Att blogga är en social företeelse…

En av mina bloggvänner skrev nyligen och resonerade kring sitt bloggande. Varför blogga? Vad är syftet och är det ens meningsfullt? Ska man inrikta sig på ett ämne eller skriva om flera? Hennes frågor inspirerade mig till att plocka upp tråden och resonera vidare kring just mitt bloggande. Varför bloggar jag, och vad är det som driver mig?

150208

För mig är bloggandet främst en social konstruktion. Jag bloggar för att kommunicera och socialisera med alla er som tittar in här och läser. Bloggandet ger mig möjlighet att ta plats och kommunicera i det offentliga rummet. Bloggande är mitt sätt att bearbeta och kommunicera min identitet. Jag är medveten om att jag på sätt och vis marknadsför mig själv genom hur jag väljer att iscensätta den bild och de texter jag presenterar.

Jag tycker om det sociala utbytet som bloggandet ger dels genom kommentarsfunktionen men även genom möjligheten till ”bloggpromenader” där jag får ta del av och inspireras av andra människors iscensättande av sig själva genom sina bloggar och hemsidor.

Jag kan ha en tendens att vara extremt ”nördig” ibland. Jag tycker om att prata om konst, litteratur, läsa poesi och vetenskapliga uppsatser. Jag tycker om att skriva, fotografera, måla och experimentera med bild och form på olika sätt. Jag tycker om att bjuda in estetiken och förgylla vardagen med små dikter, stilleben och poetiska ord. Och jag har full förståelse för att inte alla i min omgivning delar mina intressen, men i bloggandet finns det möjlighet för mig att få utlopp för dessa intressen och sedan är det upp till läsaren att själv välja om hen vill stanna kvar eller ”surfa” vidare till annan plats.

Bloggsfären passar utmärkt för dialoger och inspirationsutbyte med likasinnade. Jag tycker om att bloggandet omges av en positiv atmosfär, åtminstone inom de forum där jag rör mig. Normen är att bekräfta varandras existens genom att ge ”snälla” kommentarer, man peppar den som är ur form, och man diskuterar såväl stora som små ämnen allt utifrån givet bloggtema.

Jag tänker att bloggandet är ett modernt sätt att umgås, och om någon av ens bloggvänner plötsligt slutar skriva eller försvinner från sin adress utan förklaring är det klart man tänker och undrar vad som hänt.

Vi har olika relationer i det verkliga livet och vi är vana vid att anpassa oss till att man pratar om olika saker och på olika sätt med olika människor beroende på vilket sammanhang vi befinner oss i. Detta gäller även för bloggandet, varje bloggare väljer själv vad denne vill dela med sig av. Bloggandet kan aldrig spegla någons verklighet fullt ut eftersom man endast bjuder på utvalda scener ur sitt liv.

Vi lever i ett individualistiskt samhälle, och vi är alla huvudpersoner i våra egna sagor. I min blogg handlar det om mig, även om jag skriver mina inlägg om något annat så handlar det indirekt om mig ändå eftersom det är jag som väljer vad jag vill publicera.

Ja, det här med bloggande är onekligen ett ämne jag intresserar mig för och för den som är lika nördig som jag kan jag rekommendera läsning av Cristine Sarrimos avhandling, Jagets scen. Den handlar bland annat om hur vi använder oss av ”nya” medier som bloggen för att iscensätta oss själva.

Och nu blir jag nyfiken  på hur just du uppfattar min blogg, skriv gärna några ord och berätta eller om du hellre föredrar att berätta om ditt eget bloggande eller något annat, då är det också ok.

Vill du läsa mitt tidigare inlägg om att blogga ur en bildlärares perspektiv så finner du det här.

Christina Karlsson – Jag lever min dröm i konstens tecken.

34 svar på ”Att blogga är en social företeelse…

 1. Intressant läsning, även om jag inte bloggar själv. Tittar mest in här lite då och då eftersom jag är nyfiken på vad du skriver om.

 2. Ja, det var huvudet på spiken. Man iscensätter sitt eget liv. Samtidigt både du och jag, som inte bloggar anonymt, och jobbar inom offentliga sektorn dessutom, har en hel del begränsningar. Jag är ibland rädd att uppfattas som att vilja visa upp allt klanderfritt och rosenrött. Så är det inte, jag vill bara ha en positiv approach och inte gnälla, liksom även i levande livet.
  Jag har inte läst hela din blogg, men den är estetisk och lite mystisk. En av de vackraste bloggarna som jag läser. Jag tycker om att du ibland lägger ut bilder på sig själv, och färger. Du säger en del via omvägar, ändå är du äkta och ärlig. Jag själv är mera rakt på sak.

  • Å, TACK! Vad fint du skriver om min blogg. Estetisk och lite mystisk låter fint och en av de vackraste <3 Nu gjorde du min söndag lite finare och varmare.

   Önskar dig en fortsatt fin söndag.
   Kram Christina

 3. Tack för kommentaren! Ibland undrar jag också varför jag bloggar. Är det för att jag vill att andra ska veta vad jag gör eller gör jag det bara för skrivandets skull? Ibland har jag så mkt i mitt huvud att jag bara måste få ut det.

 4. Javisst är det så att man väljer själv om man vill publicera det som man skrivit. Ibland blir jag också lite nördig, ibland blir jag allvarlig, ibland glad och ibland upprörd i mina inlägg. Ibland tycker jag bara saker om saker. För mig är skrivandet en rensning i mitt inre. Ibland har jag mkt att skriva om men ibland blir det bloggtorka bara. Många fina bloggvänner har jag fått genom åren och det känns bra att bolla saker ibland. Jag känner dock aldrig något tvång att skriva, men som regel blir det åtminstone 2-3 ggr i veckan. Det finns olika sätt att blogga på men hamnar jag på en blogg som bara handlar om hur man skjutsar barnen till och från skolan. Hur man gjort en avstickare till Ica och sedan publicerar hela inköpslistan, då drar jag mig undan för det är liksom inte av mitt intresse. Ha det fint och hoppas att vi hörs igen.

  • Tvång känner inte jag ihäller. Jag skriver därför att jag har ett behov av att skriva och uttrycka mig i bild. Att blogga berikar vardagen så mycket 🙂
   Ha det fint! Kram

 5. Hej,

  Jag kom raka vägen in hit när jag läst din kommentar på min blogg.
  Antingen har du kommenterat i min blogg tidigare eller så har jag varit inne på din och läst, för det var väldigt bekant. Trevligt att du hittade till mig och jag hittade till dig.
  Välkommen åter till min blogg.

  Räkna med att jag kommer tillbaka hit.

  /Helena

 6. Min blogg började som en lägesrapport för vänner och släktingar. Vi hade nyligen blivit husägare och hade många projekt på gång. Eftersom de där projekten aldrig tycks ta slut, så fortsätter jag blogga! Dessutom är det ett bra sätt att dokumentera det som händer och sker för egen del.

  Jag väljer att vara lagom personlig, men begränsar det jag skriver om till vissa områden i livet. Att människor jag inte känner i verkligheten också hittar dit och kommer med respons och glada tillrop, är verkligen en fantastisk bonus, som jag inte hade räknat med!

 7. Kul att läsa om dina tankar ,-)
  Ja blogga är socialt, det behöver jag, efter att ha varit ensam i mig själv efter jag kraschat.
  Tycker din blogg är intressant! Gillar dina högst unika bilder, din konst.
  Mina intressen är inte riktigt detsamma som dina, det sporrar mig, jag ser in i ditt liv, blir intresserad, vilket berikar mig!
  Din vardag är så olik min, dt gillar jag ,-)))
  Ha det fint KRAM KRAM Primrose ,-)
  Lycka till med allt det nya nu! ,-)

  • Tack <3 Det är det som är så fint med bloggandet att man får insikt i varandras liv, att man inspirerar varandra och alla fina bloggvänner man träffar på.

   Önskar dig också en fin vecka!
   Kram Christina

 8. Jag skrev ju om bloggandet för ett tag sedan
  Jag tycker det är intressant att veta varför andra bloggar.

  Själv tycker jag det ÄR jätteroligt att skriva. Jag gillar att hälsa på mina bloggvänner och att dom hälsar på hos mig. Att byta ord med varandra.
  Jag tycker åxo om när vi bloggare inspirerar varandra. Det ska vara och kännas positivt att blogga.
  Jag gillar din blogg skarpt. Gillar när du visar bilder på både dina fina kläder och dig själv .
  Du är härlig och kreativ.

  Det ska vara roligt att blogga.

  Kramkram.

  • Ja, visst ska det vara roligt:) Och det är det ju, både att skriva och hälsa på hos varandra och få möjlighet att få respons på bilderna…

   Ha det fint!
   Kramar Christina

 9. Precis så jag också ser på bloggandet! Det sköna med ”vår bloggvärld” är som du skriver att de flesta är snälla mot varandra. Det finns ju en tendens till ett ganska hårt och elakt klimat i de sociala medierna vilket vi tack och lov är förskonade ifrån i våra bloggrum. Din blogg uppfattar jag som vacker, unik och speciell. Det märks att du är en tänkande, intelligent och kulturell person som är oerhört duktig på att uttrycka dig både med ord och bilder.
  Kram
  Ingela

  • O, Tack<3 Vad fint du skriver om min blogg. Nu blev jag både stolt och glad!

   Önskar dig en fin vecka!
   Kram Christina

 10. Intressant blogginlägg och en otroligt fin startbild. Jag uppskattar mångfalden när jag bloggvandrar. Det som din blogg tillför mig är många fina saker som också sticker ut. Jag uppskattar ditt sätt att leka med bilder. För mig är du ett proffs. Du är konstnärligt lagd och har talanger som jag saknar och därför ser upp till. Många gånger är det en fröjd att komma hit och jag har ofta förhoppningar. Det är ditt eget fel. 🙂 Ibland sätter du ribban högt. Vad har nu Christina hittat på för något? Kan hon överträffa sig själv? Samtidigt har du och jag beröringspunkter på andra kulturella plan som stimulerar mig. Du ska vara både glad och stolt för din personliga blogg. Du fyller en stor och viktig funktion på denna bloggstation och jag hoppas du håller på i många år till. <3. Kram Bosse

  • Å, vad fint du skriver om min blogg! Kul att den uppskattas. Jag lägger ju ner en hel del av mig själv i detta lilla/stora projekt.

   Ha det fint! Kramar Christina

 11. Tack för din kommentar hos mig… på så sätt hittade jag dig. Alltid trevligt med nya bloggbesökare 🙂
  Det är det här som jag gillar med bloggandet… via andra kommer man in till hittills helt obekanta bloggare… gillar det man ser och återkommer. Visst är det härligt!
  Ja vi delar intresset kring foto och redigering… jag gillar dina färgstarka bilder. Snyggt redigerade och ger ibland ett lite mystiskt intryck… lite drömlikt 🙂
  Återkommer säkert!
  Ha en fin dag!
  Kram

 12. Ja, varför vill man blogga? Jag skriver för att jag har ett behov av att uttrycka mig! Skriva och fotografera är några sätt. Via bloggen når jag ut till andra som vill dela mina olika intresseområden och nya och givande kontakter knyts. Vi hittar till varandra och ger varandra feedback.
  När jag skriver så är det jag som bestämmer vad jag vill ”prata om” och jag får ”prata till punkt.” Och du som läsare, väljer vad du vill läsa och när du vill kommentera. Ibland är det skönt att det är så, men naturligtvis tycker jag bäst om att mötas i verkligheten. Men det är ju också så, att många av de personer som jag möter genom bloggandet, de hade jag förmodligen inte träffat på i verkliga livet!
  Ja, att ”bloggvandra” är spännande och det finns otroligt många duktiga skribenter där ute i ”cyberrymden” att upptäcka! Nu minns jag inte Christina vem som hittade vem av oss två…men jag är glad över att det skedde! Jag tycker om både dina texter och dina foton som är ”bara mer än foton!” Jag tycker om att du är personlig, och med det menar jag att du går lite din egen väg i ditt sätt att uttrycka dig.
  Vi ses…
  Kram, Gunilla

  • Och jag är glad för att vi fann varandras bloggar. Tänk så många fina samtal vi haft via cyberspace….
   Ha det fint Gunilla! Vi ses och hörs.
   Kram Christina

 13. Oj, det blev lite för stort för mig så här straxt före sänggående. Jag sträcker mig till att bara hålla med dig rakt av. Kunde inte sagt det bättre själv … 😉

  Kram och godnatt 😀

 14. Nya insikter med färg och andra kunskaper som tilltalar mig har jag upptäckt att du tillför till mig. Sedan att du skriver dikter är också en sak som jag gillar. Bara det att du talar om livet, konst, bilder och allt är givande.

  Detta med att blogga är verkligen upplyftande och lärorikt. Man får ut sina egna ord och någon lyssnar … bara det är stort nog ;.)

  Gillar ord, foton, natur, djur och så mycket mera. Livet är så härligt med sina fina guldstunder som finns var dag.

  Skulle kunna skriva mycket mera men det räcker så här /kram

  • Härligt! Vad glad jag blir för ditt fina omdöme <3
   och jag håller med om att det är guld värt att det finns ett forum där man får göra sin röst hörd och där det finns folk som lyssnar.

   Stor kram!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *