Konsten att leka med orden. Orden som blir till en bild som blir till en konst och ett fotografi någonstans i cyberspace offentliga rum

 

140825_7

LYCKA är litteraTUREN… orden, språket och alla de där Fina små formuleringarna som dröjer sig kvar i sinnet. KONSTEN. Kulturen… och alla de goda ting – som så gärna vill vara tre *** oavsett.

Jag bläddrar i Shakespeares samlade verk. En respektingivande samling på över 2500 sidor. Tänker att det finns en magi … i att kunna skriva en sådan samling under ett liv. Ett liv och gigantiskt många ord. Ord vi förvandlat till finkultur. Ord som tillhör vår litterära kanon, bara därför att… De kan kännas igen som en konstfull smekning av hjärtats förnuft, som ett uppvaknande, igenkännande och skapa fler frågetecken än svar…nyfikenhet och Ord som dröjer sig kvar i hjärnans hjärta.

140825

”Ur led är tiden, och ve att vara den som är född att ställa allt tillrätta igen”… Visst låter det fascinerade på svenska.. och visst låter engelskan vacker. Tänk att en sådan sak som tiden kan vara ”out of joint”. Vet inte varför men jag tycker att det låter så coolt… ”The time is out of joint: O, cursèd spite That ever I was born to set it right!” (ur Hamlet)

En författare, en upphovsman och upprepat så många gånger att dess viskningar kan väcka oss mitt i natten…

140825_1

Bläddrar förbi dramatiken, stannar upp lite här och där och fascineras av tidlösheten i texter som är författade på 1500-talet. Vi människor tror att vi förändras men bilderna orden skapar bevisar att vi har samma tankar och samma problem som alla andra människor genom historien. Formen och musiken har förändrats litegrann…men innehållet tycks vara detsamma. Politiken och riktlinjerna har styrts upp något, men frågorna som berör är desamma….idag som då. Och TIDEN tycks alltid ha varit central i alla människors liv, det verkar som om det inte går att leva utan att förhålla sig till tiden – på ett eller annat sätt.

140825_44 Från orden till konstmuseet. Bilderna. Berättelserna som gömmer sig i konstverken. Bildspråket som förmedlar en bild av någons idé om verkligheten eller fantasin. Bilder vi ser och tolkar. Anammar omedvetet och medvetet.

Det är en konst att Se texterna i bilderna och bilderna i texterna. Sambanden…intertexten. Bildspråket som berör, det Vackra  – sådant som framställs under estetiska processer.

140825_2

 

8 svar på ”Konsten att leka med orden. Orden som blir till en bild som blir till en konst och ett fotografi någonstans i cyberspace offentliga rum

 1. Visst låter det coolt på engelska! I ärlighetens namn så hajade jag till. Tyckte inte alls att ordet passade hos Shakespeare för betydelsen signalerade något annat. Men nu vet jag och alltid lär man sig något nytt…

  Kram och god morgon

  • Engelskan innehåller så många uttryck och speciellt på den här ”gammelengelskan”. .. som moderniserats för att passa vår tid.

   Kramar

 2. Vilken start på dagen. Det är så intressant att följa dina tankegångar som man aldrig vet säkert vart de ska bära iväg. Helst denna dag, som jag förknippar med när jag for iväg med en fullastad bil mot målet Umeå. Det blev otroligt mycket William S när vi läste DRAMA och TEATER på Universitetet. Vi analyserade hans texter ner till minsta tecken. Huvudläraren smittade av sig med sina kunskaper och stora brinnande intresse. FILM-läraren var tyvärr inget att hänga i julgranen. Kram Bosse

  • O, vad kul att ha gått Drama och Teater 🙂 Lyckliga du! När jag läser om analyserandet av S texter så saknar jag studietiden, det var så roligt att gå och utbilda sig och göra alla de där grejerna.

   Ha det fint!

 3. Så intressant och fint du skriver. Jag tror inte jag är så komplicerad i varken text eller bild. Eller så vet jag inte hur jag igentligen är. Jag bara är, jag bara gör och jag bara skriver.
  /P

  • Tack. Ja jag är nog lite komplicerad och kan förstå att mina texter ibland kan förvirra – men det är sådan jag är, lite komplicerad och samtidigt , bara jag, som jag är 🙂
   Kram

  • Att läsa alla i samlingen lär ta tid…. mitt tips är att du börjar med Hamlet eller Midsommarnattsdrömmen 🙂
   Kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *