Underhållning och filosofi – Inne i spegelsalen

Vi lever i en tid där de flesta går runt med en mobilkamera i handen. En tid där vi oftast är redo att snabbt ta upp kameran för att dokumentera såväl oss själva som vår omgivning, men vad gör det här beteendet egentligen med oss? I samhället förs debatter om hur vi människor förvandlats till individualistiska och allt mer ego-centriska varelser vars beteende ofta kan vara allt annat än smickrande. Vi säger att vi strävar efter ett samhälle som bygger på jämlikhet och allas lika värde, trots att vi dagligen agerar på ett sätt som har en tendens att motverka allt det vi säger och tror på och frågan är hur många av oss som egentligen förstår vad det är vi håller på med? Detta är bara några av de funderingar som vaknar till liv när man läser Liv Strömquists senaste seriemagasin, Inne i spegelsalen (Norstedts, 2021).

Det är med en stor portion humor som Liv Strömquist har lyckats fånga ett modernt beteende, placera det i en historisk kontext och samtidigt koppla det till ett helt gäng sociologiska och filosofiska teorier på ett enkelt och greppbart sätt. Hennes texter och illustrationer är både humoristiska, ironiska och fantastiskt uppfriskande. I seriemagasinet, Inne i spegelsalen tar Liv Strömquist med oss på en resa som inte bara låter oss brottas med dagens utseendefixerade ideal, utan även lyfter fram några av de framgångsideal som styr och alltid lockar oss att vilja vara lite bättre, lite starkare, smartare, rikare och lite mer av allt. Hon belyser dagens identitetsskapande i ett samhälle där jämlikhet eftersträvas men via normer och nedärvda traditioner ständigt motverkas av oss själva under tiden som vi är upptagna med att passa in i våra förväntade förväntningar som befästs och skapas av oss själva.

Det jag särskilt gillar med den här typen av seriemagasin är att det finns ett djup och en mening. Någon som i detta fall ju är Liv Strömquist, har tagit sig tid att fördjupa sig i en eller flera teorier, försökt att skapa förståelse för mänskligt beteende och dessutom på ett tillsynes enkelt och greppbart sätt med hjälp av bild och text lyckats visualisera ett utsnitt av mänskligt beteende. Enligt min tanke är detta en förutsättning för att vi människor ska få syn på vårt beteende och förhoppningsvis rent av påbörja en förändring mot en ljusare framtid för fler än oss själva.

***

Tack alla ni som dagligen kikar in här på min webbsida, ni ska veta att jag uppskattar alla besök och fina kommentarer. Av olika skäl har jag under den här hösten inte inte varit den flitigaste med att uppdatera min webbsida och inte vidare flitig med att besöka och kommentera andra webbsidor, men livet har ju sina små upp- och nedgångar och efter mörker kommer ljus. Jag samlar mig, buffrar energi, tar några steg bakåt och tar sats rakt in i en ljusnande framtid.

Må gott, njut av livet och ha en underbar fortsättning på dagen!

Christina Karlsson

20 svar på ”Underhållning och filosofi – Inne i spegelsalen

 1. Vad roligt att få veta mer om boken. Såg den i bokhandeln men ägnade den då inte mer än en titt. Det ska jag göra nästa gång.
  Såg en del av hennes målningar i somras vid tunnelbanan i Slussen men de var av en helt annan typ och jag tyckte inte de gjorde sig just där på en plats där folk rusar förbi.
  Visst går livet och tillvaron upp och ner. Önskar att du kan samla energi och återfå mer ork.
  Många tankar
  Kram

  • Tack för omtanke, idag har jag haft en ”hemmadag” och det känns välbehövligt.
   Intressant att hennes målningar hängde vid Slussens tunnelbana, eller de kanske hänger kvar där? Om det är serier så kan jag tänka mig att de behöver mer tid precis som du skriver, vem har tid att stanna upp i tunnelbanan – det är nog inte jättemånga ialllafall 🙂
   Må gott och fin söndag!
   Kram

 2. … närmare bestämt Ronneby. 🙂

  Ibland kan ”stora” frågor lyftas i ett sammanhang som gör att man får distans – det är bra.
  Det är också bra att ta ett steg tillbaka emellanåt, när man behöver det, för att sedan komma igen med ny spänst.
  Allt gott!
  Kram Mia

  • Å, tack, så det är där det fina vattenfallet finns. Ronneby åker jag ju förbi ibland så då kan det ju vara rimligt med ett besök dit 🙂

   Distans kan vara nog så bra, men inte alltid lätt att nå …

   Må gott!
   Kram

 3. Liv Strömstedt ja, hon setter då fingret på – eller orden med pennan på ett härligt befriande sätt och så talande teckningar där tankens miner kan läsas och texter att vakna av. Hon är träffsäker och det ger ju en eftertanke och reflektioner om ”hur vill jag ha det i mitt liv och med mitt liv”. Sidan du vald ur boken är bra exempel på det. L.S gjorde ju för några år sedanen serie program för Svt tillsammas med Horace Engdahl med filosofisk och historisk återblick från Europa.
  Serier har jag aldrig gillat, för många intryck på samma sida, men jag håller på att ändra uppfattning i små mängder då innehållet fängslar.

  • Visst är hon fantastisk! Och som sagt kul när forskningen blir populärkultur och tillgänglig för flera genom att vara den där intresseväckaren… Jag gillar konceptet.

   Må gott! Och ha en fin första advent!
   Kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *