Trettonde, fjortonde och femtonde luckan i julkalendern

Alla goda ting är tre och i detta inlägg öppnas tre luckor på en gång. Nationalskalden Viktor Rydbergs (1828-1895) välkända dikt om Tomten väcker mina varmaste känslor från barndomens jular.

Inför julhelgen hängde min mormor alltid upp en julbonad som pryddes av den första strofen i dikten, Tomten. Jag minns hur jag som barn läste dikten om och om igen. Jag tyckte att språket var gåtfullt och jag ställde en massa frågor om vad orden betydde. Jag minns att det sprakade hemtrevligt från kaminen och att mormor stod i deras gammeldagsgröna kök och lagade mängder av julmat. Utanför husknuten yrde snön och det snöade så mycket att vi tidvis blev insnöade det året. När det väl blev julafton var det sådant oväder att strömmen försvann strax innan det att vi skulle äta middag. Nu kom braskaminen väl till pass så att maten kunde värmas på gammeldags vis. Vi tände massor av stearinljus och alla vi som firade jul tillsammans tyckte att det var den bästa julen någonsin. Att strömmen försvann några timmar kunde ha orsakat en hel del problem men i detta fall förhöjde det stämningen för oss som fick uppleva en lite annorlunda jul. Det här var någon gång i slutet på 70-talet och ett av de många julminnen som triggas igång av Viktor Rydbergs Tomten.

Finns det någon bok, film eller dikt som du särskilt förknippar med jul?

Må gott och njut av dagarna som passerar!

Christina Karlsson

14 svar på ”Trettonde, fjortonde och femtonde luckan i julkalendern

 1. Dikten ”Tomten” är en klassiker men för övrigt så läser jag mest vad jag känner för. När jag var liten läste min pappa ”Jul i stallet” för mig och den tyckte jag om.

  Ha en fin torsdag!

 2. Vilken fin beskrivning av minnen från barndomen. Har nog inte direkt några böcker eller filmer jag förknippar med julen, men däremot sånger och melodier. På senare år har det blivit mycket irländsk och engelsk julfolkmusik. 🙂
  kram
  Emmaline

 3. Vacker gran ,-) Den julen du upplevde låter som en riktigt mysig jul, att sitta där tillsammans med brasa och massa ljus ,-)
  Tomten av Rydberg är speciell ,-))
  Ha en fortsatt fin Helg KRAM Primrose ,-)

 4. Viktor Rydberg och ”Tomten” hör hit likspm ”Den heliga natten” av Selma Lagerlöf.
  Fint att läsa om din barndoms jular.
  Önskar dig en bra julvecka.
  Kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *