Kvinna i avantgardet

Sommarens tidsresa gick tillbaka till 1900-talets första hälft. Till en tid då man som svensk konstnär hade möjlighet att göra som Sigrid Hjertén (1885 – 1948) och resa till Paris för att gå i lära hos Henri Matisse. När Sigrid Hjertén reste hade hon redan hunnit utbilda sig till och arbeta som textilkonstnär. Resan till Paris kom att förändra hennes liv, ty det var där hon träffade sin blivande make Isaac Grunewald och det var där hennes måleri utvecklades och tog fart. När hon kom hem från Paris kom hon att bli en av Sveriges ledande frontgestalter för avantgardet där hon både hyllades och kritiserades för sitt färgstarka måleri.

Många av de brev som utväxlats mellan Sigrid Hjertén och hennes nära och kära har bevarats vilket i sin tur bidrager till att ge en trovärdig och fängslande bild av det liv hon levde. Utdrag ur personliga brev tillsammans med en resultatet av en grundlig efterforskning presenteras i kronologisk ordning och det finns nog inte något läsande hjärta som kan låta bli att känna sorg över det öde som avslutade denna fantastiska konstnärinnas liv. Sigrid Hjerténs målningar och verk är och förblir en av våra mest färgstarka imponerande konstnärliga förebilder från den avantgardistiska tidpunkten i början av 1900-talet.

Läs mer om Sigrid Hjerténs liv i boken, Kvinna i avantgardet; Sigrid Hjertén. Liv och verk som är skriven av Görel Cavalli-Björkman (2017, Albert Bonniers förlag). En fantastisk bok för dig som fascineras av Sigrid Hjerténs konstverk, eller för dig som är nyfiken på att veta mer om hur det var att leva och verka som kvinna och konstnär i början av 1900-talet. Boken innehåller dessutom många fina färgbilder av hennes målningar. Jag har lånat boken på biblioteket men det här är en sådan bok jag gärna skulle vilja ha i mitt eget bibliotek.

Känner du till Sigrid Hjerténs konstverk och vad tycker du om hennes konstnärsskap?

Tack för att du tog dig tid att läsa. Må gott och ha en fortsatt fin dag!

Christina Karlsson

14 svar på ”Kvinna i avantgardet

 1. Tack! En bok som jag helt missat med som intresserar mig.
  Sigrid Hjertén känner jag till . En utställning med delar av hennes målningar pågår sedan i juni på Moderna muséet i Stockholm. Och den ska jag se i höst. Har sett målningar av henne på Thielska och Waldemarsudde och jag tycker om flera av hennes målningar. Har ju inte sett alla….
  Önskar dig fortsatt fina dagar.
  kram

  • Å, tack för tipset om utställningen på Moderna. Det får kanske bli en tur dit för mig också 🙂
   Kram och fortsatt fin onsdag!

 2. Tack för tipset om denna bok. En konstnärinna och ett konstnärspar som definitivt intresserar mig så den ska jag hålla utkik efter. Hjerténs målningar tycker jag mycket om.

  Önskar en fin start på den nya veckan!

  • Jag det är sannerligen ett intressant par och vilket spännande liv de tycks ha levt.
   Kram och fortsatt fin dag!

  • En mycket intressant personlighet. Konstnären då vill säga, författaren känner jag inte till så mycket om annat än att hon arbetat som intendent på Nationalmuseum i Stockholm plus att hon forskat en hel del.
   Kram och fin onsdag!

  • Ja, livet var nog en större utmaning då än vad det är nu…även om det finns en hel del utmaningar för kvinnor idag också 🙂
   Kram och fin onsdag!

 3. Tänk att få resa till Paris och lära sig ,-)
  Hennes klara färggranna bilder, är underbara, älskar ju färg själv. Vackert målat. Har aldrig läst något som hon skrivit. Men måla, underbart. Ha det fint KRAM från mig, Primrose ,-)

 4. Låter verkligen intressant . . . ska också se utställningen på Moderna museet som pågår ändå till 2025! Isaac Grunewalds utställning på Waldemarsudde har jag också sett (slutade febr 2023! Verkligen ett spännande par dessa två!
  Ha en fin dag! (Hoppas du slipper regn & översvämningar)!
  Kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *