Med regnbågen som sällskap

reser till Japan

under gråmulen himmel

semesterläsning

Årets välbehövliga semester inleds med tid för att skriva haikudikter (se dikten ovan) läsa, måla, och promenera. I sommar går de långväga resorna via böckernas värld och de senaste dagarna har läsningen tagit mig med till Kyoto i Japan. Med regnbågen som sällskap är skriven av Yasunari Kawabata och översatt av Lars Vargö (Fri Press 2022). Yasunari Kawabata tilldelades nobelpriset i litteratur 1968 med motiveringen ” för hans berättarkonst, som med fin känsla uttrycker japanskt väsen i dess egenart”.

Romanen som utspelas strax efter kriget tar upp känsliga ämnen som otrohet, utomäktenskapliga barn och abort. Boken handlar om en arkitekt och hans tre döttrar, som har tre olika mödrar. Två av halvsystrarna har vuxit upp tillsammans men den yngsta dottern har de aldrig träffat. Arkitekten och hans två äldsta döttrar bor i Tokyo, men handlingen utspelas mestadels i den gamla huvudstaden Kyoto som blomstrar av körsbärsträd. Språket är respektfullt, vackert och en aning behärskat.

” När mannen mittemot henne också upptäckte regnbågen höll han upp sitt lilla barn mot fönstret och ropade ”Chiiko, regnbågen, titta, en regnbåge”.” (utdrag från sida 13).

En fin bok som hittills överträffat mina förväntningar och det är väl precis vad man tänker att en nobelpristagare bör göra. Behålla lugnet och överträffa förväntningar. Nu har jag ett fåtal kapitel kvar och därefter väntar nya äventyr!

Tack till dig som kikat in här och läst mitt lilla inlägg.

Njut av sommardagarna som passerar!

Christina Karlsson

8 svar på ”Med regnbågen som sällskap

 1. Det låter som en läsvärd och bra bok, det minsta man kan begära av en nobelpristagare… Titeln är fantastiskt tycker jag.
  Önskar dig fortsatt fina sommardagar!

 2. Tack för tips om en bok jag säkert skulle uppskatta att läsa. Just Japan finns kvar på min lista över länder jag gärna vill besöka och jag hoppas kunna göra det om inte alltför länge.
  Önskar dig en fin sommar med mycket skrivande, målande och läsande.
  Varm kram

  • Tack, en sådan sommar ser jag fram emot. Känns lyxigt att ha semestern framför mig 🙂
   Vad spännande att resa till Japan. Hoppas att du får en berikande resa. Vill också önska dig en fin sommar med många fina upplevelser!
   Kramar Christina

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *