Reklamfri zon

Det händer lite då och då att jag får frågor kring min blogg. – Tjänar du pengar på din blogg? Ungefär så brukar frågan lyda. Svaret är – Nej, jag tjänar inte pengar på min blogg, eftersom jag värnar om att min blogg ska vara en reklamfri zon.

Min blogg är en del av mitt sätt att socialisera och ta plats i det offentliga rummet genom att uttrycka mig i bild och text. Jag bloggar om delar av min vardag och om ämnen jag brinner för. Jag bloggar om hur konst och kultur kan berika en människas vardag.

Vi lever i ett individualistiskt samhälle och min blogg är i viss mån en del av ”mitt individualistiska varumärke” och därmed en del av det jag väljer att representera.

Citatet jag använder mig av i min header,  Lever min dröm i konstens tecken…, kommer av mitt intresse för konst och kultur. Grundtanken handlar om att tro på sig själv och sin förmåga att förverkliga sina drömmar, genom att leva sitt liv på ett sätt som gynnar möjligheten att förverkliga de där drömmarna man har och skapar sig på sin väg i livet.

Jag upplever själv att mitt liv blir rikare tack vare konsten och därför vill jag bidra till att inspirera människor att finna de värden som kommer av konst och kultur. Värden som kan göra universum till en mer estetiskt tilltalande plats att leva i genom att synliggöra de små detaljernas betydelse. Jag är fascinerad av estetik, bilder och all den information man faktiskt kan utvinna ur en bild.

Men för att återknyta till detta om reklam. I viss bemärkelse finns det indirekt ”reklam” i somliga inlägg eftersom jag lyfter fram sådant som har betydelse för mig. Jag skriver om utställningar jag går på, konserter jag ser, litteratur jag läser och jag skriver om de viktigaste personerna i mitt liv, familjen. Men mitt fokus ligger inte i att göra reklam för något varumärke, med syftet att få betalt. Detta betyder inte att jag har något emot reklam eller dem som använder sig av reklam på sina bloggar, jag har full respekt för var och ens val. Och själv följer jag både bloggar med reklam och utan reklam.

Men jag tänker att det är behagligt med en plats som är fri från reklam och genom att ha en reklamfri blogg gör jag den till ett av ”mina rum”. Ett rum som består av mina bilder och mina texter i kombination med mina kopplingar till befintliga texter jag finner inspiration av. Ett annat inslag är era fina kommentarer som alltid gör mig så glad. Om jag plötsligt skulle ta betalt för att skriva glassiga inlägg om en speciell produkt – det skulle inte kännas som min grej. Men jag bloggar gärna om sådant jag finner inspiration och glädje i – på mina villkor, när jag vill och när det passar mig.

Jag har ett intresse för identitetsbegreppet, utveckling, estetiken och lärandet, och när jag skriver något handlar det oftast om sådant som förgyller min tillvaro. Om något jag vill dela med mig av eller på något sätt diskutera. För mig är det konsten och individen som är i fokus och jag tänker att individen betyder så mycket mer än alla de där yttre produkterna som många gör reklam för. Det jag värnar om mest är människors rätt till välmående, hälsa och utveckling. Jag arbetar som bildlärare därför att jag tror på bilden som språk och medel för kommunikation och framförallt bild som medel för utveckling. Vi lever i en visuell kultur. Vi lever i ett samhälle där vi dagligen möter tusentals bildintryck – därför är förmågan att kunna ”läsa/tolka” och uttrycka sig genom de bilder man förmedlar – ytterst betydande och avgörande.

140520

Fotografiet ovan är den oredigerade versionen av mig. Samma bild har ni redan sett i en redigerad version i ett av mina nyligen publicerade inlägg där jag färgredigerat och klippt samman två fotografier. Vanligtvis är det jag själv som tar mina ”selfies” med hjälp av fjärrutlösare och ett kamerastativ, men just detta fotografi är det min dotter som tagit. Min dotter och jag hade förmånen att njuta av den skånska naturen en solig dag i maj, vi fotograferade och hade en riktigt fin dag tillsammans. En dag som resulterade i ett blogginlägg. – Om jag hade haft en reklamblogg, skulle denna bild troligtvis kompletteras med information om var jag köpt tröjan och solglasögonen eller kanske rent av med information om vilket varumärke som tillverkar rapsolja från just detta rapsfält eller någon hänvisning till varför det är så himla nyttigt att äta maskrosblad etc…. men det är inte en sådan typ av blogg jag vill ha. Min blogg förmedlar min tolkning av hur jag vill presentera mig själv i den visuella kultur som vi faktiskt lever i, och jag tar ställning genom att välja att göra min blogg till en reklamfri zon.

Christina Karlsson

 

9 svar på ”Reklamfri zon

 1. Kan du förklara varför jag började nynna på låten ”Ingen vill veta var jag köpt min tröja…?” Bra inlägg där jag instämmer i det kloka du skriver. Kram från Bosse Reklamfri

  • Hihi, den frasen tänkte jag också på när jag skrev inlägget 🙂
   Att få höra en m människas poetiska tankar är så mycket intressantare än att höra var tröjan är inhandlad. Det skapar sådan press med all den där konsumtionshetsen.

   Ha det fint! Kram

 2. Bra inlägg! Klart och tydligt beskriver du ditt ställningstagande och i stora drag är jag av samma åsikt som du. Det är skönt att slippa all reklam!
  Vid några tillfällen som i mitt senaste inlägg har jag på sätt och vis gjort reklam för en viss vara, butik eller plats. I går var det om en bok, men mitt syfte är något annat i de fallen, än att göra reklam i allmänhet, eller att jag har fått betalt.
  Men som du säger, det är upp till var och en och det man inte tycker om, kan väljas bort! För det mesta.
  Stora kramen till dig!
  Gunilla

  • Tack för din fina kommentar 🙂
   Har just varit inne och läst på din blogg och den där boken verkar riktigt bra, den vill jag läsa.
   Hoppas att du får en fin helg.
   Kram Christina

 3. Min blogg är än så länge reklamfri. Har inte känts rätt att tacka ja till något, men kanske känns det annorlunda om rätt erbjudande dyker upp. Min egen blogg är ju mitt eget rum i det offentliga och jag håller med dig i det du skriver. Jag vill vara fri att skriva som jag vill. Samtidigt så tipsar ju även jag om saker, böcker och annat som intresserar mig, men just för att de intresserar mig finns de på bloggen. Med Livåleva är det annorlunda eftersom vi där säljer annonser. Då blir perspektivet lite annorlunda. Där kan jag inte bara skriva det jag tänker utan där måste det vara genomtänkta artiklar som drar läsare eftersom vi har annonsörer att tänka på. Fin bild på dig! Kramar Liza

  • Tacksåmycket, VisaLiza! Jag blir så glad för bildberöm 🙂
   Tittar in på din livaoleva lite då och då, men din egen blogg kollar jag in nästan dagligen.
   Hoppas att du får en fin helg! Kram Christina

 4. Tack för din kommentar på min blogg! Det är här intressant tycker jag och jag har precis börjat experimentera med reklam på min blogg. Jag har hela tiden tänkt som dig men som fattig student utan extrajobb blir man lätt en sell-out. Faktum är att det inlägget du trodde var bilder från min balkong var lånade från en hemsida som jag skrivit ett sponsrat inlägg för. Din kommentar fick mig att tänka att jag behöver vara tydliga med vilka inlägg som är sponsrade (några få) och vilka som inte är det. Om du vill se bilder från MIN balkong så kan du kika på här

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *