säljer mer ätbart än saker till bilar. Café finns överallt att ta med. Öppettiderna är nästan dygnet runt. Vi behöver lära oss och den yngre generationen att inte falla för alla frestelser, lära oss att få vänta. Redan från mycket tidig ålder får barn något i munnen fast det kanske är uppmärksamhet de behöver. Tack för dina kloka tankar i din blogg.

  • Tack. Vad intressant infallsvinkel att det är samma sak med mat, det har jag inte tänkt på tidigare men spontant håller jag med dig, men behöver tänka igenom det lite mer. När bensinmacken säljer mer mat än bilgrejer då har det ju gått lite väl långt..
   Ha det fint!

 5. Jo, visst är det så; människan lever många gånger lite galet som det är nu – gör, utifrån mitt sätt att se det, felprioriteringar. Jag håller med om att många gärna vill, och kanske tror, att det mesta ska gå fort. Det känns inte heller som att man kan spara till något, det ska inköpas ”Nu!”. Många verkar tro att de är oersättliga; ”Det är så mycket nu” och de vänner som visar omtanke tröttnar till slut på att vänta in de som ”inte har tid”. Trist.

  Njut sköna aprildagar!
  Kram Mia!

  • Du har så rätt. Och ibland känns det som om tiden är ens fiende, när allt går i ett rasande tempo… och det är då man behöver sina vänner som mest <3

   Njut av dagarna som passerar!
   Kram Christina

 6. Intressanta funderingar.
  Framgång, ja vad är det?
  Tror att många idag tycker att allt ska gå så fort och lättvindigt, men i verkligheten kanske det inte fungerar så.
  Som pensionär är det ganska skönt att inte längre behöva prestera, utan göra det man vill och tycker är roligt. Tidigare i livet måste man göra så mycket efter ett visst mönster.
  Mycket att fundera över.
  Trevlig torsdag!

  • Ja, framgång är ett intressant ord. Det som är framgång för det ena kanske inte alls är framgång för en annan – det beror ju helt och hållet på vilka preferenser man har.
   Du beskriver pensionärslivet så innehållsrikt och fint i din blogg så det låter hur trevligt som helst 🙂

   Må gott!

 7. Kloka ord! Det var någon som sa när det gällde träning att det tar 18 gånger för att gå hjärnan att bli inställd och vand vid ett visst rörelsemönster. Så vi behöver tid att lära in men också vänja hjärnan. Dessutom lär vi på olika sätt och väljer olika vägar.
  Här hemma kan jag se skillnad när vi ska lära oss något…jag läser gärna en beskrivning och sambon vill se det på videos.
  Ha en fin kväll
  Kram Kajsa

  • 18 gånger kan kräva en del envishet om man ska komma över den gränsen…och när det gäller träning kan det ju vara klurigt lite beroende på var man befinner sig, men nog känns det gott i kroppen efter ett pass. Hjärnan är fantastisk!
   Må gott och ha en fin dag!
   Kram

 8. Intressanta tankar Christina som jag håller med dig om! Jag tror att många har svårt att nå ett mål – att hålla fast vid det och njuta av vägen dit därför att det är så mycket annat som också lockar! Många vill vara bra på allt. Vi inspireras av så mycket och av så många olika personer. Inte minst Influensers och andra kändisar. Men också det som du skriver att det får inte ta tid. Tålamod vad är de? Nej, quick-fix ska det helst vara!
  Jag kan ju erkänna att jag gärna skulle vilja ha en quick-fix metod för att gå ned i vikt! Av någon anledning så sitter mina onödiga kilon fast! 🙂
  Trevlig helg!
  Kram

  • Där säger du något viktigt! Att ta sig tid att njuta på vägen mot målet, trots motgångar, är otroligt viktigt. Och visst finns det en hel del som inspirerar där ute i den stora världen…
   Vad gäller önskan om en quick-fix för de där extra kilona så kan jag bara le igenkännande 🙂 finns det en sådan så skulle jag gärna testa den…
   Må gott och ha fina dagar!
   Kramar Christina

 9. Ja allt ska gå fort och hända nu! Tålamod som fanns förr när allt tog sin tid finns inte på samma sätt. Brev var ju kul när de damp ner i brevlådan, samtidigt som ett sms eller mail går fort och bra.
  Speciellt som inom en snar framtid väntas posten komma en gång i veckan!
  Jag väntar mig ingen framgång så men att få lusten tillbaka ,-))) Men det verkar ta tid det med!
  Allt gott KRAM Primrose ,-)

  • Här får vi numera bara post tre gånger i veckan…en gång i veckan verkar väldigt sällan, fast å andra sidan får man ju inte så mycket traditionell post längre. Men ärligt talat, visst är det fint att få sms och mejl av en vän, men att få ett riktigt handskrivet brev det är något alldeles speciellt, åtminstone i min värld <3

   Allt gott till dig med!
   Kramar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *