När snöklockan vaknar och det är dags för litteratur…

Tiden springer och den oplanerade pausen blev av oskrivna skäl lite längre än planerat…

Nu är jag här tillsammans med en brokig skara av böcker från årets bokrea. Dikter av Sylvia Plath, Brev i April och andra dikter av Inger Christensen, Bram Stokers Dracula och Charlotte Brontés Jane Eyre.

I samband med en tågresa hem från Jönköping passade jag på att läsa, Dikter av Sylvia Plath, en amerikansk 1900-talsförfattare som levde ett alldeles för kort liv från 1932 – 1963. Hon betraktas som en av 1900-talets förnyare vad gäller poesi och när jag läser får jag en känsla av att den tillvaro som beskrivs i hennes dikter är märkligt komplicerad och bräcklig vilket troligtvis kan förklaras med att hon led av återkommande depression. Jag upplever hennes dikter som något obehagliga och svårtolkade, samtidigt som det ändå finns något skört och vackert som skiner igenom lite varstans.

Jag har ännu inte hunnit läsa den danska poeten Inger Christensens (1935-2009), Brev i April. Men bläddrandet har väckt min nyfikenhet och jag fastnade för dikten som diskuterar dikten (syns på bilden nedan) den tycker jag om så det här brevet ska jag passande nog ta mig an någon gång i april.

Dikt hämtad ur Inger Christensen Brev i april (Modernista, 2019 s.13)

Bram Stokers Dracula är en klassiker som ursprungligen gavs ut 1897 och jag skulle gissa att de flesta av er precis som jag har sett flertalet filmatiserade varianter av filmer om Dracula. Filmer som bygger på den irländske författaren Bram Stokers (1847- 1912) välkända roman Dracula. Nu ligger boken placerad i min samling av böcker ”att läsa” och när rätt tillfälle infinner sig så lär jag ge mig av till Bram Stokers äventyr om den odödlige greven Dracula i Transsylvanien.

Sist men inte minst.

Den engelska författaren Charlotte Brontés (1816-1855) klassiker Jane Eyre har jag redan läst, men med tanke på att den tidigare saknades i mitt bibliotek så kunde jag inte motstå att köpa den nu när den var på rea och jag ser fram emot att läsa den än en gång. Enligt texten på bokens baksida så står det att det är just Jane Eyre som gav upphovet till det feministiska begreppet The Mad Woman in the Attic som är en symbol för kvinnans inspärrade fantasi och tänkande. Boken som gavs ut under pseudonym 1847 har sedan dess fascinerat sina läsare.

Har du läst någon av de här böckerna? Vilken av dem är din favorit?

Allt gott från mig till dig!

Kära hälsningar

Christina

12 svar på ”När snöklockan vaknar och det är dags för litteratur…

 1. Jag har saknat dig! Bara så du vet. Men desto gladare när jag tittar in och du har skrivit ett inlägg.
  Sylvia Plaths diktbok har jag läst men visst är det så med hennes dikter att de är knepiga och svåra ibland att förstå. Men kanske dags att ta fram boken igen. Just dikter är ju så speciella. De andra diktböckerna och författarna kände jag inte till. Inte ännu- Blev här lite nyfiken på Christensen.
  Charlotte Bronté och Jane Eyre har jag dock läst. Och den får nog bli favoriten bland dessa du har med.
  Kram

  • Å, tack för att du skriver det. Känns ju fint att bli saknad och inte helt bortglömd 🙂
   Snart april så då planerar jag att läsa Brev i april.

   Allt gott! Och varma kramar

 2. Jag har inte läst någon av de där böckerna, men känner naturligtvis till 2 av dem. Dracula är den ena, och den har man ju fått sig till livs på många olika sätt genom filmatiseringar. Men jag misstänker att boken kommer ge en helt annan upplevelse när man får läsa den i sin egen takt.
  Jane Eyre är den andra. En bok jag tänkt mig att jag ska läsa många gånger, men det kommer alltid andra böcker emellan.
  Önskar dig trevliga lässtunder med dina nya böcker.
  Kramar

  • Tack så hjärtligt!
   Dracula är påbörjad och superspännande även om jag sett filmerna.
   Allt gott!
   Kram Christina

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *