Ur mina ögon, på promenad i en av Sveriges sydliga städer

131101

När jag är ute och går gillar jag att betrakta och fundera över detaljer som exempelvis stensättningen på bilden ovan, den som föreställer en borg eller är det kanske ett slott… Detaljer och mönster som finns överallt runtomkring oss. Många detaljer gör världen så vacker, intressant och estetiskt tilltalande. Bakom varje liten detalj finns en historia och var och en tolkar utifrån sina egna erfarenheter.

Min pappa har arbetat som stensättare större delen av sitt liv och det hände ofta att han skapade vackra mönster i stensättningarna. Klart att det påverkat mitt seende och sätt att betrakta detaljer en hel del. Jag fascineras av färger och tyngden i sten, av alla de olika varianter som finns, jag får för mig att fundera över vilken typ av grus man valt att sätta stenen i. Om stensättningen är ojämn, tänker jag att här är det nog dåligt dränerat, underminerat eller så tänker jag att arbetet är dåligt utfört  osv….

Och Jag tycker att det är vackert när det regnar på sten eftersom färgerna framträder så mycket tydligare då. Jag kan ”se” galet stora högar av sten i mitt inre och allt arbete som ligger bakom ett stensatt område. Hursomhelst så insåg jag häromdagen när min dotter och jag promenerade genom Trelleborg, att den bild som inspirerat detta stensatta slott har en betydligt längre historia än vad jag varit medveten om. Vi var på konstmuséet och där finns bla en utställning om stadens historia. På utställningen kunde vi läsa att stadsvapnet troligtvis härstammar från 1300-taletslottet, att det tecknades i slutet av 1300-talet och  att sigillet är från 1421.

Tänk, vad coolt det är med historiekunskaper och hur dåtiden faktiskt lever kvar och ger avtryck i nutid genom att påverka vårt sinne för detaljer och hela vårt sätt att leva bara genom att följa med och utvecklas genom hur människor verkar och uttrycker sig. Och tänk vilket sammanträffande att jag fotograferar stensättningen och när vi en stund senare spontanbesöker muséet får vi syn på historien bakom stadsvapnet.

131101_1

Vidare från 1200-talet till 1900-talet…

131101_8

Jag passade även på att hälsa på denna skulptur som står mellan biblioteket och museet i samma stad. Skulpturen är en del av Berlinmuren som en gång delade staden i två delar. Muren som stängde in massor av människor och utestängde ännu flera. Jag tänker att det i detta specifika fall är fascinerande med graffittikonst eftersom graffittin genom sitt visuella bildspråk förvandlar denna del av muren till en frihetssymbol. En konstnärs eller graffittimålares försök att återta staden och sprida fredliga budskap omkring sig. Jag gillar den här skulpturen och det visuella bildspråket.

7 svar på ”Ur mina ögon, på promenad i en av Sveriges sydliga städer

 1. Tack för att vi fick följa med på en härlig vandring i stenens tecken Christina. Och det är fascinerande hur dåtid och nutid länkas samman och är en del av vårt dagliga liv. Utanför Imperial War Museum i London står också en liknande vacker grafittimålad sten från Berlinmuren. En påminnelse om vad vi människor är kapabla till. Både vad det gäller gott och ont.

  Tack snälla rara Christina för din födelsedagshälsning hos mig. en värmde så gott kan du tro. Tack snälla!♥

  Ha en fin helg vännen!

  Kram Lotta

  • Nej, men Å vad spännande då ska jag kolla in den skulpturen nästa gång jag kommer till London. Tack för att du berättade 🙂

   Hoppas att du har haft en finfin helg!
   <3 Kram Christina

 2. Du gör alltid så fina tolkningar. Jag tror att jag missar mycket av de fina detaljer som historian, både människor och natur lämnat efter sig. Bäst är jag nog på att upptäcka saker i naturen medan jag är rätt blind i exempelvis städer. Kram.

 3. Sten vid sten han satt min vän
  i sol i regn då hammarn slå
  Steg vid steg bär dessa sten
  i sol i regn nu folket gå

  • Sten vid sten han satt min vän
   i sol i regn då hammarn slå
   Steg vid steg bär dessa sten
   i sol i regn nu klackar slå

   • Vilka fantastiskt spännande och fina dikter! Härligt att ha en läsare som skriver poesi i kommentarsfältet. Tack, fina du Taye Enom
    Kram <3
    Christina

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *