Funderingar kring en av våra mest kulturbärande instutitioner

Ultrarapid!

Livet rusar fram i någon form av supermegamax

takt och ton a` la ultrarapid.

Våren nalkas, och vindarna blåser skoningslöst kring

en av våra mest kulturbärande institutioner, Svenska Akademien.

Svenska Akademien instiftades år 1786, av Gustaf den tredje. Syftet var att värna om det svenska språket, vårda arvet av det förgångna och uppmärksamma nya strömningar. Nu blåser det stormvindar i Akademiens salar och jag hoppas innerligt att de människor som har möjlighet att påverka situationen tar sitt förnuft tillfånga, lämnar sandlådan, växer upp och värnar om vårt svenska kulturarv. Vi behöver någon som värnar om vårt språk, vi behöver ett nobelpris i litteratur att se upp till och vi behöver en kulturbärande akademi som värnar om vårt svenska språk och dess historia.

Jag har personligen svårt att förstå varför Sara Danius måste avgå. Jag hade gärna sett att hon satt kvar som Akademiens ständige sekreterare. Vem kommer nu att ta över rollen som ständig sekreterare, vilka nya ledamöter kommer att väljas in och vilka kriterier är det då som avgör. Jag har en känsla av att Svenska Akademien befinner sig i ett historisk ögonblick och att dess framtid fortfarande är ett oskrivet blad. Jag tänker att det spelar en stor roll vilka dess framtida representanterna kommer att bli och på vilka kriterier dessa utses. – Vi behöver värna  och vår historia, vi behöver värna om vår framtid och vi behöver stå upp för vår kulturbärande Svenska Akademi!

Christina Karlsson

8 svar på ”Funderingar kring en av våra mest kulturbärande instutitioner

 1. Kan bara hålla med dig till 100% när det gäller dina åsikter och tankar kring Svenska Akademien.

  Ha en härlig helg när det blir så dags!

  Kram

  • Tack! Ja, det här är verkligen illa. Hoppas att akademien går starkare ur det här.

   Kram och fin helg!

 2. Instämmer till fullo! Och jag hoppas nu att Akademien, det som är kvar av den, kan tvätta sin byk och göra det ordentligt så att all sand och och smuts försvinnner.
  TYcker det är sorglit att Sara Danius inte är kvar och för min del hade jag gärna sett andra som avgått.
  Kram och jag önskar dig en fin vecka.

  • Ja, hoppas verkligen att Akademien finner en väg att gå starkare ur det här. Just nu ser det väldigt suddigt ut.

   Kram och fina dagar!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *