Swedish Grace

Känslan av en utställning stannar kvar längre när man har tillgång till en utställningsbok. Jag köpte nyligen med mig Nationalmuseums, Swedish Grace, Konst och design i 1920-talets Sverige (2022). I skrivande stund är jag i full färd med att arrangera en fest med 1920-talstema så nu när det pågår en utställning om Swedish Grace på Nationalmuseum i Stockholm passade det utmärkt att åka dit och inspireras.

Swedish Grace är stil inom svensk konst och design från 1920-talet. Formspråket kännetecknas av en stram elegans, skapad genom ytmässig dekor på enkla former med släta ytor. Föremålen var ofta tillverkade av exklusiva material och i komplicerade hantverkstekniker.

Två av de första föremålen man möter när man går in i utställningen är Eric Grates Bergslagsurna och Einar Forseths takmosaik Helios på himlavalvet (1923).

Längre in i utställningen möter man Tyra Lundgrens porträtt av Estrid Ericson (1924). Estrid Ericson startade inredningsfirman Svenskt tenn 1924 där hon sålde samtida design. Estrid Ericson värnade om hantverkskvaliteten och menade att tennet måste bearbetas för hand.

Utställningen erbjöd massor av inspiration och fördjupade kunskaper om 1920-talets konst och design. Den var även så pass omfattande att ett besök på några timmar känns lite för kort och just därför är det så fint med en bok. Tack vare boken har jag möjlighet att befästa och återuppleva intrycken från den eminenta Swedish Grace på Nationalmuseum.

Vad förknippar du med 1920-talet?

Allt gott!

Christina Karlsson

10 svar på ”Swedish Grace

 1. Vilken intressant bok! Själv tänker jag spontant ”det glada tjugotalet” med modet, musiken och ett ökande nöjesliv. Även att kvinnorna fick en mer framträdande roll.

  Kram och god måndag!

  • Det glada 1920-talet. Tänk att det är 100 år sedan 🙂
   Undras hur vårt 2020-tal kommer att visualiseras i framtiden?

   Kram och fin onsdag!

 2. Utställningen har jag sett och tyckte väldigt mycket om den- Och tiden här, har min mamma, som föddes 1917, berättat mycket om- (Hon avled 2002)
  Mycket fart dans, musik, hattar, t-fordar, fransar och charleston och klänningar. Även de med fransar.
  Roligt med en sådan fest. Har förr upplevt ett par och de är minnesvärda.
  Lycka till!
  kram

  • Tänk vilken skatt med alla våra äldres berättelser.
   Maken och jag talade just om de där t-fordarna – det hade ju varit kul att ha en sådan här 🙂
   Allt gott! Och fin onsdag
   Kram

 3. Vilken spännande utställning och så intressant med den fina boken också. Spontant tänker jag charleston, fransiga klänningar och hårband med fjädrar. Lycka till med festen! Kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *