Den svenska målarkonstens historia – väcker massor av funderingar

Jag njuter av att bläddra i den här boken som beskriver målarkonstens utveckling i Sverige. Författaren Märta Holkers guidar läsaren genom konsthistorien från medeltiden och fram till 1900-talet. Boken innehåller bilder av konstverk som är kännetecknande för de olika konstepokerna och till varje bild finns en utförlig text.  Jag gillar bokens koncept som samlar svenska verk i en bok och därmed lyfter fram en del av vårt svenska kulturarv. Konsten berättar otroligt mycket om våra förfäder, vårt kulturarv och om vilka ideal som rådde under de olika epokerna.

Just nu läser jag om konstnären David Becks målning (1650) av drottning Kristina. Jag läser att barocken uppstod i Italien, och att perioden kännetecknas av porträttmålning, dold symbolik och teatralt överdåd.

Mina tankar går till drottning Kristina. Hon är en av de historiska personligheter som fascinerar mig som mest. Tänk vilket enormt mod denna kvinna måste ha haft. Hon föds som arvtagare till den Svenska tronen, hon får en gedigen utbildning, hon blir drottning av Sverige, hon fascineras av vetenskap, fred och konst. Hon bestämmer sig för att abdikera, bli katolik och flytta till Italien. Tänk så många tankar och funderingar som måste ha legat bakom alla dessa beslut. Kristinas valspråk: Vishet är regeringens grundpelare.

Idag är hon en av de få kvinnor som ligger begravda i Peterskyrkan i Vatikanstaten i Rom. Visst kan man tycka och tänka en hel del om att hon lämnade Sverige, vår tro och den svenska tronen, men sett ur den tidens perspektiv tänker jag att hon kanske lyckades göra mer för Sverige genom att våga ta sina egna beslut, våga integrera sig med rådande kulturelit i Rom och framförallt genom att våga stå upp för sin självständighet. Drottning Kristina är onekligen en av vår historias mest intressanta personligheter!

Vilken historisk personlighet inspireras och fascineras du av?

Må väl!

Christina Karlsson

6 svar på ”Den svenska målarkonstens historia – väcker massor av funderingar

 1. Drottning Kristina är en mycket intressant person och var på sin tid en riktigt tuff kvinna! En av mina favoriter verkligen.

  Kram och ha en härlig ledighet!

 2. Elisabeth den 1 av England tycker jag är ett enormt fascinerande öde att läsa om.
  Hon är ju dock inte svensk men vilken kvinna.
  Hon måste ha varit enormt stark och trogen sig själv.

  Kram och ha en fin dag!

 3. Det första kvinnan jag kom att tänka på är Ellen Key som arbetade mycket med sociala frågor. Om jag minns rätt så var hon också tillsammans med ett flertal andra kvinnor med att kämpa för kvinnors rösträtt. En film som jag inte glömmer är den engelska filmen som just handlade om kvinnornas rösträtt ”Suffragette”. Så mycket kämpande! Självklart tänker jag också då på ”fröken Frimans krig”. Så mycket intressant och viktig historia.
  Jag håller med dig om att drottning Kristina var modig och vågade gå sin väg.
  Kram Gunilla

  • Ellen Key gillas!
   Fröken Frimans krig – var verkligen imponerande – jag såg följetongen i vintras.

   Tänk så många personligheter det finns att fascineras av.

   Kram och fin skärtorsdag!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *