en strimma av hopp

Jag njuter av lediga dagar så tidigt i arla stund satt jag kvar i sängen och tecknade. Idag blev det en haiga till haikudikten på sida 137 i min senaste diktsamling, Ur orkesterdikets djup.

En haikudikt är en form av kortdikt som ursprungligen kommer från Japan. Det västerländska sättet att skriva haikudikter bygger i grunden på stavelsemönstret 5-7-5, men många haikupoeter idag väljer att fokusera på innehåll framför antal stavelser; det anses således allmänt accepterat att bryta antalet stavelser så länge man håller sig till övriga regler. Det jag gillar med att skriva haiku är den sparsmakade formen där man med ett fåtal ord men på ett ändå ofta konkret sätt beskriver intrycken av en upplevelse. Det finns en scen, en händelse, någon form av koppling till årstid och ibland någon form av oväntad tvist.

Ordet haiku är namnet på själv diktformen. Ordet haiga används för bilden som ibland finns tillsammans med haikudikten. En haigabild är inte detsamma som traditionell illustration. Min tolkning av vad som är en haiga är att den visualiserar en ny dimension av själv dikten genom att tillföra något som förstärker tolkningsmöjligheterna för läsaren/betraktaren.

Det jag gillar med att skriva haiku är att det får mig att stanna upp och reflektera. Jag utvecklas som människa och mår bra av att skriva. Skrivandet hjälper mig att fokuserar på sådant som är betydelsefullt samtidigt som jag lär känna världen och naturen bättre då det handlar om att fokusera på det lilla i det stora hela. Det jag hoppas på att förmedla och vill är att läsaren ska känna hopp, tröst, nyfikenhet och styrka av att läsa mina dikter.

Jag önskar er alla en en underbar nyårsafton med ett ljust och fint nyårsfirande i fredens tecken!

Christina Karlsson

8 svar på ”en strimma av hopp

  • Det är något visst med Tidiga morgnar när man har möjlighet att ta den i sin egen takt och slippa stressa iväg. Njutbart …

  • Om läsningen går trögt så kan det vara fel bok. Jag har en hel drös med ”tröga böcker” som inte lästs klart med när man får tag i en bra då rasslar det till med läsandet 🙂
   God fortsättning!

 1. Visst är det skönt med lediga dagar att dixponera som du vill. Fastnade för meningen ”En strimma av hopp” . Känns som den är för mig.
  Önskar dig ett gott slut och ett Gott Nytt År-Spännande att se vad det nya året har med sig.
  Kram

  • Om det känns som den är för dig så är det så, ”en stimma av hopp” .
   God fortsättning på det nya året!
   Kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *